Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Στις 6 Μάη η πρώτη απεργιακή απάντηση στον νόμο - έκτρωμα!

Ολους τους κλάδους και χώρους δουλειάς αγκαλιάζει το απεργιακό μέτωπο από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Με απεργία την Πέμπτη 6 Μάη απαντούν στις «ανατροπές του αιώνα», που δρομολογεί η κυβέρνηση, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, τιμώντας παράλληλα την Εργατική Πρωτομαγιά και τους αγώνες που συμβολίζει.

Οι απεργιακές αποφάσεις καθημερινά πληθαίνουν και αγκαλιάζουν πια τους περισσότερους κλάδους, χώρους δουλειάς και περιοχές της χώρας. Το σχέδιο δράσης για την προετοιμασία της απεργίας και των συγκεντρώσεων εμπλουτίζεται με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Το απεργιακό κάλεσμα μεταφέρεται στους εργαζόμενους με αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, όπως είναι οι σημερινές κινητοποιήσεων των Σωματείων στον κλάδο του Εμπορίου αλλά και Σωματείων Εργαζομένων σε νοσοκομεία.

Με τις αποφάσεις, τις πρωτοβουλίες και τη δράση τους, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: Η Πρωτομαγιά θα γιορταστεί από τους εργαζόμενους αγωνιστικά, με απεργία, και δεν θα μετατραπεί, όπως θέλουν η κυβέρνηση και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, σε μια μέρα που θα παρατείνει την ...αργία του Πάσχα. Η απεργία και οι συγκεντρώσεις δεν θα τιμήσουν απλά τους αγώνες για το 8ωρο και την οργάνωση στα σωματεία, αλλά θα δώσουν απάντηση στο νομοσχέδιο της 10ωρης δουλειάς και του χτυπήματος στη συνδικαλιστική δράση που δρομολογεί η κυβέρνηση ώστε πιο εύκολα να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας έναν και πλέον αιώνα πίσω, να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «σκλάβους του 21ου αιώνα», να θέσουν σε διωγμό τη συνδικαλιστική οργάνωση, τη συλλογική δράση, την απεργία.

Απεργία από Εργατικά Κέντρα στην Αττική και σε όλη τη χώρα

Απόφαση να γιορτάσει την Πρωτομαγιά με απεργία στις 6 Μάη και να δώσει την πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί το 8ωρο πήρε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει στην Αττική το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

«Φέτος, 135 χρόνια από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο και 125 χρόνια από τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου στις στοές της Καμάριζας, τα αιτήματα των απεργών είναι πιο επίκαιρα από ποτέ», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και καλεί σε απεργία στις 6 Μάη και συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Λαύριο, στο άγαλμα των Μεταλλωρύχων. «Στην προσπάθεια να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω, απαντάμε οργανωμένα, με πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, με φάρο τη θυσία των εργατών του Σικάγο το 1886, τις μεγάλες μάχες των μεταλλωρύχων του Λαυρίου. Απεργούμε τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς της τάξης μας, όλους όσοι έδωσαν ό,τι πιο πολύτιμο έχει ο άνθρωπος, την ίδια του τη ζωή, για να ζήσουμε οι επόμενες γενιές πιο ανθρώπινα. Απεργούμε και απαντάμε στην προσπάθεια κατάργησης του 8ωρου, στο χτύπημα της οργάνωσης των ταξικών συνδικάτων, στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, στη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν στην εργατική τάξη, σε όποιον αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες μας», αναφέρει.

Απεργία στις 6 Μάη έχουν αποφασίσει επίσης τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας.

Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα, πήρε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Για την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργιακής κινητοποίησης καλεί σε σύσκεψη σωματείων αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) και Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Απεργία σε όλα τα καράβια και τα λιμάνια της χώρας

Σε ρυθμούς προετοιμασίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας κινούνται οι ναυτεργάτες, καθώς 13 ναυτεργατικά σωματεία πήραν ομόφωνη απόφαση σε κοινή τους σύσκεψη. Στην κατεύθυνση αυτή, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν με κοινή ανακοίνωση στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). Επίσης, καλούν τους ναυτεργάτες σε εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ., στα γραφεία τους (Κολοκοτρώνη 132).

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει σήμερα, στις 5.30 μ.μ., το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου. Καλεί εργαζόμενους και σωματειακές επιτροπές σε μαζική συμμετοχή, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει προς ψήφιση το αντεργατικό της έκτρωμα. Παράλληλα το Συνδικάτο έχει αποφασίσει σχέδιο δράσης με εξορμήσεις, συνελεύσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Σήμερα οργανώνει συνέλευση των εργαζομένων στα πιεστήρια εφημερίδων «Μπάρλας» στο Κορωπί.

Εκδήλωση την Κυριακή από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί σωματεία, νέους εργαζόμενους και ανέργους σε εκδήλωση την Κυριακή 25/4 στη 1 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως (πλατεία Πρωτομαγιάς), με θέμα «Σκλάβοι του 21ου αιώνα ΔΕΝ θα γίνουμε! Δουλειά - ζωή με δικαιώματα!».

«Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων. Μπροστά στον εορτασμό και την απεργία της Πρωτομαγιάς συμμετέχουμε μαζικά στην εκδήλωση, δίνοντας μια ακόμα απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που οραματίζονται εργοδότες και κυβέρνηση του 10ωρου, της δουλειάς χωρίς σύμβαση, χωρίς δικαιώματα», αναφέρει στο κάλεσμά της.

Συνελεύσεις σε εργοτάξια και εκδηλώσεις σε γειτονιές

Με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια, περιοδείες και εξορμήσεις, εκδηλώσεις στις γειτονιές προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.«Να νεκρώσει κάθε εργοτάξιο και γιαπί, για να υπερασπιστούμε την ίδια μας τη ζωή, για σύγχρονες συνθήκες και όρους δουλειάς», είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους στις Κατασκευές. Στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα Πέμπτη στο εργοτάξιο του Μετρό Πειραιά και τη Δευτέρα 26/4 στο εργοτάξιο του «Λα Μιράζ» στην Ομόνοια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: Αύριο Παρασκευή σε Ιλίσια (6 μ.μ., πλατεία Τερζάκη) και Νέα Μάκρη (6.30 μ.μ., πλατεία). Τη Δευτέρα 26/4 σε πλατεία Αμερικής (6 μ.μ.), Ηλιούπολη (6 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Μενίδι (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42). Την Τετάρτη 28/4 σε Νέα Σμύρνη (6 μ.μ., πλατεία), Ιλιον (6 μ.μ., κεντρική πλατεία), Περιστέρι (6.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου), Αιγάλεω (6.30 μ.μ., Μπαρουτάδικο), Παλλήνη (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας).

Συσκέψεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σε συσκέψεις σε δυτικές συνοικίες (24/4, Περιστέρι), βόρειες συνοικίες (24/4, Νέα Ιωνία) και Πειραιά (25/4).

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής καλεί σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, ενώ υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24/4 στις 6 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24/4 στις 6 μ.μ., στο ανοιχτό θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου στην Ελευσίνα (Δραγούμη 37).

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής την Κυριακή 25/4 στις 10.30 π.μ., στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (κοντά στη στάση του Μετρό «Αγ. Αντώνιος», απέναντι από τον ΟΤΕ).

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4 στην Πολυτεχνειούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, κεντρική πλατεία ΕΜΠ, στάση 8η Ζωγράφου με το λεωφορείο 608).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 25/4 στις 11 π.μ., στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη στον Αγιο Δημήτριο.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4 στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων τη Δευτέρα 26/4 στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Χατζηδήμου.

Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου θα πραγματοποιήσει ανοιχτή σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 26/4,στις 6.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο του κτιρίου του.

Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Στην Αλεξανδρούπολη, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα» καλεί πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε σύσκεψη την Κυριακή 25 Απρίλη στις 11 π.μ., στο ανοιχτό αμφιθέατρο μπροστά από το εκκλησάκι του Αγιου Εύπλου, για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη. Την ερχόμενη βδομάδα, επίσης, το Σωματείο θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε εμπόριο και ΒΙΠΕ με το κάλεσμα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη παρέμβαση στο εργοτάξιο κατασκευής του Φράχτη στον Εβρο, για την αποπληρωμή δεδουλευμένων και ανάκληση απολύσεων.

Στην Κομοτηνή, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συνδικαλιστές σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. στο πάρκο της Περιφέρειας, για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην Καβάλα, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων καλούν πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη, για την οργάνωση του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βδομάδα δράσης με καθημερινές πρωτοβουλίες μέχρι την Πρωτομαγιά(2017-04-23 00:00:00.0)
Ενισχύεται το απεργιακό κάλεσμα και το πρόγραμμα δράσης(2013-04-13 00:00:00.0)
Σήμερα η πλατιά σύσκεψη για την οργάνωσή της(2013-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ