Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκσυγχρονισμοί» και μεταρρυθμίσεις στο αστικό κράτος εν μέσω ευρύτερων διεργασιών

Από ομιλία του Ερντογάν την Τρίτη, κατά την οποία εξήγγειλε τις μεταρρυθμίσεις

Turkish Presidency

Από ομιλία του Ερντογάν την Τρίτη, κατά την οποία εξήγγειλε τις μεταρρυθμίσεις
Σειρά μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται στον αστικό κρατικό μηχανισμό ανακοίνωσε την Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «ένα εκτεταμένο έργο όσον αφορά την αλλαγή των κανόνων για τα πολιτικά κόμματα και τις εκλογές, για να βελτιώσουμε τη δημοκρατική συμμετοχή».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μέτρα που θα ενισχύσουν «τη δικαστική ανεξαρτησία και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη», την «προβλεψιμότητα και διαφάνεια του Δικαίου», την «αποτελεσματικότερη προστασία του δικαιώματος στην ιδιοκτησία», την «ευαισθητοποίηση των ανώτερων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της κοινωνίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» κ.λπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνώντος ΑΚΡ, τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν επίσης αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μεταξύ άλλων με κατάτμηση μεγάλων αστικών εκλογικών περιφερειών, πιθανή μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή (στο 7%, από 10% που είναι σήμερα) κ.ά.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ιεραρχεί τον εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους, τη μεγαλύτερη προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, σε μια περίοδο που οξύνεται και το παζάρι της με την ΕΕ και άλλα κέντρα. Πίσω από τις αναφορές όλων των πλευρών για «ενίσχυση του κράτους δικαίου», «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κ.λπ., οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την εντεινόμενη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, βρίσκεται η ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική διαπραγμάτευση μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας.

Τα σχέδια για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και για τους όρους διαμόρφωσης κυβερνητικών συμμαχιών εξετάζονται ενώ εντείνονται στη χώρα ενδοαστικές διεργασίες, όπως δείχνουν τα τελευταία χρόνια μια σειρά από κόμματα που «ξεφύτρωσαν» από διασπάσεις του κυβερνώντος ΑΚΡ (όπως το «Μέλλον» του Νταβούτογλου και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου του Αλί Μπαμπατζάν).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις στελεχών του ΑΚΡ ακόμα και για απαγόρευση του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, κάτι για το οποίο επικαλούνται διασυνδέσεις του με το ΡΚΚ και «τρομοκρατικές δυνάμεις». Το θέμα αναμόχλευσε και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του εθνικιστικού MHP (που συνεργάζεται σταθερά με το ΑΚΡ), ο οποίος είπε ότι «το κλείσιμο του HDP επείγει, είναι ζωτικής σημασίας και επιβεβλημένο. Απ' την κορφή μέχρι τα νύχια το HDP είναι ο βάλτος της διαφθοράς και του τρόμου».

Από τη μεριά της η Μεράλ Αξενέρ, επικεφαλής του φιλελεύθερου ΙΥΙ (διάσπαση του ΜΗΡ), εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική. Σχολιάζοντας το αίτημα άρσης της ασυλίας βουλευτών του HDP οι οποίοι κατηγορούνται για «σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ότι το κόμμα της «δεν θα στηρίξει αυτομάτως τις διαδικασίες που ξεκίνησαν στο κοινοβούλιο για να αλλάξει η ατζέντα», ενώ ανάμεσα σε άλλα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει και να «φέρει σε δύσκολη θέση» το IYI. Κατά της άρσης της ασυλίας των βουλευτών του HDP τάχθηκε ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού - κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ