Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Εντείνονται οι «αποκλίσεις», προς νέα πακέτα στήριξης στο κεφάλαιο

Οι επιπτώσεις της κρίσης ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη καθώς και η αποτίμηση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης από τα κράτη - μέλη σε επιχειρηματικούς ομίλους και βιώσιμες επιχειρήσεις θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για το άνοιγμα της συζήτησης αναφορικά με την επόμενη φουρνιά περισσότερο «στοχευμένων» παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου με κριτήρια μεταξύ άλλων τις εντεινόμενες αποκλίσεις και ανισομετρίες τόσο μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ κλάδων και τομέων της οικονομίας και της παραγωγής.

Στην κατεύθυνση αυτή «δείχνει» και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι «μόλις μειωθούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι, τα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να γίνονται πιο στοχευμένα και να στρέφονται στη στήριξη μίας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης». Τονίζεται ακόμη ότι «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στην εξελισσόμενη κατάσταση», ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, εν αναμονή του πακτωλού των εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης», που θα συνδυάζονται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι «το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ ή στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα (τέλος του 2019) θα αποτελούσε το βασικό ποσοτικό κριτήριο για να προβεί η Επιτροπή στη συνολική αξιολόγηση της απενεργοποίησης ή της συνέχισης της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής».

Στο «διά ταύτα» η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, αναμένεται να διατηρηθεί και για το 2022 προκειμένου η οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει στα επίπεδα που υπήρχαν το 2019.

Στο μεταξύ, βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεσή του σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του, λόγω της σταδιακής υλοποίησης των εμβολιασμών, της πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης, κυρίως στις ΗΠΑ. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,6% φέτος και 4% το 2022, από 4,2% και 3,7% που προέβλεπε στις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί 6,5% φέτος και 4% το 2022, πολύ περισσότερο από ό,τι της Ευρωζώνης (3,9% και 3,8%, αντίστοιχα). Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται μόνο για την Κίνα (7,8% και 4,9%).

Επιχειρηματικές ανακατατάξεις

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία η κρίση που εκδηλώνεται με φόντο τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό φέρνει στην επιφάνεια τις τάσεις αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού πεδίου, σε όφελος βέβαια των ισχυρών επιχειρήσεων.

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την περασμένη βδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ (πτώση 8,2% για το 2020) αλλά και τις επιμέρους συνιστώσες του, σε σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας διαπιστώνεται πως «οι εξελίξεις, σε μακροοικονομικό επίπεδο, υποκρύπτουν διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους, καθώς και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικών κατηγοριών εντός του ίδιου κλάδου».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις (στους τομείς που παραμένουν σε λειτουργία) ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επιτυχία στις νέες απαιτήσεις και αυξάνουν τα μερίδιά τους και τις χρηματοοικονομικές τους επιδόσεις».

Την ίδια ώρα, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στη διάρκεια του 2020 εκτιμάται ότι περιόρισαν τη βύθιση του ΑΕΠ κατά 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή χωρίς αυτά η κατρακύλα στην ελληνική οικονομία θα είχε ξεπεράσει το 14,2%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ