Μεθοδεύεται η απόλυση του προέδρου και του γραμματέα του Συνδικάτου.
Κύμα συμπαράστασης από δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, νέα απεργία σήμερα
Σήμερα Τρίτη, οι εργαζόμενοι απαντούν με νέα 24ωη απεργία που έχει προκηρυχθεί από το κλαδικό Συνδικάτο αλλά και από τα τρία σωματεία των εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός».
Το ΣΕΜΛΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πύλη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στις 8 το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα μέχρι τη νίκη του αγώνα τους.
Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της «Edilmac», με μπροστάρη το Συνδικάτο τους, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από 4 Μάρτη, διεκδικώντας αναβαθμισμένα εργατικά δικαιώματα, αυξήσεις στους χαμηλόμισθους και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Η απάντηση της εργοδοσίας αντί για μέτρα προστασίας ήταν απολύσεις, ξεκινώντας με δύο εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.
Μάλιστα, η «Edilmac» έφτασε να χαρακτηρίζει παράνομα τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στις απολύσεις και για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, βγάζοντας έτσι «παράνομες» και τις κινητοποιήσεις!
Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι συνέχισαν τον αγώνα τους με νέες στάσεις εργασίας την Παρασκευή 26/3, οπότε η εργοδοσία, μεθοδεύοντας την απόλυση του προέδρου και του γραμματέα του Συνδικάτου και σε μια σαφή προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, έφτασε στην πρωτοφανή κίνηση να τους ανακοινώσει την απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός»! Επικαλούμενη μάλιστα σχετική απαίτηση της «Ελληνικός Χρυσός», η «Edilmac» απαίτησε από τους δύο συνδικαλιστές «όπως παραδώσετε άμεσα στον φύλακα της εισόδου των εγκαταστάσεων την κάρτα εισόδου σας»...
Οπως καταγγέλλει ο Νίκος Τζανετής, πρόεδρος του Συνδικάτου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, «η ενέργεια αυτή αποτελεί μεθόδευση που στόχο έχει να διαλύσει την οργάνωση των εργατών, το σωματείο, επειδή τους ενοχλεί να σηκώνουμε κεφάλι. Επιδιώκουν να επιβάλουν "σιγή ιχθύος" στο εργοτάξιο. Προσπαθούν έτσι να μας τρομοκρατήσουν και να μας φοβίσουν όλους».
Την εργοδοτική επιχείρηση τρομοκράτησης κατήγγειλε αμέσως το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, καλώντας την εταιρεία να μην προχωρήσει «στις μονομερείς, εκδικητικές, παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις».
Το ΣΕΜΛΑ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία, υπερασπιζόμενοι την αγωνιστική δράση των σωματείων στο εργοτάξιο. Παράλληλα εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα που δίνουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» απαιτώντας μέτρα για υγεία και ασφάλεια, προσλήψεις εργαζομένων σε παραγωγικά τμήματα, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν την ανάρμοστη συμπεριφορά των στελεχών της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των σωματείων.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση άρση της απαγόρευσης εισόδου του προέδρου και του γραμματέα του ΣΕΜΛΑ στο εργοτάξιο και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που διεκδικούν μέσα από τον πολυήμερο αγώνα τους.
Μεταξύ άλλων παλεύουν για: Αμεση επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Τήρηση όλων των κανόνων αερισμού στο υπόγειο μεταλλείο, όπως και των σχετικών κανόνων ασφαλείας. Καμία απρεπή συμπεριφορά - απειλή προς εργαζόμενο. Διαλείμματα - χώρους ανάπαυσης (υπόγειο και επιφάνεια), ελέγχους καυσαερίων. Επίσης, αυξήσεις μισθών σε όλους τους χαμηλόμισθους, μηνιαίες αποδοχές με όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις (Σάββατα) και παροχές (μέρες άδειας), καταβολή των αναδρομικών. Πληρωμή ενοικίου κατοικίας για τους εργαζόμενους που διαμένουν εκτός έδρας. Τήρηση ωραρίων και πληρωμή υπερωριών με επιπλέον προσαύξηση. Λήψη μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό. Προσλήψεις εργατικού και επιστημονικού προσωπικού. Καμία απόλυση εργαζόμενου.
Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας πραγματοποίησε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, θέτοντας τα αιτήματα των εργαζομένων του μεταλλείου στον διευθυντή του υπουργείου, με τον οποίο συναντήθηκε. Οπως σημειώνει η ΟΜΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου «παραδέχτηκε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων που διεκδικούν με τις κινητοποιήσεις είναι δίκαια και άπτονται της εργατικής νομοθεσίας».
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, που με δήλωσή εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός», ενώ κατήγγειλε τη στάση της εργοδοσίας απέναντι στους συνδικαλιστές. Απαίτησε από την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα, να σταματήσει αυτή η καταχρηστική και παράνομη απόφαση της εταιρείας να απαγορεύει την είσοδο στους συνδικαλιστές». Εμείς, κατέληξε ο Χ. Κατσώτης, «στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στη Χαλκιδική». Στη συνάντηση πήραν μέρος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης.
Δεκάδες είναι τα σωματεία που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στα μεταλλεία, αποτελώντας ασπίδα απέναντι στην εργοδοτική επίθεση. Μέχρι και χτες το μεσημέρι, ψηφίσματα καταδίκης της προσπάθειας να χτυπηθούν το ΣΕΜΛΑ και η δράση του στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής είχαν εκδώσει:
Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στον Ομιλο «Σκλαβενίτη» Βορείου Ελλάδας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού - Συναφών Επαγγελμάτων Κ. Μακεδονίας, Ενωση Λογιστών Ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Σίτισης ΠΦΛΘ, Σωματείο Εργαζομένων Νηματουργίας «Βαρβαρέσου», Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος - παράρτημα Β. Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Β. Ελλάδας, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, Σύλλογος Εργαζομένων στη «Hyatt Regency», Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εβρου.
Τη συμπαράστασή τους δηλώνουν και οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι της ΛΑΡΚΟ, που εδώ και 15 μήνες βρίσκονται σε διαρκείς και σκληρές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.