Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συμπράξεις και κόντρες για την παραγωγή και διανομή εμβολίων

Copyright 2021 The Associated

Την ώρα που παγκοσμίως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Sars-CoV-2 ξεπερνούν τα 117,8 εκατομμύρια και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια θάνατοι, με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί. Μέχρι χτες είχαν χορηγηθεί 312 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 116 χώρες του κόσμου. Παράλληλα, στο φόντο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αλληλοκατηγοριών, προχωρούν επιχειρηματικές και διακρατικές συμφωνίες για επέκταση και αύξηση της παραγωγής εμβολίων.

Στην Ιταλία η πρώτη συμφωνία για παραγωγή του «Sputnik V» στην ΕΕ

Το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέγραψε συμφωνία με τη φαρμακευτική εταιρεία «Adienne»- ιταλική θυγατρική εταιρείας με έδρα την Ελβετία - για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στην Ιταλία, ανακοίνωσε το Ιταλο-Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου σε χώρα της ΕΕ, λίγες μέρες μετά το επίσημο αίτημα αδειοδότησής του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το RDIF προωθεί πάνω από 20 παρόμοιες συμπράξεις στην Ευρώπη και βρίσκεται σε αντίστοιχες συνομιλίες με Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Φινλανδία, Σερβία κ.ά.

Η γερμανική εταιρεία «IDT Biologika» - που υπέγραψε συμφωνία και με την «AstraZeneca» για παραγωγή του εμβολίου της - βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για παραγωγή και του «Sputnik V».

«Η καινοτόμος διαδικασία παραγωγής (...) θα επιτρέψει στην Ιταλία να ελέγχει ολόκληρη την παραγωγή», αναφέρει το Επιμελητήριο, δηλαδή να αποφασίζει πόσες δόσεις θα πάνε στην εγχώρια αγορά και πόσες θα εξάγονται. Ακόμα κι αν δεν εγκριθεί τελικά από τον ΕΜΑ για χρήση στην ΕΕ, «υπάρχουν πολλά άλλα μέρη στον κόσμο όπου χρειάζονται απεγνωσμένα αυτό το εμβόλιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το «Sputnik V» ζήτησαν από αξιωματούχο του ΕΜΑ, η οποία παραλλήλισε τη χρήση του ρωσικού εμβολίου από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες με «ρώσικη ρουλέτα», να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. «Τέτοια σχόλια είναι ανάρμοστα, πλήττουν την αξιοπιστία του EMA και τη διαδικασία αξιολόγησης», ενώ υποδεικνύουν «πιθανή πολιτική ανάμειξη», αναφέρουν.

Την ίδια ώρα, για εκστρατεία παραπληροφόρησης και δυσφήμισης των εμβολίων των «Moderna» και «Pfizer» κατήγγειλε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζ. Ψάκι, κάτι που αρνήθηκε το Κρεμλίνο...

Απαγόρευση εξαγωγών και νέες επαφές κρατών της ΕΕ με Ισραήλ

Στο μεταξύ, η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή εμβολίων και καινοτόμων φαρμάκων στο έδαφός της, όπως και να ισχυροποιήσει άμεσα τη θέση της στην τρέχουσα διεθνή «κούρσα των εμβολίων».

Σχετικά με τις απαγορεύσεις εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ, όπως πρόσφατα από την Ιταλία προς την Αυστραλία, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι «εάν μια εταιρεία δεν παραδίδει, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε εξαγωγές». Πρόσθεσε ότι η «AstraZeneca» έχει παραδώσει στην Ιταλία λιγότερο από το 10% της σύμβασης για το πρώτο τρίμηνο.

Οι μειωμένες παραδόσεις της «AstraZeneca» θα συνεχιστούν και στο β' τρίμηνο του 2021, ενώ διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι και η αμερικανική «Johnson & Johnson», που αναμένεται να λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, θα παραδώσει λιγότερες από τις 55 εκατ. δόσεις που είχε υποσχεθεί, επικαλούμενη προβλήματα παραγωγής.

Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατηγόρησε Ρωσία και Κίνα για προσπάθεια παραπλάνησης και «διπλωματία των εμβολίων». Οπως είπε, «οργανώνουν πολύ περιορισμένες αλλά ευρέως διαφημισμένες επιχειρήσεις για την παροχή εμβολίων σε άλλους». Παράλληλα, ανέφερε ότι «σοκάρεται» με τις κατηγορίες κατά της ΕΕ για «εθνικισμό εμβολίων», λέγοντας πως «η ΕΕ δεν σταμάτησε ποτέ τις εξαγωγές», αλλά ως «η περιοχή με τη μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, θέσπισε ένα σύστημα για τον έλεγχο της εξαγωγής των δόσεων που παράγονται στην ΕΕ». Ανέφερε ότι Βρετανία και ΗΠΑ έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων ή συστατικών εμβολίων που παράγονται στο έδαφός τους, ισχυρισμός που διαψεύστηκε από εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες κρατών της ΕΕ με το Ισραήλ. Μετά την επίσκεψη των ηγετών Αυστρίας και Δανίας, το Ισραήλ θα επισκεφθούν αύριο και οι πρωθυπουργοί Ουγγαρίας και Τσεχίας, και θα συνομιλήσουν με τον Ισραηλινό ομόλογό τους «για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Αποφάσεις και διεργασίες για «διαβατήρια εμβολιασμού και ανοσίας»

Ταυτόχρονα, προχωρούν και οι διεργασίες για τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού».

Η Κίνα καθιέρωσε «πιστοποιητικό υγείας για τα διεθνή ταξίδια», το οποίο πιστοποιεί υγειονομικά δεδομένα, όπως τεστ ή εμβολιασμό. Η εφαρμογή θα «προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία» στα ταξίδια «στον βαθμό που θα συναφθούν συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών υγείας ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες». Εχει στόχο «να προωθήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να διευκολύνει τη διέλευση των συνόρων», αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Στις ΗΠΑ, μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις από τον Τουρισμό, το Εμπόριο, τις αεροπορικές εταιρείες κ.α. με κοινή τους επιστολή ζητούν από την κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί τους για την ταχεία ανάπτυξη παρόμοιου ενοποιημένου συστήματος «πιστοποιητικών υγείας».

Στην ΕΕ, η πρόταση για το «πράσινο διαβατήριο» θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν στις 17/3.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ