Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Καθημερινό αγωνιστικό ραντεβού για το δικαίωμα στη δουλειά

Με καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Οι συμβάσεις των 150 εργαζομένων στην καθαριότητα του υπουργείου, των εφοριών και άλλων υπηρεσιών του λήγουν την Τετάρτη 31/3, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και ενώ οι ελλείψεις στην καθαριότητα δημόσιων υπηρεσιών και κτιρίων «βγάζουν μάτι».

Ανάμεσα στους συμβασιούχους περιλαμβάνονται εργαζόμενες που έχουν δουλέψει πάνω από μια δεκαετία με το καθεστώς εργασιακής ομηρίας των 18μηνων συμβάσεων, με τον μόνιμο φόβο και το άγχος αν θα συνεχίσουν μετά το πέρας της σύμβασης να έχουν δουλειά, καθώς όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν αυτή την αθλιότητα. Σήμερα, μόνο 10 άτομα από το σύνολο των εργαζομένων κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε.

Κατά τη χτεσινή κινητοποίηση, ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα διαμήνυε πως «δεν γίνεται τίποτα», έδωσε συνέχεια στον εμπαιγμό, ισχυριζόμενος πως θα ...εξετάσει το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης στις συμβάσεις που λήγουν, επιστρατεύοντας θολές υποσχέσεις, δυο μέρες πριν τη λήξη.

Στο πλευρό των συμβασιούχων στην καθαριότητα βρέθηκαν και χτες αντιπροσωπείες σωματείων, οι εκπρόσωποι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμούς, κατήγγειλαν τις απολύσεις και διεκδίκησαν τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες από τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Αθήνας και Πειραιά, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Στη Λάρισα

Το σοβαρό πρόβλημα της λήξης των συμβάσεων 500 καθαριστριών σε δομές του ΟΑΕΔ ανέδειξε αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη εγκαταστάσεις του Οργανισμού ΟΑΕΔ και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμβάσεις των καθαριστριών που είχαν προσληφθεί τον Νοέμβρη του 2019, με καθυστέρηση μάλιστα 4 μηνών από τον Ιούλη του ίδιου έτους, που προέβλεπε αρχικά η σύμβαση, λήγουν στις 2 Ιούλη, με αποτέλεσμα οι καθαρίστριες να είναι «ξεκρέμαστες».

Το Εργατικό Κέντρο ξεκαθαρίζει πως «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν υπερβάλει τους εαυτούς τους όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας, με κίνδυνο μάλιστα της προσωπικής τους υγείας πολλές φορές. Είναι και αυτοί όπως οι εργαζόμενοι "ήρωες" του προηγούμενου διαστήματος, που από τη μία η κυβέρνηση τους "χειροκροτεί" και από την άλλη όταν διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, τους στέλνει τις δυνάμεις καταστολής».

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου απαιτεί να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, να ανανεωθούν οι συμβάσεις, πλήρη και σταθερή δουλειά, βαρέα και ανθυγιεινά στους εργαζόμενους της ΣΟΧ 1Α/2019, να χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των κτιρίων του ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται πως το Εργατικό Κέντρο απέστειλε σχετικό υπόμνημα με το παραπάνω περιεχόμενο των αιτημάτων προς τον υπουργό Εργασίας, τον διοικητή του ΟΑΕΔ και την περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org