Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναβολή του «διαλόγου» μέσω ... ΗΠΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Κόκκινο» χτυπάνε οι άγριοι ανταγωνισμοί ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και άλλων δυνάμεων στα Δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο τις προσπάθειες Ουάσιγκτον - Βρυξελλών για επανέναρξη των παζαριών με στόχο τη λεγόμενη «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, 21 χρόνια μετά τη ΝΑΤΟική επέμβαση του 1999 που διέλυσε ό,τι είχε απομείνει από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Χτες, ένα 24ωρο μετά την απόφαση ειδικού εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να απαγγείλει κατηγορίες για δεκάδες εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας σε 10 υψηλόβαθμους πρώην διοικητές και στελέχη των Κοσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και νυν αξιωματούχους (μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι), ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον. Υποτίθεται πως θα πήγαινε το Σάββατο, στη θέση του Θάτσι, για να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον Λευκό Οίκο με τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Τραμπ, Ρίτσαρντ Γκρενέλ.

Ο Χότι πάντως χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αφενός του επανέλαβε την «ομόφωνη υποστήριξη της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής», αφετέρου του «θύμισε» πως ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες μπορεί να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα.

Διάφορες πλευρές αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις του δικαστηρίου έγιναν τη συγκεκριμένη περίοδο για να δυσκολέψουν την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, πρώην πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Κάντρι Βεσέλι, που είναι μεταξύ των 10 κατηγορουμένων, χαρακτήρισε «πολιτική απόφαση» την εισήγηση του εισαγγελέα και άφησε υπόνοιες για τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι στάθηκε στο πλευρό των πρώην συμπολεμιστών του, δηλώνοντας πως πιστεύει «στην αθωότητα του Προέδρου Θάτσι, του Κάντρι Βεσέλι και όλων των συμπολεμιστών». «Ο ΟΥΤΣΕΚΑ διεξήγαγε καθαρό πόλεμο για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία από τη Σερβία», έγραψε μετά σε ανάρτησή του στο Facebook.

Τέλος, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι κάλεσε τον λαό να παραμείνει «ήρεμος», επισημαίνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να κριθεί ένοχος χωρίς να υπάρχει καταδίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις τακτικής μπροστά σε ευρύτερα παζάρια(2020-11-07 00:00:00.0)
Πρώτη άμεση συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη(2020-07-14 00:00:00.0)
Δύσκολα τα παζάρια για τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας(2020-07-11 00:00:00.0)
Πιέσεις Γκρένελ για γρήγορη επανέναρξη διαπραγματεύσεων(2019-10-11 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις με το Κοσσυφοπέδιο στο επίκεντρο(2019-07-20 00:00:00.0)
Συνέχεια προκλήσεων με τους Σέρβους(2013-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ