Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση

Στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο λαός της Βενεζουέλας με την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, έρχεται να προστεθεί και η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων σε κρατικές επιχειρήσεις, με πρώτη τη στρατηγικής σημασίας πετρελαιοβιομηχανία PDVSA. Πρόσφατα υπογράφτηκε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας από τη διοίκηση της εταιρείας και την ηγεσία της Ενιαίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πετρελαίου Βενεζουέλας (FUTPV).

Οπως καταγγέλλει το ΚΚ Βενεζουέλας με συνέντευξη του Πέδρο Εουσε, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και υπεύθυνου για τη συνδικαλιστική δουλειά, «αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να ονομαστεί Συλλογική Σύμβαση, καθώς δεν συμμετείχαν στην προετοιμασία της οι εργαζόμενοι, παρά μόνο η ηγεσία της FUTPV, που μέλη της είναι και διοικητικά στελέχη της εταιρείας και ενεργούν ως εργοδότες, παραβιάζοντας εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς για την εκπόνηση συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Επιπλέον ο Εουσε κατήγγειλε ότι το 90% των παροχών που θα πάρουν οι εργαζόμενοι αντιστοιχεί στα λεγόμενα μπόνους (μεταφοράς και σίτισης) και όχι σε χρηματικό μισθό, που υποβαθμίζεται συνεχώς. Ο ελάχιστος μισθός των εργαζομένων στην πετρελαιοβιομηχανία δεν θα υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια μπολίβαρες, λιγότερα από 3 δολάρια το μήνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία, λόγω του τεράστιου πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, ο Εουσε, που είναι και γενικός γραμματέας της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών Βενεζουέλας και συντονιστής στην ταξική συσπείρωση του Μετώπου Πάλης της Εργατικής Τάξης, κατήγγειλε ότι από την κυβέρνηση «η πτώση της παραγωγής πετρελαίου χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να στερήσει στους εργάτες τους μισθούς τους», και όταν οι εργαζόμενοι από τις παραγωγικές μονάδες παρουσίασαν προτάσεις για την ανάκαμψη της βιομηχανίας, αυτές αγνοήθηκαν. Επισήμανε ακόμα ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της FUTPV είναι παράνομη, γιατί η θητεία της έχει λήξει και δεν είχε δικαίωμα υπογραφής σύμβασης. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους του κλάδου να συγκροτήσουν έναν αληθινό ταξικό συνδικαλισμό, στην υπηρεσία της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και να αντισταθούν στο σταδιακό ξεπούλημα της βιομηχανίας σε πολυεθνικές.

Ταυτόχρονα οι κομμουνιστές στηρίζουν τους αγώνες των εργαζομένων σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή Γουιάνα, οι οποίες απαξιώνονται, όπως η μεταλλουργική «Sidor» και η βιομηχανία γυαλιού, και καταγγέλλουν τις διώξεις εναντίον αγωνιστών συνδικαλιστών που σηκώνουν το ανάστημά τους.

Συγχρόνως, το ΚΚ Βενεζουέλας απαιτεί από την κυβέρνηση της χώρας να υιοθετήσει μέτρα που να προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων Βενεζουελανών μεταναστών σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπου αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ξενοφοβία, ακόμα και κακομεταχείριση, όπως συνέβη πρόσφατα στο Περού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org