Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για ανοιχτές σχολές με νέο συλλαλητήριο σήμερα

Κείμενα υπογραφών για επανέναρξη πρακτικών και εργαστηρίων θα παραδώσουν αύριο φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας στο υπουργείο Παιδείας

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών ΤΕΦΑΑ
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των φοιτητών ΤΕΦΑΑ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού δίνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στη 1 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης, συνεχίζοντας τον αγώνα για ανοιχτές σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, δίνοντας απάντηση στον νέο απαράδεκτο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και στην κρατική καταστολή.

Πέρα από τη συμμετοχή τους στο χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της πόλης, οι φοιτητικοί σύλλογοι ανέπτυξαν πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα τις προηγούμενες μέρες.

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε ο διήμερος συμβολικός αποκλεισμός του κτιρίου του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τις εργάσιμες ώρες. Με τη δράση αυτή στον φορέα που διαχειρίζεται όλη την οικονομική δραστηριότητα του ΑΠΘ και χρηματοδοτεί την επιχειρηματική δραστηριότητα εντός των σχολών και όχι τις πραγματικές και καθημερινές ανάγκες των φοιτητών, οι φοιτητές ανέδειξαν πως την ίδια ώρα που η κρατική χρηματοδότηση ρέει ασταμάτητα για τα ερευνητικά προγράμματα και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα δίδακτρα πολλαπλασιάζονται, οι ανάγκες τους παραμένουν στο περιθώριο. Διεκδίκησαν άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, έκτακτο κονδύλι για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του ΑΠΘ, κατάργηση διδάκτρων, αλλά και να φύγουν οι επιχειρήσεις από τις σχολές τους.

Παράλληλα, το μεσημέρι της Τρίτης, αθλητές και φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ προχώρησαν σε κινητοποίηση στο Αγαλμα Βενιζέλου, απαιτώντας την ασφαλή επαναλειτουργία των χώρων άθλησης και του Τμήματός τους με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Μέλη του φοιτητικού συλλόγου κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εκτέλεσαν ασκήσεις γυμναστικής, φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις μεταξύ τους, για να προβάλουν τα αιτήματά τους μέσα από το σύνθημα: «Αθλητισμός σημαίνει ζωή».

Επίσης, η Επιτροπή Φοιτητών Πιερίας οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Διά ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» το Σάββατο 20/3, στις 19.30 μέσω zoom, με ομιλητή τον Λευτέρη Στεργίου, φοιτητή Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ, έναν εκ των 31 συλληφθέντων στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 22 Φλεβάρη στο ΑΠΘ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις φοιτητών από την Πιερία.

Αύριο Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας

Φοιτητές και φοιτήτριες από τις Σχολές της Αθήνας δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, για να καταθέσουν τις υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει πάνω σε κείμενα που ζητούν την επανέναρξη των πρακτικών ασκήσεων και εργαστηρίων. «Η πρακτική άσκηση, τα εργαστήρια για 3ο συνεχόμενο εξάμηνο δεν πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα τελειόφοιτοι να μην μπορούν να πάρουν πτυχίο, φοιτητές όλων των Τμημάτων να βλέπουν τις σπουδές τους να υποβαθμίζονται και μάλιστα όλα αυτά την ώρα που οι χώροι και φορείς πρακτικής άσκησης λειτουργούν κανονικά, που άλλες δραστηριότητες ανοίγουν και κλείνουν, ενώ τα πανεπιστήμια με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένουν κλειστά!», εξηγούν οι φοιτητές και διαμαρτύρονται γι' αυτό.

Σχετικά κείμενα υπογραφών έχουν διακινήσει οι Σύλλογοι Ψυχολογίας ΑΠΘ, Ρεθύμνου και φοιτητές Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ για την πρακτική άσκηση, η Επιτροπή Φοιτητών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για πρακτικές και πτυχιακές, καθώς και φοιτητές της Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ για το άνοιγμα των εργαστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ