Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Τετραήμερες επαφές του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ

Επίσημες επαφές σε Κόσοβο, Σερβία και Μαυροβούνιο αναμενόταν να ξεκινήσει χτες ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Το Σάββατο ο Λάιτσακ υπογράμμισε ότι για την ΕΕ παραμένει πολύ σημαντικό το ενδιαφέρον της Σερβίας και του Κοσόβου να ενταχτούν στην Ενωση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου να επαναληφθεί άμεσα (είχε «παγώσει» λόγω των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο). Τη σημασία της περιοχής για τη λυκοσυμμαχία ανέδειξε άλλωστε σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έκανε λόγο για τον «αυξανόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό» σε αυτήν, αναγνωρίζοντας τη «συμμετοχή» Ρωσίας, Κίνας και Τουρκίας.

Πάντως ο Λάιτσακ αναμενόταν στην Πρίστινα εν μέσω αντιδράσεων που προκάλεσε χάρτης που εικονιζόταν στη διάρκεια συνέντευξής του, για τον οποίο διάφοροι σχολίασαν ότι δεν ήταν διακριτή η συνοριακή γραμμή μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι ο χάρτης είναι ένας «επίσημος χάρτης της ΕΕ» και κάλεσε «να εστιάσουμε στα αληθινά θέματα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του διαλόγου (...) αντί να σκαρφιζόμαστε ψευδείς ιστορίες». Αντίστοιχες αντιδράσεις προκάλεσε στην Πρίστινα και λεζάντα που ανάρτησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανέγραφε «Το Κόσοβο είναι της Σερβίας». Η ΥΠΕΞ του Κοσσυφοπεδίου, Μελίζα Χαραντινάι, δήλωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι προσπαθούν να παρέμβουν και να αποδυναμώσουν τη δυτική επιρροή στην περιοχή, ενισχύοντας τη δική τους».

Και ο Τσαβούσογλου στην Κροατία

Στα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και το Σαββατοκύριακο είχε επαφές στην Κροατία.

Μεταξύ άλλων επισκέφτηκε σεισμόπληκτες περιοχές τις οποίες ανοικοδομούν τουρκικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Στις δηλώσεις του ξεχώρισε την υποστήριξη που η κυβέρνηση Ερντογάν έλαβε από την Κροατία κατά την απόπειρα ανατροπής της το 2016, και εκτίμησε ότι οι σχέσεις Τουρκίας - Κροατίας συμβάλλουν στη σταθερότητα και στην ευημερία όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την «υποστήριξη που έχει δοθεί στις τουρκικές εταιρείες», αλλά και να αναφερθεί στον «εποικοδομητικό ρόλο της Κροατίας για τις σχέσεις μας με την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ