Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Ενταση μεταξύ κυβέρνησης και στρατού

Επικοινωνία με τη Ρωσία για την κατάσταση στη χώρα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

PHOTOLURE

ΕΡΕΒΑΝ.--

Κλιμακώθηκε την περασμένη βδομάδα η πολιτική ένταση στην Αρμενία, όπου εδώ και μήνες πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης του Νικόλ Πασινιάν, στον απόηχο της τελευταίας σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν συνθηκολόγηση την «ειρηνευτική» συμφωνία μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, με την οποία το Αζερμπαϊτζάν επανέκτησε εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που είχαν καταλάβει οι Αρμένιοι τη δεκαετία του '90, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όπου οι αστικές τάξεις έβαλαν τους λαούς να αλληλοσκοτώνονται. Επίσης, υπάρχει μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια στην οικονομική πολιτική, την ανεργία κ.λπ.

Την Πέμπτη το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας κάλεσε τον Πασινιάν και το κόμμα του να παραιτηθούν και ο Πασινιάν, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «απόπειρα πραξικοπήματος», ανακοίνωσε την παύση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Ονίκ Γκασπαριάν. Είχε προηγηθεί η παύση του αναπληρωτή αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος αμφισβήτησε την αξιοπιστία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος «Iskander» στις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πάντως, μέχρι την Παρασκευή ο Πρόεδρος της χώρας, Αρμέν Σαρκισιάν, δεν είχε υπογράψει την αποπομπή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς, κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. Επικοινωνία είχαν και οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών, για τη ρωσική «ειρηνευτική» αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την κατάσταση στην Αρμενία. Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε διαψεύσει πως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αναπτύχθηκαν πύραυλοι «Iskander».

Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία, στο πλαίσιο του αμυντικού συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια, ενώ η τριμερής «ειρηνευτική» συμφωνία προβλέπει την επ' αόριστον παραμονή περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτικών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός παρουσίασε πριν μήνες έναν «οδικό χάρτη» ανάπτυξης με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του στρατού, ενώ δήλωσε πως σκοπεύει να «εμβαθύνει τη συνεργασία με τη Ρωσία ως βασικό στρατηγικό σύμμαχο».

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, κάλεσε τη Ρωσία να μην βοηθήσει την Αρμενία στον εκσυγχρονισμό του στρατού, να μην της παραδώσει όπλα και να αποσύρει τους «Iskander», καθώς στη χώρα «κυριαρχεί το χάος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μεγάλη στρατιωτική επίθεση(2023-09-20 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις υπό τη «σκέπη» ΕΕ - Γαλλίας - Γερμανίας(2023-06-02 00:00:00.0)
Κατηγορεί την Αρμενία για διακοπή των συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν(2023-01-13 00:00:00.0)
Νέο «επεισόδιο» στα σύνορα(2021-05-15 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στον Καύκασο(2020-11-20 00:00:00.0)
Νέα κατάπαυση του πυρός που παραβιάζεται(2020-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ