Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σωματεία και φορείς παίρνουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας

Με τη συμμετοχή νέων δυνάμεων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης στην Κοζάνη.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη συνέχισης και ισχυροποίησης του αγώνα για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων ως η καλύτερη τιμή προς τους νεκρούς της εργατικής τάξης, μεταφέρθηκε εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και πείρα από τους αγώνες των σωματείων το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, για παράδειγμα, μεταφέρθηκε η δραματική εντατικοποίηση της εργασίας, λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η έξαρση της πανδημίας στη Δυτική Μακεδονία, καθώς οι διακομιδές ασθενών ακόμα και εκτός Περιφέρειας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τη συζήτηση απασχόλησε επίσης το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα με θύματα δύο εργαζόμενους στην 5η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Αναδείχθηκε η επιτυχία των σωματείων να σπάσουν στην πράξη την προσπάθεια της εργοδοσίας να αποτρέψει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας που κήρυξαν το Σωματείο Οικοδόμων Κοζάνης και το ΣΕΕΕΝ και να υποβαθμίσει τις ευθύνες της, καθώς και η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της «ΑΒΑΞ» στο εργοτάξιο, και στη συνέχεια η συνέλευση του Σωματείου Οικοδόμων έγινε με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων.

Το Σωματείο Οικοδόμων Κοζάνης και το ΣΕΕΝ δίνουν αύριο, Παρασκευή, συνέχεια στον αγώνα υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων με κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Κοζάνη, στις 11 π.μ., διεκδικώντας την αύξηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς για τη λήψη μέτρων προστασίας, την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του εγκλήματος, την απόδοση ευθυνών, την πρόσληψη προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων τους από το κράτος και τους εργοδότες.

Επίσης, σε σύσκεψη για την οργάνωση του απεργιακού αγώνα της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη καλούν σήμερα τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, Εμποροϋπαλλήλων Εορδαίας και το Παράρτημα ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, στο Αμφιθέατρο του Πάρκου Εκτάκτων Αναγκών στην Πτολεμαΐδα στις 6.30 μ.μ.

Στην Καρδίτσα

Σύσκεψη σωματείων για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης στις 6 Μάη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Καρδίτσα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου, του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Γιατρών Κέντρων Υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, συνδικαλιστές από τους χώρους της Εκπαίδευσης και των ΟΤΑ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ.

Κεντρικός ομιλητής της σύσκεψης ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, που ανέδειξε τις «ανατροπές του αιώνα» που φέρνει το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης και κάλεσε σε κοινή πάλη με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, αναδεικνύοντας την κοινή αιτία των προβλημάτων και υπενθυμίζοντας ότι το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και η όξυνση της καταστολής δεν είναι «προνόμιο» μόνο των εργαζομένων, αλλά αφορά συνολικά το λαϊκό κίνημα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μάη στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ τα σωματεία θα παραχωρήσουν και συνέντευξη Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ