Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Προειδοποιήσεις του ΠΟΥ για αυξητική τάση

Copyright 2020 The Associated

Προειδοποίηση για τη συνεχή εξάπλωση της πανδημίας και για το ότι τα εθνικά συστήματα Υγείας στην Ευρώπη μπορεί να βρεθούν σύντομα σε δεινή θέση καθώς αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας, απηύθυνε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

Οπως σημείωσε σε χτεσινές του δηλώσεις, «τριάντα χώρες έχουν σημειώσει αυξητική τάση στα κρούσματα κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε 11 δε από αυτές, η ταχεία μετάδοση οδήγησε σε πολύ σημαντική αναζωπύρωση, η οποία εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη θα ωθήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Υγείας για άλλη μια φορά στο χείλος του γκρεμού». Σημείωσε ότι από τα πάνω από 9 εκατομμύρια κρούσματα στον κόσμο, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, όπου, παρά τη μείωση του ποσοστού σε σύγκριση με την αρχή του έτους, η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Η περίπτωση της Γερμανίας είναι χαρακτηριστική, όπου μπαίνουν σε καραντίνα ορισμένες περιοχές. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ τόνισε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και η χαλάρωση των μέτρων βοηθά στην εξάπλωση των κρουσμάτων γι' αυτό και η καραντίνα σε κάποιες περιοχές επανέρχεται».

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, όπου παρατηρείται εξάπλωση του ιού και σε άλλες περιοχές, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης αποφάσισε να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών όσους φτάνουν από άλλες Πολιτείες που έχουν υψηλή διάδοση, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων, και μάλιστα νεότερων στην ηλικία, στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, σε περιοχές όπου είναι μεγαλύτερη η φτώχεια. Για παράδειγμα, την Τετάρτη, σημειώθηκε αριθμός - ρεκόρ στις ΗΠΑ, με πάνω από 38.000 νέες μολύνσεις.

Η επιδημιολόγος Ρεμπέκα Φίσερ εκτίμησε ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι ακόμη μακριά. Τα μέτρα που περιορίζουν την εξάπλωση του ιού θα έπρεπε «ιδανικά» να παραμείνουν σε ισχύ «όσο το δυνατόν περισσότερο», πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη οι πιέσεις του κεφαλαίου, ειδικά του τουριστικού, να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα φαίνονται και στην αναμενόμενη ανακοίνωση την 1η Ιούλη που θα ορίζει από ποιες χώρες θα επιτρέπονται τα ταξίδια στην ΕΕ. Το δίκτυο «euronews», επικαλούμενο προσχέδιο του καταλόγου που έχει στην κατοχή του, αναφέρει ότι δεν θα περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Η χτεσινή εικόνα της εξάπλωσης της πανδημίας κατέγραφε παγκοσμίως 9,6 εκατομμύρια κρούσματα και 487.473 νεκρούς. Ενδεικτικά, τα περισσότερα κρούσματα ήταν στις ΗΠΑ, 2.483.355, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 124.586. Ακολουθούν η Βραζιλία με 1,2 εκατ. κρούσματα και 54.434 θύματα, η Ρωσία με 613.994 και 8.605, η Ινδία με 490.800 και 15.308.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ