Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο Ερωτας μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι»

Εκδόθηκαν τα πρακτικά του ομότιτλου επιστημονικού συνεδρίου

Εκδόθηκαν σε τόμο και κυκλοφορούν τα πρακτικά του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Ο Ερωτας μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι», το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Claude Fauriel (1772 - 1844). Το συνέδριο οργανώθηκε στο Μορφοβούνι δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στις αρχές Ιούνη του 2018 και για την έκδοση συνεργάστηκαν ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα ΓΑΚ Καρδίτσας.

Ο τόμος των πρακτικών αποτελείται από 542 σελίδες, με παρεμβάσεις τριάντα οκτώ ερευνητών πανεπιστημιακών, που έχουν καθοριστική συνεισφορά στη μελέτη, καθώς και νέων επιστημόνων με οπτικές σύγχρονες, που επιχειρούν να αναπροσανατολίσουν την έρευνα, συνδέοντας το δημοτικό τραγούδι με νέες μορφές λογοτεχνικής - και όχι μόνο - δημιουργίας.

To δημοτικό τραγούδι είναι από τις σπουδαιότερες μορφές της λαϊκής λογοτεχνίας. Χρειάστηκε να δημοσιευθούν οι δυο τόμοι με ελληνικά δημοτικά τραγούδια από τον Γάλλο Κλοντ Φοριέλ, την ώρα που η Επανάσταση του 1821 βρισκόταν σε έξαρση, ώστε να προσελκύσουν την προσοχή διάφορων λογίων. Για τον λόγο αυτό, τόσο το συνέδριο που διοργανώθηκε το 2018 όσο και τα πρακτικά είναι αφιερωμένα σ' αυτόν τον σπουδαίο Γάλλο. Η έκδοση, λοιπόν, των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών του Φοριέλ είναι και ένα είδος προγραμματικής θεμελίωσης της τάσης για συλλογή και έκδοση δημοτικών τραγουδιών.

Ομως, το συνέδριο αλλά και τα πρακτικά εστίασαν στον ρόλο του έρωτα μέσα στο δημοτικό τραγούδι. Οπως λένε οι υπεύθυνοι της διοργάνωσής του και της έκδοσης: «Πρόκειται για μια διάσταση, που δεν έχει διερευνηθεί συστηματικά. Τα ερωτικά τραγούδια αποτυπώνουν συστήματα σκέψης αλλά και λειτουργούν ως βιότοποι αφηγηματικών μοτίβων. Πολύ περισσότερο, τα ερωτικά μοτίβα συναρθρώνονται με όλο το εύρος του πολιτισμού και της κοινωνικής οργάνωσης. Δεν είναι μόνο η σωματική ομορφιά και η προσωπική βάσανος που περιορίζεται στο ερωτικό ζεύγος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ