Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σημαντική συμβολή στη λαϊκή πάλη που εξελίσσεται σε όλο τον πλανήτη

Από τις κινητοποιήσεις υγειονομικών στη Γαλλία

Copyright 2020 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις υγειονομικών στη Γαλλία
Στις 20 Φλεβάρη 2021 δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» η Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων «Στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υγεία, τη δουλειά και τα άλλα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαών». Την πρωτοβουλία για την έκδοση της Κοινής Ανακοίνωσης, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, ανέλαβε το ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της έγινε ανταλλαγή απόψεων, συζητήθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις και καταλήχτηκε το τελικό κείμενο.

Με αυτό, δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο τοποθετούνται σε κρίσιμα ζητήματα, που απασχολούν εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, «βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δραματική χειροτέρευση των συνθηκών της ζωής τους, με τα κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, όπως είναι η ανεργία, η όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταστολής».

Την Κοινή Ανακοίνωση έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα περίπου 73 κόμματα.

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας τη βλάπτει σοβαρά

Κοινή εκτίμηση των ΚΚ είναι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας στον καπιταλιστικό κόσμο. Τονίζονται «τα οξυμένα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε αναγκαία προστατευτικά μέσα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και της παραγωγής του φαρμάκου και ιατρικών μέσων, που ως τάση εκφράζεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο».

Από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις στη χώρα μας
Από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις στη χώρα μας
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέσα στο 2020 οι 37 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 44,7%, κάτι που επισημαίνουν τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα: «Δισεκατομμύρια καρπώνονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι φαρμακευτικές εταιρείες, που αύξησαν την κερδοφορία τους, ενώ τα φάρμακα, το υγειονομικό υλικό, τα εμβόλια, η έρευνα, στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, όξυνσης της ανισοτιμίας ανάμεσα στις χώρες και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων».

Αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή πάνε χέρι χέρι

Την ώρα που πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει, πάνω από 100 εκατομμύρια άλλοι νόσησαν και εκατοντάδες εκατομμύρια άλλοι έχασαν τη δουλειά τους, ζουν με ψίχουλα και σε καθεστώς περιορισμών και απαγορεύσεων, οι αστικές κυβερνήσεις συνεχίζουν το αντιλαϊκό έργο τους. Οπως καταγγέλλουν τα ΚΚ, σε διάφορες χώρες νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα νομοθετούνται. Επιδίωξή τους είναι την καπιταλιστική κρίση, στην οποία έδρασε καταλυτικά η πανδημία, να τη φορτώσουν και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών. Αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές συνδυάζονται με την όξυνση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας, την ενίσχυση των κατασταλτικών μέσων που χρησιμοποιούν οι αστικές κυβερνήσεις για να χτυπήσουν την πάλη των εργαζομένων και των λαών για την Υγεία και τα άλλα λαϊκά δικαιώματα. Στη χώρα μας και - όπως δείχνουν τα στοιχεία - σε πολλές άλλες χώρες, εκτυλίσσεται σκληρή καταστολή εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως στην Τουρκία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Χιλή, στην Κολομβία, σε δεκάδες γωνιές του κόσμου, με τη σκληρότερη ίσως στην Ινδία, όπου στη σύγκρουση της φτωχής αγροτιάς με τους μηχανισμούς του αστικού κράτους έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 2 Ινδοί κομμουνιστές.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα χαιρέτισαν τους αγώνες των εργαζομένων στην Υγεία, όπως και την πάλη των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, που απαιτούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος και προστασίας της υγείας τους, και κατήγγειλαν την κρατική καταστολή και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Ο εμβολιασμός ως «καθρέφτης» της κερδοφορίας των μονοπωλίων και της ανισομετρίας στην ανάπτυξη των καπιταλιστικών χωρών

Τα ΚΚ με την κοινή τοποθέτησή τους καυτηριάζουν τόσο την «όξυνση των ανταγωνισμών για την παραγωγή και τη διάθεση των εμβολίων και των φαρμάκων, τις καθυστερήσεις στον αναγκαίο εμβολιασμό» όσο και τους αποκλεισμούς, το ότι τα εμβόλια «γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας, όξυνσης της ανισοτιμίας ανάμεσα στις χώρες και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 45% των εμβολίων έχει γίνει στις χώρες του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς). Αν εδώ συνυπολογίσουμε και δύο ακόμα ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις, την Κίνα και τη Ρωσία, που επίσης είναι ψηλά στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων, τότε γίνεται φανερή η ανισοτιμία που διακρίνει τον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο. Πάνω σε αυτήν τη βάση εμφανίζεται και η λεγόμενη «διπλωματία των εμβολίων». Οταν δηλαδή οι ισχυρότερες και πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες εμφανίζεται να υλοποιούν «ανθρωπιστικό» δήθεν έργο, παρέχοντας στις πιο αδύναμες χώρες χορηγίες για εμβόλια, αλλά στην πραγματικότητα προωθώντας και εδραιώνοντας την επιρροή των δικών τους μονοπωλίων σε αυτές τις χώρες.

Τα ΚΚ στην κοινή τοποθέτησή τους απορρίπτουν και τα «γιατροσόφια» κομμάτων του συστήματος, όπως αυτά που προτείνουν στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, με την πρόταση περί «κατάσχεσης» ή «εξαγορασμού» της πατέντας των εμβολίων, και τάσσονται με σαφήνεια υπέρ της κατάργησης των πατεντών για τα εμβόλια και για όλα τα άλλα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και τα καθήκοντα της λαϊκής πάλης

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταλήγουν στην εκτίμηση πως η σημερινή κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, εκφράζει «τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων», και αναδεικνύει «τη σημασία της πάλης για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, που μπορεί να θέσει τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Τα ΚΚ δεν στέκονται όμως μόνο σε αυτήν τη σημαντική εκτίμηση, αλλά καθορίζουν τους άμεσους στόχους της λαϊκής πάλης. Οι κομμουνιστές επιδιώκουν να βρεθούν «στην πρώτη γραμμή της πάλης», όπως είναι και ο τίτλος της Κοινής Ανακοίνωσης. Τέτοιοι στόχοι είναι:

  • Η άμεση ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας με κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Ο ταχύτερος εμβολιασμός του λαού σε κάθε χώρα, με αποτελεσματικά, ασφαλή και δωρεάν εμβόλια, χωρίς αποκλεισμούς στην προμήθειά τους, όπως παρατηρούμε ότι συμβαίνει σε βάρος των λαών στις λιγότερο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Κατάργηση των πατεντών για τα εμβόλια και για όλα τα άλλα αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Η άμεση χορήγηση, δωρεάν και καθολικά στο λαό από το κράτος, όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και προστασίας (όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Η στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
  • Η προστασία των ανέργων.
  • Η ένταση του αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές, που επιχειρούν να τσακίσουν παραπέρα τους μισθούς και τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
  • Η πάλη ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  • Η ενδυνάμωση του αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς.

Η Κοινή Ανακοίνωση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει σημαντική συμβολή στην πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.


Του Ελισαίου BΑΓΕΝΑ*
*Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ