Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προς διαπραγμάτευση για Αιγαίο

«Μέγα θέμα» δημιουργούν, κατά την ηγεσία της ΝΔ, οι δηλώσεις του Μπ. Ετσεβίτ, ενώ εκφράζει φόβους ότι η πολιτική της κυβέρνησης διευκολύνει την Αγκυρα να έρθει πιο κοντά στον πάγιο στόχο της για συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το καθεστώς του Αιγαίου.

Σε δήλωσή της, η αρμόδια συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας Ντ. Μπακογιάννη, αφού σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Μπ. Ετσεβίτ «ήταν αποκαλυπτικές και δημιουργούν μέγα θέμα», αναφέρει: «Μας είπε ξεκάθαρα (σ.σ. ο Ετσεβίτ) ότι είναι "πολιτικό και όχι νομικό" το πρόβλημα του Αιγαίου. Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός, παρά τα τρία χρόνια "επιθέσεων φιλίας" της Ελλάδας, αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της Χάγης και μας καλεί "να μοιραστούμε τα δικαιώματά μας (!) στο Αιγαίο στη βάση της αρχής της ευθυδικίας", πράγμα που σημαίνει να αγνοήσουμε ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαθέτουν υφαλοκρηπίδα! Θεωρεί, λοιπόν, το νομικό καθεστώς του Αιγαίου ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης! Μας ενημέρωσε ακόμα ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μυστικών διαπραγματεύσεων, συζητώντας ακόμη και "σχέδια λύσης"».

Κατά την εκτίμησή της, «φαίνεται ότι υπάρχει ουσιαστικά σύγκλιση ως προς ένα τουλάχιστον σημείο, ότι, δηλαδή, Ελλάδα και Τουρκία εισέρχονται στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο». Η κυβέρνηση Σημίτη, βήμα προς βήμα, οδεύει προς μονομερείς παραχωρήσεις, τονίζει και προσθέτει: «Η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη φαίνεται ότι έχει διευκολύνει το να έρθει η Τουρκία πλησιέστερα παρά ποτέ κοντά στο σταθερό και δεδηλωμένο στόχο της για συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα ως προς το καθεστώς του Αιγαίου». Καταλήγοντας καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί, ο οποίος οδηγεί σε επικίνδυνες και πιθανόν μη αναστρέψιμες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ