Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
Πλήθος αντιδράσεων και νέες κινητοποιήσεις σήμερα

Στις 11 π.μ. στην Πρυτανεία του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, και σε πολλές πόλεις

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε η χτεσινή επίθεση καταστολής στους φοιτητές του ΑΠΘ και σήμερα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις καταδίκης της:

Στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στην Πρυτανεία και θα κάνουν πορεία προς τα δικαστήρια, όπου θα ανακοινωθούν ποινές για τους συλληφθέντες.

Στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στην Πρυτανεία (Π1) του ΠΑΔΑ στις 11 π.μ., στην Πρυτανεία του ΕΜΠ στις 12 μ., στην Πρυτανεία του Παντείου στις 12.30 μ.μ. και στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στη 1 μ.μ.

Στα Γιάννενα, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση στις 12 μ. στην Περιφέρεια.

Στην Αρτα, το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 6 μ.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς.

Επίσης, στην Ξάνθη οι Σύλλογοι Φοιτητών Ξάνθης, Οικότροφων Φοιτητών και Μεταπτυχιακών Φοιτητών καλούν σε κινητοποίηση αύριο στις 2 μ.μ. στα ΠΡΟΚΑΤ και την Πέμπτη στη 1 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Ανακοινώσεις φορέων

«Καταγγέλλουμε τις αναίτιες προσαγωγές συμφοιτητών μας στο σωρό, το όργιο βίας, χημικών, δακρυγόνων και τους τραυματισμούς, την άγρια επίθεση σε βάρος φοιτητών που κινητοποιούνταν, φοιτητών που έκαναν Γενική Συνέλευση, σε βάρος αυτών που διεκδικούν να σπουδάσουν! Οι μάσκες έπεσαν! Οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης έγιναν ξεκάθαρες!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και προσθέτει: «Το νομοσχέδιο που ψήφισαν στη Βουλή, οι φοιτητές το έχουμε ήδη απορρίψει και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εφαρμοστεί! Δεν θα χαρίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας στα σχέδια των κυβερνήσεων για πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής λειτουργίας, της καταστολής! Οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται και δεν υποχωρούν!».

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καταγγέλλει επίσης τη βίαιη επέμβαση και επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον φοιτητών που διεκδικούν να κάνουν μάθημα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πριν αλέκτορα φωνήσαι «αποδείχθηκαν η υποκρισία και οι πραγματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα πανεπιστήμιο που είναι κλειστό εδώ και ένα χρόνο, ένα πανεπιστήμιο όπου εδώ και ένα χρόνο οι επιστήμονες του αύριο δεν έχουν δει τις σχολές τους να λειτουργούν, δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε αγωνιζόμενους φοιτητές για να διασφαλίσουν την "ομαλή λειτουργία του ΑΠΘ". Γελάει ο κάθε πικραμένος! Κυβέρνηση, πρυτανικές αρχές αντιμετωπίζουν τους δασκάλους, τους γιατρούς, τους αρχιτέκτονες του αύριο, σαν εγκληματίες!». Και καταλήγει με το σύνθημα «Εξω ο ΑστυΝόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη από τα πανεπιστήμια!».

Την κρατική τρομοκρατία και βία σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), δηλώνοντας: «Στεκόμαστε στο πλάι των παιδιών μας και στον αγώνα τους για τα μορφωτικά δικαιώματά τους και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων φοιτητών».

Αντίστοιχα η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ και καλεί τους συλλόγους - μέλη της να πάρουν ανάλογες αποφάσεις.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ επισημαίνει μεταξύ άλλων για το θέμα: «Οι ευθύνες της Πρυτανείας του ΑΠΘ είναι τεράστιες. Προτού καν ξεκινήσει η κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, είχε σπεύσει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς δίωξης και καταστολής. Η απαράδεκτη στάση της συντρίβει τις αυταπάτες όσων επικαλούνται το περίφημο "αυτοδιοίκητο" των ιδρυμάτων ως άμυνα απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (...) Κυβέρνηση, πρυτανικές αρχές και όλες οι δυνάμεις που στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχουν πλέον απέναντί τους μια σημαντική, οργανωμένη και αποφασισμένη δύναμη: Φοιτητές, εργαζόμενους, ΔΕΠ, που έχουν το δίκιο των αναγκών τους με το μέρος τους».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org