«Δεν θέλουμε ούτε να βιάσουμε αλλά ούτε και να καθυστερήσουμε τη διαδικασία» των διαπραγματεύσεων Κοσόβου - Σερβίας, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, που μετά την Πρίστινα συνέχισε τις επίσημες επαφές του στο Βελιγράδι, ενώ σήμερα αναμένεται στο Μαυροβούνιο, σε μια περιοδεία που πραγματοποιείται ενώ οξύνεται η κόντρα για τη γεωπολιτική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια.
Εμείς «βρισκόμαστε εδώ για να διευκολύνουμε τον διάλογο», υποστήριξε, επιβεβαιώνοντας το «ενδιαφέρον» της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου, όχι μόνο για να ανοίξει ο δρόμος για την «ευρωπαϊκή πορεία» τους, αλλά να διασφαλιστεί ο ρόλος της λυκοσυμμαχίας σε μία «διευθέτηση» κρίσιμη για συνολικότερες ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Από τη μεριά της η Κοσοβάρα Πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι δήλωσε ότι «το Κόσοβο δεν μπορεί να κάνει άλλες παραχωρήσεις στον διάλογο», ενώ ο Αλμπιν Κούρτι, επικεφαλής του κόμματος «Αυτοδιάθεση», που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές, είπε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη και ότι «ο νέος γύρος του διαλόγου πρέπει να είναι εποικοδομητικός, καλά προετοιμασμένος και τίμιος». Κοσοβάρικα ΜΜΕ μετέδιδαν πως ο Λάιτσακ στάθηκε μεταξύ άλλων στη στενότερη συνεργασία που θα επιδιώξουν ΕΕ και ΗΠΑ ως προς «την υποστήριξη του διαλόγου».
Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες δρομολογούν την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και με τη Σερβία, με την πρωθυπουργό της οποίας, Ανα Μπρνάμπιτς, είχε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρχέλι. Στο Βελιγράδι υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» ως προς τις μεταρρυθμίσεις που προσδοκά η ΕΕ, μεταξύ άλλων και σε ζητήματα «οικονομικής σφαίρας», ζητώντας «η δυναμική των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να ευθυγραμμίζεται με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».
Νωρίτερα, την 1η Μάρτη, συνεδρίασε και το 11ο Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ - Αλβανίας. Τη χώρα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ενώ από τις Βρυξέλλες παρευρέθηκαν ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος Βαρχέλι. Ο Μπορέλ χαρακτήρισε την Αλβανία «κρίσιμο εταίρο της ΕΕ» και «αξιόπιστο εταίρο στην ασφάλεια», που «από πολλές απόψεις διαδραματίζει έναν πρότυπο ρόλο στην περιοχή».
Παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι «η Αλβανία στην παρούσα φάση έχει ευθυγραμμιστεί κατά 100% με τις αποφάσεις της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική. Στέλνει έτσι ηχηρό μήνυμα για την αφοσίωσή της στην ενταξιακή της πορεία και λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση για όλη την περιοχή».