Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο «πόδι» διεκδικώντας άμεσες αποζημιώσεις στο 100%

Νέες κινητοποιήσεις χτες σε Πέλλα και Ελασσόνα

Από την κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Πέλλας
Από την κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια Πέλλας
Με μαζική κινητοποίηση στη Σκύδρα και αυτοκινητοπορεία έως την Εδεσσα, οι αγρότες της Πέλλας, χτες το πρωί, πρόβαλαν αγωνιστικά τις διεκδικήσεις τους για άμεση αποζημίωση της ζημιάς που προκλήθηκε στις καλλιέργειές τους μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους καταστροφικούς παγετούς αλλά και από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.

Οι αγρότες, αρχικά συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας. Από εκεί, με αυτοκινητοπομπή, κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο Σκύδρας όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία πολλών χιλιομέτρων μέχρι την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην Εδεσσα, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Απαίτησαν από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δήμων και της Περιφέρειας να δώσουν εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και να μην επιχειρήσουν να τους εμπαίξουν για άλλη μια φορά.

Οι αγρότες ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις και όχι μετά από ένα μήνα, όπως ανακοινώνει το υπουργείο, και να τους δοθεί, τώρα, προκαταβολή 50% της αποζημίωσης με βάση τις δηλώσεις ζημιών που έχουν καταθέσει. Ενώ ως κυρίαρχο ανέδειξαν το αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και κατάργηση όλων των σχετικών διατάξεων που λειτουργούν ως «κόφτες», με αποτέλεσμα οι αγρότες να εισπράττουν ψίχουλα ως αποζημίωση.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Επιπλέον απαίτησαν: Απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη υπέρ ΕΛΓΑ, συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με την εξόφληση των αποζημιώσεων που θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ, πάγωμα των οφειλών τους προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες, άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της Πέλλας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, εκπρόσωποι της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών, της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα ν. Πέλλας και του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας. Τη συμπαράστασή της εξέφρασε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας.

«Ο αγροτικός πληθυσμός υποφέρει. Τα αιτήματά μας είναι αιτήματα επιβίωσης», είπε ο Φάνης Κουτούφης, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης «Ομόνοια». Εξήγησε ότι η καταστροφή στην αναμενόμενη παραγωγή είναι ολοκληρωτική. Στο μεταξύ, έχουν κάνει όλη την απαραίτητη προετοιμασία με κλαδέματα, ψεκασμούς και τα καλλιεργητικά έξοδα θα συνεχιστούν καθώς πρόκειται για δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ο Παναγιώτης Πασάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, ανέφερε ότι έχει προκληθεί ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και στις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους. Και σημείωσε: «Απαιτούμε λύσεις από την κυβέρνηση και οικονομική στήριξη του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούμε στο 100%. Δεν γίνεται να παθαίνουμε ζημιά στο 100% και στην καλύτερη περίπτωση να αποζημιωνόμαστε για το 60%».

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι αγρότες της Ημαθίας. Σήμερα, Πέμπτη 22/4, προγραμματίζεται σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της Ημαθίας για την πορεία των κινητοποιήσεων. Ηδη ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» ανακοίνωσε συμβολική κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα, αύριο Παρασκευή 23/4, στις 10.30 π.μ. στη διασταύρωση της Νάουσας.

Στο πλευρό των αγροτών στέκεται το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας. Προειδοποιεί την κυβέρνηση και τους κονσερβοποιούς να μην τολμήσουν να χτυπήσουν τα δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων του κλάδου αλλά και των αγροτών. Και καλεί σε κοινό αγώνα τους εργαζόμενους σε διαλογητήρια - κονσερβοποιεα, τους μικρομεσαίους αγρότες των δύο νομών, τους εργάτες γης, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Στην Ελασσόνα

Στην Ελασσόνα, με μια μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία προς το δημαρχείο, αγρότες και κτηνοτρόφοι ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις καταστροφές στην παραγωγή από τους συνεχόμενους παγετούς, τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις, την τιμολογιακή πολιτική στον τομέα της άρδευσης που εφαρμόζει ο δήμος, το υψηλό κόστος παραγωγής.

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και αντιπροσωπεία των Κομματικών Οργανώσεων Ελασσόνας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβρανά, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελασσόνας.

Στη συγκέντρωση μίλησε αρχικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σαραντάπορου, Γιάννης Παπαδημήτρης, ο οποίος ανέδειξε ιδιαίτερα την επιδείνωση της θέσης των αγροτών εξαιτίας της συνέχισης της άδικης τιμολογιακής πολιτικής που επέβαλε από πέρσι η διοίκηση του δήμου Ελασσόνας, χρεώνοντας τον παραγωγό όχι με βάση τα κυβικά του αρδευτικού νερού που κατανάλωσε στον αγρό του, αλλά τη στρεμματική επιφάνεια της καλλιέργειάς του. Ζήτησε να μειωθούν ουσιαστικά τα αρδευτικά τέλη για το 2021, να υπάρξει κατάργηση της εισπρακτικού χαρακτήρα άδικης οριζόντιας χρέωσης που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις ιδιαιτερότητες της κάθε καλλιέργειας ούτε τις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς που διαμορφώνουν τις ανάγκες άρδευσης.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου, Στέλιος Καραμούλας, ο οποίος στάθηκε πιο αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι αλλά και στις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ, που θα οδηγήσει ακόμα πιο γρήγορα τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org