Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1844 Στον απόηχο της Επανάστασης της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 (κύρια αιτήματα της οποίας ήταν η κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας και η ψήφιση Συντάγματος), ο Οθωνας ορκίζεται ενώπιον της Γ' Εθνοσυνέλευσης ως Συνταγματικός Βασιλεύς.

1848 Αστικοδημοκρατική επανάσταση στα γερμανικά κράτη. Ο λαός του Βερολίνου ξεσηκώνεται και στήνει οδοφράγματα, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες με τον στρατό. Εκατοντάδες ήταν οι νεκροί. Στην επανάσταση αυτή, που ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε μια σειρά χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία κ.α.), η εργατική τάξη πήρε δραστήριο μέρος με τα δικά της αιτήματα. Στην επανάσταση στα 1848 - 1849 στη Γερμανία μετείχαν ενεργά τόσο ο Καρλ Μαρξ όσο και ο Φρίντριχ Ενγκελς.

1858 Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Ρούντολφ Ντίζελ, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης, που πήρε το όνομά του.

1913 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Γεώργιος Α'.

1919 Συνέρχεται το 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων) και ψηφίζει το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος. Το Πρόγραμμα καθόρισε τα καθήκοντα του Κόμματος στη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό και χάραξε συγκεκριμένο δρόμο πάλης για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική χώρα.

1921 Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει το αντεπαναστατικό κίνημα στην Κρονστάνδη.

1921 Υπογράφεται στη Ρίγα Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ρωσίας. Με τη Συνθήκη αυτή η Πολωνία, εκμεταλλευόμενη την ήττα του Κόκκινου Στρατού έξω από τη Βαρσοβία και τη στήριξη του γαλλικού και βρετανικού ιμπεριαλισμού, κατάφερε να προσαρτήσει τις περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας και Δυτικής Λευκορωσίας.

1929 Υπογράφονται τα πρωτόκολλα της ελληνογιουγκοσλαβικής Συμφωνίας για την επέκταση της ελεύθερης ζώνης που είχε παραχωρηθεί στη Γιουγκοσλαβία το 1925 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

1936 Πεθαίνει στο Παρίσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος

1939 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος.

1965 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο Διάστημα.

1967 Επιτροπή αποτελούμενη από τους Κώστα Λουλέ, Δημήτρη Στρατή, Γιάννη Μιχαλόπουλο και Νίκο Κοσίντα παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής 65.980 υπογραφές για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

1991 Ο Χαρίλαος Φλωράκης αποχωρεί από την ηγεσία του ενιαίου Συνασπισμού. Πρόεδρος του ΣΥΝ αναλαμβάνει η Μαρία Δαμανάκη.

1992 Δημοψήφισμα που γίνεται στη Νοτιοαφρικανική Ενωση τάσσεται υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων, του λεγόμενου Απαρτχάιντ.

1996 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (Οδυσσέας Αλεπουδέλης).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ