Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα που δικάζονται οι συλληφθέντες
  • Στις 11 το πρωί στην Πρυτανεία του ΑΠΘ το αγωνιστικό ραντεβού
  • Με διαδηλώσεις σήμερα και στην Αθήνα, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, και σε πολλές ακόμα πόλεις, οι φοιτητές καταδικάζουν την καταστολή και ζητούν να ανοίξουν οι σχολές

MotionTeam

Νέο μαχητικό συλλαλητήριο σήμερα, στις 11 το πρωί, έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ και πορεία προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να δικαστούν οι 31 συλληφθέντες, διοργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ.

Χτες το πρωί, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, από την οποία αποκλείστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά, με ευθύνη της διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, πέταξαν αβγά και γιαούρτια στην πινακίδα του κτιρίου διοίκησης.

Οι φοιτητές ζήτησαν να έχουν λόγο για να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους. Να καταδικαστούν τα ντροπιαστικά βίαια γεγονότα και η πολιτική καταστολής. Με τα πανό και τα συνθήματά τους διαμήνυσαν ότι με ψηλά το κεφάλι θα συνεχίζουν τον αγώνα: «Η καταστολή δεν θα περάσει, έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές, οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται. Αμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων», έγραφε το πανό τους.

Σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας είχαν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνταν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων τους, όπου γινόταν ενημέρωση για την επέμβαση της αστυνομίας, το όργιο τρομοκρατίας και συλλήψεων, με τα οποία στην πραγματικότητα έγιναν τα εγκαίνια του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Επίσης συζητήθηκε ο σχεδιασμός της δράσης των συλλόγων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών και τη συνέχεια της δράσης ενάντια στην εφαρμογή του νόμου. Οι φοιτητές δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο φόβος και η καταστολή δεν θα πετύχουν να βάλουν στον γύψο τους αγώνες τους.

Στο μεταξύ, με μια κατάπτυστη απόφαση, η Σύγκλητος του ΑΠΘ νομιμοποιεί πλήρως τις ενέργειες της Πρυτανείας που οδήγησαν στην επέμβαση της Εισαγγελίας και την καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, υιοθετώντας τα περί βίαιης κατάληψης κτιρίων και πρόκλησης φθοράς στη δημόσια περιουσία. Εντελώς υποκριτικά εμφανίζεται να καταδικάζει «την υπέρμετρη αστυνομική βία», λες και αν ήταν εντός του μέτρου (ποιου άραγε) θα ήταν δικαιολογημένη. Και αποκαλύπτει ότι αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι ούτε το άγριο ξύλο ούτε οι συλλήψεις των φοιτητών, παρά μόνο ότι «οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ...δυσφημούν το ίδρυμά μας».

Στον αντίποδα των παραπάνω, συνεχίζεται το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από την πρώτη ώρα στους φοιτητές με ανακοινώσεις και δράσεις των φορέων του εργαζόμενου λαού. Στο πλαίσιο αυτό, χτες, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε το όργιο καταστολής σε βάρος των φοιτητών και καλεί σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Με ανάλογο κείμενό της η Επιτροπή Εργαζόμενης Νεολαίας της ΠΣΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της, απαιτεί την απόσυρση των κατηγοριών απέναντι στους φοιτητές και τονίζει ότι «με τον νόμο τους και την τρομοκρατία τους θέλουν να επιβάλλουν ένα πανεπιστήμιο ΑΕ, ένα πανεπιστήμιο που η γνώση και η επιστήμη θα είναι εμπόρευμα, χωρίς ενοχλητικές φωνές που θα διεκδικούν δωρεάν Παιδεία», σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα περάσει. Καταδίκη στην επίθεση καταστολής στο ΑΠΘ εκφράζει ακόμα μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Συγκεντρώσεις σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Αγωνιστικό ραντεβού δίνουν και στην Αθήνα σήμερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, για να απαιτήσουν για μια ακόμα φορά να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να μην εφαρμοστεί ο νόμος της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που φέρνει διαγραφές και νέους φραγμούς στις σπουδές, να καταδικάσουν τον αυταρχισμό. Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, που παλεύει για το άνοιγμα των σχολών.

Φοιτητές από τους Συλλόγους της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες το πρωί παρέμβαση στο Σύνταγμα, καλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο. Ανάρτησαν πανό στο οποίο αναγράφεται: «Οι φοιτητές ζητούν μόρφωση - υγεία. Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία!».

«Ψηλά το κεφάλι! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον δίκαιο αγώνα μας», δηλώνουν 28 Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση, αλλά και σε νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη, ημερομηνία συμπλήρωσης 1 χρόνου με κλειστά πανεπιστήμια.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνονται σήμερα και σε άλλες πόλεις, όπου οι φοιτητές προτάσσουν την ανάγκη να ανοίξουν οι σχολές, καταδικάζουν την καταστολή στο ΑΠΘ και δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη:

Πάτρα, 1 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Γιάννενα, 12 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ηράκλειο, 1 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Χανιά, 1 μ.μ., στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Λάρισα, 1.30 μ.μ., στο Κτίριο Κατσίγρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ