Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ερωτήματα για το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας

Η εξέλιξη της ΑΣΠΑΙΤΕ, η στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό και η αναβάθμιση των υποδομών και των προγραμμάτων σπουδών στην κατεύθυνση να αποτελέσει πανεπιστημιακό ίδρυμα, μία σειρά ζητήματα που απορρέουν από το ότι το Ιδρυμα παραμένει αδιαβάθμητο, τέθηκαν χτες κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής μίλησε για ζητήματα που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως η ύπαρξη διορισμένης διοίκησης και το ότι το οικόπεδο στην οποία ανήκει έχει ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Σημείωσε πως με βάση και τις εξαγγελίες του υπουργείου για νέο νόμο - πλαίσιο, η Σχολή κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε ίδρυμα παροχής καταρτίσεων, με δεδομένο και το ότι η παιδαγωγική επάρκεια που πρέπει να παρέχει η σχολή, είναι ήδη ένα εμπορεύσιμο εκπαιδευτικό προϊόν, κομμάτι της διευρυνόμενης αγοράς εκπαιδευτικών προϊόντων.

Να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης για την κατάσταση στη Σχολή επιχείρησε ο Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ για τη μη ένταξή της στα Πανεπιστήμια, επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο Γαβρόγλου. Απέφυγε να μιλήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της Σχολής, επικαλούμενος τις διαβουλεύσεις στις οποίες βρίσκεται σήμερα το υπουργείο με τη διοίκηση της Σχολής, αφήνοντας - εμμέσως πλην σαφώς - ανοιχτά τα σενάρια που κυκλοφορούν για περαιτέρω υποβάθμιση της Σχολής.

Η πορεία της συγκεκριμένης Σχολής, όπως και άλλων, είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης εκπαιδευτικής στρατηγικής της ΕΕ που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να εμφανίζουν σε δευτερεύοντα θέματα, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής, προσθέτοντας ότι αυτή η στρατηγική έχει συνέπεια σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχουν πολλά και διαβαθμισμένα Τμήματα, πτυχία και απόφοιτοι.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει την πρόταση της Ενωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Ελλάδας για τη μετατροπή της Σχολής σε Ανώτατη ή να εξετάσει το ενδεχόμενο της ένταξής της ως αυτόνομης στο ΕΚΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ