Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας και καταδίκασαν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης

Με κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, σωματεία και εργαζόμενοι στο Εμπόριο έστειλαν μήνυμα αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και απαίτησαν μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς.

«Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας»: Με το σύνθημα αυτό, με περιοδείες και εξορμήσεις σε δεκάδες χώρους δουλειάς και με κορύφωση τη χτεσινή στάση εργασίας οργάνωσαν τη συγκέντρωση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

«Το 8ωρο δεν μπαίνει στα μουσεία, αγώνας και απάντηση στην Κυριακή αργία», φώναξαν οι εργαζόμενοι, ενώ απηύθυναν στους συναδέλφους τους κάλεσμα: «Εμποροϋπάλληλε πολέμα, το 8ωρο κερδήθηκε με αγώνες και αίμα».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ με πικέτες και συνθήματα για το 8ωρο, την προστασία της μητρότητας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έδωσε το «παρών» η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στο πλευρό των εργαζομένων και των σωματείων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Εμείς μετράμε νεκρούς, αυτοί κέρδη

Στη συγκέντρωση, μίλησαν εκπρόσωποι των σωματείων, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους με την απεργία στις 6 Μάη.

«Εμείς μετράμε νεκρούς συναδέλφους, δεκάδες ασθενείς. Αυτοί μετράνε εκατομμύρια, κάνουν κουρελόχαρτο τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα υπάρχουν και αποθεώνουν την ατομική ευθύνη», σημείωσε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου που, για μια ακόμα φορά, με πρόσχημα την πανδημία αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία των σωματείων, αξιώνοντας αυτή να περιοριστεί στα δύο άτομα. «Το 10ωρο και το 12ωρο είναι καθεστώς και όχι επιλογή», για τους εργαζόμενους στον κλάδο, επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ υπενθύμισε πως από την προσεχή Κυριακή μέχρι το τέλος του Οκτώβρη «οι εργοδότες έχουν εξασφαλίσει και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη σημερινή το άνοιγμα των καταστημάτων». Ετσι, οι εργαζόμενοι στους οποίους η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός παρουσιάζουν ως «επιλογή» την πλήρη απελευθέρωση των όρων δουλειάς ήδη δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν «την υπερωριακή απλήρωτη εργασία», τη δουλειά και τις επτά μέρες της βδομάδας.

«Με τη σημερινή μας κινητοποίηση ερχόμαστε να πάρουμε θέση μάχης απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, απέναντι στην προσπάθειά τους να μετακυλήσουν την ευθύνη που έχουν για την εξάπλωση της πανδημίας, απέναντι στην επιδίωξή τους να μας γυρίσουν χρόνια πίσω», τόνισε ο Νάσος Γεροπαναγιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ, με την πανδημία να καλπάζει και την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζει, κατήγγειλε ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Τη φωνή των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, που τσακίζονται από την πανδημία και την εντατικοποίηση, μετέφερε ο Μιλτιάδης Κρητικός, εργαζόμενος στον «Σκλαβενίτη» και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Οσοι δεν νοσήσουν από την πανδημία, θα πέσουν θύματα είτε των εργατικών ατυχημάτων, είτε των επαγγελματικών ασθενειών», σχολίασε και πρόσθεσε πως η απάντηση θα δοθεί και με απεργία στις 6 Μάη.

Στις 6 Μάη απεργούμε

«Εναν χρόνο και πλέον από την έναρξη της πανδημίας οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το μάρμαρο, τόσο με την υγεία τους όσο και με το χτύπημα των εργατικών τους δικαιωμάτων, στο μισθό, στο δικαίωμα στην εργασία», επισήμανε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ επισήμανε το τίμημα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο με νεκρούς εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ και άλλους χώρους του κλάδου. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο κώφευε και απέρριπτε να συναντήσει αντιπροσωπείες των σωματείων στο όνομα της ...αντιμετώπισης του κορονοϊού, όπως άλλωστε έκανε και χτες. «Εδώ υπάρχει και κρυφτό, και υποκρισία, και πρόκληση», τόνισε.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που φέρνει ανατροπές στα Εργασιακά και νέα πλήγματα στη ζωή των εργαζομένων, εξήγησε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσθέσει στο οπλοστάσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, το «υπερόπλο» της ατομικής διαπραγμάτευσης. Σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις για «τετραήμερη εργασία», «συναίνεση» και «εθελοντική συμφωνία» των εργαζομένων, υπενθύμισε ότι «μέσα στην πανδημία υπήρχαν επιχειρήσεις που καλούσαν συναδέλφους που ήταν θετικοί στον κορονοϊό και ασυμπτωματικοί να δουλέψουν». «Το διευθυντικό δικαίωμα οι εργαζόμενοι το ζουν στο πετσί τους», κατήγγειλε και εξήγησε πως πρόκειται για το «δικαίωμα στον εκβιασμό, στην απειλή και την απόλυση».

«Στις 6 Μάη απεργούμε», διαμήνυσε και από το βήμα της κινητοποίησης έστειλε μήνυμα αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων και αντεπίθεσης για τη διεκδίκηση της ζωής που τους αξίζει.

«Η κατοχύρωση των σωματείων εμποροϋπαλλήλων στις συνθήκες της πανδημίας μέσα στους χώρους δουλειάς, με τις δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων να φτάνουν καθημερινά δείχνει την ανάγκη να στεριώσουν καλύτερα τα ποδάρια του σωματείου σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα», αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε δελτίο του για τη χτεσινή κινητοποίηση. «Μόνο έτσι μπορούμε να απαντήσουμε οργανωμένα και αποτελεσματικά στην εργοδοτική επίθεση, στην ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων, στα κυβερνητικά νομοσχέδια που είναι κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντά τους. 6 Μάη, συνεχίζουμε αγωνιστικά ταξικά! Απεργούμε! Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας και απαντάμε αγωνιστικά στον δρόμο, ώστε να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο. Πέμπτη 6 Μάη, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σύνταγμα!», καταλήγει.

Στη μάχη για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Εξω από το υπουργείο, οι εμποροϋπάλληλοι «συναντήθηκαν» με τους εργαζόμενους των ασφαλιστικών ταμείων, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση αναθέτει σε ιδιώτες την έκδοση συντάξεων (βλ. σελ. 12). Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), και η Μαρία Τσαμούρη, γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΣΥΑΤ). «Τα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι κομμάτι των εργασιακών δικαιωμάτων», υπογράμμισαν και διαβεβαίωσαν τους εμποροϋπάληλλους πως θα συναντηθούν ξανά στην απεργία στις 6 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ