Κυριακή 20 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αποκλειστικό!

Γνωρίζω πως το σημερινό γραπτό μου μπορεί να γκρεμίσει ό,τι με τόσο κόπο, τόσες υποχωρήσεις και τόσους συμβιβασμούς, πέτυχε ο κύριος Σημίτης στην Αμερική. Είμαι, όμως, αναγκασμένος - χάριν της ιστορικής αλήθειας - να το δημοσιεύσω.

Το σημάδι του κ. Μπους στο μάγουλο δεν είναι από πέσιμο. Από γροθιά είναι! Από γροθιά του Ελληνα πρωθυπουργού. Πες ο ένας, πες ο άλλος ήρθαν στα χέρια. Πάνω, λοιπόν, στην πάλη, και ενώ είχε συμφωνηθεί να μη χρησιμοποιηθούνε γροθιές, ο Μπους δίνει μπαμπέσικα μια στον Σημίτη. Τα παίρνει, τότε, ο δικός μας και του τραβάει το μοιραίο κροσέ. Αποτέλεσμα δυο δόντια σπασμένα και το σημάδι στο μάγουλο. Και η Αμερική στο καναβάτσο!

Οπως είναι γνωστό, δεν είναι πρώτη φορά που Ελληνας πρωθυπουργός χτυπάει καίρια Αμερικανό Πρόεδρο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη γροθιά του γέρου Παπανδρέου στον Τζόνσον; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα απανωτά χαστούκια που έδιναν ο Καραμανλής, ο νεότερος Παπανδρέου, ο Παπάγος, ο Μητσοτάκης... Αυτή τη φορά, όμως, η γροθιά του κ. Σημίτη, η σοσιαλιστική γροθιά του κ. Σημίτη, άφησε σημάδια. Σημάδια ανεξίτηλα στο κύρος της Αμερικής και του Προέδρου της.

Θα είδατε, βέβαια, πως πριν καταλήξουμε στο ξύλο, κάναμε ό,τι μπορούσαμε να βρεθεί ειρηνική λύση. Προσφέραμε μπλουζάκια, δώσαμε ευρώ... κάναμε, τέλος πάντων, ό,τι περνούσε από το χέρι μας. Η επιμονή, όμως, της Αμερικής πάνω σε δυο εθνικά ζητήματα οδήγησε τις συζητήσεις στο αδιέξοδο και, τέλος, ανάγκασε τον κ. Σημίτη να τραβήξει εκείνο το μοιραίο κροσέ.

Σας ρωτάω, ποιος Ελληνας πρωθυπουργός θα δεχόταν τέτοια υποβάθμιση; Ο Ελληνικός Στρατός, ο απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να φτάσει στο Αφγανιστάν και αντί να πολεμήσει ηρωικά, όπως έκανε ο μεγάλος Μακεδόνας, να υποχρεώνεται σε βοηθητικές δουλιές; Σε αγγαρείες; Αυτή ήταν η πρώτη διαφωνία!

Η δεύτερη έχει να κάνει με την τρομοκρατία. Η επιμονή της Αμερικής να εξαιρέσει τον ίδιον τον κ. Σημίτη από τη γνωστή ΠΑΣΟΚική λίστα, έκανε τον Ελληνα πρωθυπουργό Τούρκο. «Τέτοια προσβολή», φώναξε, «δεν τη δέχομαι»! Και είχε δίκαιο ο άνθρωπος. Σε τέτοιο παιχνίδι εντυπώσεων - και - εκείνος απ' έξω;

Πρέπει να σημειώσουμε, για την ιστορία, πως το αποτέλεσμα της σύγκρουσης έχει να κάνει και με τους χαρακτήρες των δυο αντρών. Είναι και οι δυο ζοχάδες! Αλλοπρόσαλλα άτομα. Τους τη βάρεσε η ευκολία με την οποία είχανε συμφωνήσει σε όλα τα «τρέχοντα» ζητήματα: Αιγαίο, Κυπριακό, Ευρωστρατός, παραπέρα διαμελισμός των Βαλκανίων...

Εκεί, λοιπόν, που αγκαλιάστηκαν, χαρούμενοι για την απόλυτη συμφωνία που κατέληξαν, μια αδέξια κίνηση του ενός, ένα λάθος βλέμμα του άλλου... Αποτέλεσμα: η γροθιά του κ. Σημίτη και το πρησμένο μάγουλο του κ. Μπους!

Σημείωση: Νίκο, σου είχα υποσχεθεί να γράψω ένα κείμενο γιατί ένας σερβιτόρος με τόσο ωραίο χαμόγελο δεν πρέπει να ψηφίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θα το κάνω την άλλη βδομάδα!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org