Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στην επιφάνεια οι ενδοαστικές κόντρες και οι κοινοί στρατηγικοί στόχοι

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ενέκριναν ομόφωνα τον νέο διευθυντή της CIA

2020 CQ-Roll Call, Inc.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ενέκριναν ομόφωνα τον νέο διευθυντή της CIA
Οι ενδοαστικές κόντρες στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και οι κοινοί στρατηγικοί στόχοι της αστικής τάξης της χώρας, όπως η έμφαση στον σφοδρό ανταγωνισμό με την Κίνα, αναδεικνύονται μέσα από τις διαδικασίες στο Κογκρέσο για την έγκριση των διορισμών αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης.

Ετσι, ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναγκαζόταν να αποσύρει την υποψήφια που πρότεινε για τη θέση της διευθύντριας κρατικού προϋπολογισμού, την ίδια ώρα με χαρακτηριστική ομοφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων εγκρίθηκε ο νέος επικεφαλής της CIA, ο οποίος στη σχετική ακρόαση στη Γερουσία είχε ξεχωρίσει ως «κλειδί» για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» την αντιμετώπιση της Κίνας...

Ομόφωνη έγκριση του νέου διευθυντή της CIA - Εμφαση στη μάχη με την Κίνα

Ενάμιση μήνα μετά την ορκωμοσία του Προέδρου, έχουν εγκριθεί από τη Γερουσία τουλάχιστον 13 υπουργοί, ανάμεσά τους οι επικεφαλής των υπουργείων Αμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου και οι νέοι διευθυντές των μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, στο FBI και στη CIA.

Αυτός ωστόσο που εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ήταν ο 64χρονος διπλωμάτης καριέρας Γουίλιαμ Μπερνς, που αναλαμβάνει νέος διευθυντής της CIA (πρόσωπο διαφορετικό από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, που είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο).

Μιλώντας πριν λίγες μέρες στην επιτροπή, ο Μπερνς είχε αποκαλέσει την Κίνα έναν «τρομερό, αυταρχικό αντίπαλο», που ενισχύει την ικανότητά του να κλέβει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, να καταπιέζει τον λαό της, να διευρύνει το πεδίο της και να οικοδομεί επιρροή στο εσωτερικό των ΗΠΑ...

Αναφέρθηκε ακόμα στις «γνωστές» απειλές που εξακολουθούν να υφίστανται, όπως από τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας κινήθηκε χτες και ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, στην πρώτη μεγάλη ομιλία για την εξωτερική πολιτική. Χαρακτήρισε την Κίνα τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία του 21ου αιώνα» για τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως πρέπει κάποιος να την αντιμετωπίσει «από θέση ισχύος». Ζήτησε «αναζωογόνηση» των συμμαχιών της Ουάσιγκτον και την ανανέωση της συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς έναντι της Κίνας. Πρόσθεσε ότι και άλλες χώρες συνιστούν «σοβαρές προκλήσεις», κατονομάζοντας ως τέτοιες τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, ενώ κάποιες άλλες τις έβαλε στην κατηγορία των «σοβαρών κρίσεων» που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή «την Υεμένη, την Αιθιοπία και τη Μιανμάρ».

Παζάρια γύρω από υποψηφιότητες, συνέχεια στα μέτρα «εμπορικού πολέμου»

Αντίθετη εξέλιξη με την ομόφωνη στήριξη του νέου διευθυντή της CIA είχε η περίπτωση της Νίρα Τάντεν, που ο Πρόεδρος Μπάιντεν την προόριζε για τη θέση της διευθύντριας κρατικού προϋπολογισμού.

Επικαλούμενοι τα επιθετικά σχόλιά της για Ρεπουμπλικάνους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές αλλά και ορισμένοι από τους «συντηρητικούς» Δημοκρατικούς εναντιώθηκαν και τελικά πέτυχαν την απόσυρση της υποψηφιότητάς της. Η εξέλιξη σχολιάστηκε από ορισμένα αμερικανικά δίκτυα σαν η πρώτη «ήττα» του νέου Προέδρου.

Στον «αέρα» παραμένουν οι περιπτώσεις έγκρισης διορισμών σε όχι τόσο νευραλγικά πόστα, όπως τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κ.ά.

Η περίπτωση της Τάντεν δείχνει πως θα ακολουθήσουν ακόμα σκληρότερες αντιπαραθέσεις και ενδοαστικά παζάρια στη Γερουσία, ιδιαίτερα όταν θα προωθηθεί για συζήτηση το πακέτο στήριξης της οικονομίας με 1,9 τρισ. δολάρια, αλλά και το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεχίζονται και από τη νέα κυβέρνηση μέτρα «προστατευτισμού» για τους αμερικανικούς ομίλους, στο πλαίσιο του «εμπορικού πολέμου». Λίγες ώρες μετά τον διορισμό της νέας υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, το υπουργείο της ανακοίνωσε οριστικούς δασμούς αντιντάμπινγκ στην εισαγωγή ελασμάτων αλουμινίου από 18 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι δασμοί αυτοί κυμαίνονται έως 2,72% για τις εισαγωγές από την Ελλάδα.

Ανακοινώσεις για σχέδιο πιθανής επίθεσης στο Καπιτώλιο

Στο φόντο των ενδοαστικών διεργασιών, προκάλεσε αίσθηση και η προχτεσινή κατάθεση του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι για τα έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο. Μιλώντας στη Γερουσία κατήγγειλε τις ομάδες υποστηρικτών του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, λέγοντας πως επέδειξαν συμπεριφορά «εγχώριας τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, σχέδιο πιθανής επίθεσης σήμερα, 4 Μάρτη, στο κτίριο του Κογκρέσου αποκάλυψε χτες η αστυνομική δύναμη που έχει αναλάβει τη φρούρηση του Καπιτωλίου. Αστυνομικός αξιωματούχος επικαλείται πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις άγνωστης παραστρατιωτικής οργάνωσης «να εισβάλει διά της βίας στο Καπιτώλιο στις 4 Μαρτίου». Σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζεται πως η αστυνομική δύναμη είναι «ενήμερη και προετοιμασμένη για κάθε δυνατή απειλή» και συνεργάζεται με τις τοπικές, τις πολιτειακές και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας σχετίζεται με τις φήμες εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η οργάνωση QAnon, περί «ορκωμοσίας» του ηττημένου πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 4 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ