Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παλιό φαινόμενο οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Οι παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης είναι ένα γεγονός ηλίου φαεινότερο και με εξόφθαλμες δηλώσεις και με υπόγειες παρεμβάσεις, όχι μόνο σήμερα αλλά και παλιότερα.

Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Οι παρεμβάσεις, είπε ο βουλευτής, έχουν δύο κατευθύνσεις: «Οταν δε μας αρέσουν οι αποφάσεις ή τα πορίσματα κάποιων εισαγγελέων ή κάποιων δικαστών, καταφέρεται η κυβέρνηση ή οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης κατά των δικαστών. Οταν είναι σε εξέλιξη οι κοινωνικές αντιδράσεις - και θυμίζω τους μαθητές πιο πρόσφατα και παλιότερα τους αγρότες - υποδεικνύεται από τους υπουργούς - Δικαιοσύνης και άλλους - το χρέος των εισαγγελέων να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση.

Υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι, για να διευκολυνθεί η παρέμβαση αυτή η κυβέρνηση υπαναχώρησε στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και αντί για τη θέσπιση ενός ευρύτερου εκλεκτορικού σώματος που θα αναδείκνυε την ηγεσία της Δικαιοσύνης παρέμεινε στη λογική του διορισμού της από την κυβέρνηση.

Σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο ανέφερε ότι δεν αρκούν οι οργανικές θέσεις, για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ σοβαρότατο εμφανίζεται και το πρόβλημα των αιθουσών. Ολα αυτά τόνισε προσκρούουν στην έλλειψη χρημάτων, αφού στο φετινό προϋπολογισμό υπάρχει μείωση των κονδυλίων στον τομέα της δικαιοσύνης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 40%. Ασχημη είναι η κατάσταση και στις συντάξεις, αφού το σχετικό κονδύλι δεν επιτρέπει τη βελτίωσή τους, ενώ η πολιτική της λιτότητας οδηγεί στο να περιορίζεται τεχνητά η ύλη των δικαστηρίων όπως έγινε με το ζήτημα της προδικασίας ή τη συνεχή μείωση των ποινών για αυτούς που καταδικάζονται.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα έχουν στη Δικαιοσύνη οι εξελίξεις στην ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα είναι σοβαρές και για τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα στη χώρα μας. «Δεν είναι, είπε, μόνο το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και ο καινούριος τρομονόμος που θα οδηγήσει σε αντιδραστικότερη τροποποίηση του ελληνικού τρομονόμου. Είναι και οι άλλοι μηχανισμοί που δημιουργούνται και οι οποίοι θα επηρεάσουν άμεσα και τη Δικαιοσύνη και τους μηχανισμούς ασφαλείας της χώρας μας. Αναφέρομαι στο περίφημο κοινοτικό κέντρο το Eurojust, το οποίο θα είναι ένα στρατηγείο από επιλεγμένα αστυνομικά, δικαστικά και άλλα στελέχη που στην πράξη θα κατευθύνουν και θα ενοποιούν τη δικαστική πρακτική και τους νόμους που θα αφορούν τη Δικαιοσύνη και την ασφάλεια».

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι και τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) έχουν απεμπολήσει την εθνική ανεξαρτησία στο όνομα της ΕΕ, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρές επιπτώσεις και στο δικαιικό μας σύστημα και περνάνε στη χώρα μας οι αντιλήψεις των Βρετανών για παράδειγμα για τον τρομονόμο ή αύριο μεθαύριο οι πρακτικές των Γερμανών για τα «λευκά κελιά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταψήφισε το ΚΚΕ(2010-03-19 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις που διαιωνίζουν την κατάσταση(2006-06-14 00:00:00.0)
Ούτε τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν πείθουν τα «ευρωτρομομέτρα»(2001-12-05 00:00:00.0)
Στόχος, η δίωξη των «ενοχλητικών»(2001-06-01 00:00:00.0)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ(1995-04-14 00:00:00.0)
Κλασική περίπτωση άσκησης βουλευτικών καθηκόντων(1995-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ