«Με ποιον τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί η πρότασή σας για επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών;» ρωτήθηκε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός και απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την «επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «καθυστέρησε να αξιοποιήσει δύο μεσαία ιδιωτικά θεραπευτήρια». Στην πραγματικότητα, προτείνει την επίσπευση της «επίταξης» που κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, αποζημιώνοντας τους κλινικάρχες από την τσέπη του λαού και επενδύοντας στην καλή τους θέληση για τη διάθεση μερικών δεκάδων κρεβατιών, τώρα που έχουν πέσει και οι δουλειές. Θυμίζουμε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «λογική αύξηση» στην αποζημίωση των κλινικαρχών, με την προϋπόθεση να μη δοθεί όλο το κρατικό χρήμα στους ...μονοφαγάδες, αλλά να διαμοιραστεί «δίκαια» σε περισσότερους.
Παρόμοια ήταν η απάντηση και στην ερώτηση, «τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τους εμβολιασμούς;». Ο Α. Ξανθός ζητάει «άρση του καθεστώτος της πατέντας που προσφέρει υπερκέρδη στις κατασκευάστριες εταιρείες», ξορκίζοντας φυσικά την κατάργηση της πατέντας, ακριβώς για να προστατέψει τα κέρδη τους! Αντίθετα, ζητάει έναν άλλο τρόπο εφαρμογής της, με αποζημιώσεις και εξαγορές από τις κυβερνήσεις με λεφτά του λαού, ώστε η παραγωγή, άρα και τα κέρδη να διαμοιραστούν ...δίκαια σε περισσότερους ομίλους. Με τόση «δικαιοσύνη», λοιπόν, απέναντι στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας και του Φαρμάκου, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί ότι ξεχωρίζει την ...«ηθικοποίηση του συστήματος» ως την πιο σημαντική «καινοτομία» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ», όπου οι πληρωμές από την τσέπη του λαού και οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουν να γνωρίζουν μεγάλες δόξες...
Τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια ξεκινούσε ο πόλεμος στη Συρία. Το φιτίλι άναψε με τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», που υποδαύλισαν ΗΠΑ και ΕΕ σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προωθώντας ένα συνολικότερο σχέδιο υπονόμευσης κυβερνήσεων και καθεστώτων της περιοχής για να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και να περιορίσουν την επιρροή των ανταγωνιστών τους, κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας. Θυμίζουμε ότι τότε οι αστικές δυνάμεις και στη χώρα μας εκθείαζαν την «Αραβική Ανοιξη», με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να μιλάει για «επανάσταση». Μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, που προβάλλονταν ως «αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία», όπως προηγουμένως στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία και αλλού, η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Ασαντ πήρε ένοπλη μορφή, από τμήματα της αντιπολίτευσης που χρηματοδότησαν και στήριξαν οι ΗΠΑ, πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου και κράτη της ΕΕ. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση περνούσε σε άλλο επίπεδο και η συνέχεια είναι γνωστή... Τον βρώμικο αυτό σχεδιασμό συνέδραμαν από την πρώτη στιγμή όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, την ίδια ώρα που έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τους χιλιάδες πρόσφυγες, καταδικάζοντάς τους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και σε διπλό εγκλωβισμό στα νησιά. Το συμπέρασμα μετά από δέκα χρόνια πολέμου είναι πια καθαρό: Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί βυθίζουν τους λαούς σε δεινά και κινδύνους, και κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Η πάλη για απεμπλοκή απ' αυτούς τους σχεδιασμούς είναι αναγκαία όσο ποτέ.
1844 Στον απόηχο της Επανάστασης της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 (κύρια αιτήματα της οποίας ήταν η κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας και η ψήφιση Συντάγματος), ο Οθωνας ορκίζεται ενώπιον της Γ' Εθνοσυνέλευσης ως Συνταγματικός Βασιλεύς.
1848 Αστικοδημοκρατική επανάσταση στα γερμανικά κράτη. Ο λαός του Βερολίνου ξεσηκώνεται και στήνει οδοφράγματα, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες με τον στρατό. Εκατοντάδες ήταν οι νεκροί. Στην επανάσταση αυτή, που ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε μια σειρά χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία κ.α.), η εργατική τάξη πήρε δραστήριο μέρος με τα δικά της αιτήματα. Στην επανάσταση στα 1848 - 1849 στη Γερμανία μετείχαν ενεργά τόσο ο Καρλ Μαρξ όσο και ο Φρίντριχ Ενγκελς.
1858 Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Ρούντολφ Ντίζελ, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης, που πήρε το όνομά του.
1913 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βασιλιάς Γεώργιος Α'.
1919 Συνέρχεται το 8ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων) και ψηφίζει το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος. Το Πρόγραμμα καθόρισε τα καθήκοντα του Κόμματος στη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό και χάραξε συγκεκριμένο δρόμο πάλης για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική χώρα.
1921 Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει το αντεπαναστατικό κίνημα στην Κρονστάνδη.
1921 Υπογράφεται στη Ρίγα Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ρωσίας. Με τη Συνθήκη αυτή η Πολωνία, εκμεταλλευόμενη την ήττα του Κόκκινου Στρατού έξω από τη Βαρσοβία και τη στήριξη του γαλλικού και βρετανικού ιμπεριαλισμού, κατάφερε να προσαρτήσει τις περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας και Δυτικής Λευκορωσίας.
1929 Υπογράφονται τα πρωτόκολλα της ελληνογιουγκοσλαβικής Συμφωνίας για την επέκταση της ελεύθερης ζώνης που είχε παραχωρηθεί στη Γιουγκοσλαβία το 1925 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
1936 Πεθαίνει στο Παρίσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος
1939 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος.
1965 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο Διάστημα.
1967 Επιτροπή αποτελούμενη από τους Κώστα Λουλέ, Δημήτρη Στρατή, Γιάννη Μιχαλόπουλο και Νίκο Κοσίντα παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής 65.980 υπογραφές για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.
1991 Ο Χαρίλαος Φλωράκης αποχωρεί από την ηγεσία του ενιαίου Συνασπισμού. Πρόεδρος του ΣΥΝ αναλαμβάνει η Μαρία Δαμανάκη.
1992 Δημοψήφισμα που γίνεται στη Νοτιοαφρικανική Ενωση τάσσεται υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων, του λεγόμενου Απαρτχάιντ.
1996 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (Οδυσσέας Αλεπουδέλης).