Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών τα κλειστά πανεπιστήμια

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το άνοιγμα των πανεπιστημίων

Τα αναγκαία συγκεκριμένα μέτρα που θα επιτρέψουν στους φοιτητές να συνεχίσουν διά ζώσης τις σπουδές τους και τις ευθύνες της κυβέρνησης για το ότι τα πανεπιστήμια μένουν κλειστά εδώ και τρία εξάμηνα, έθεσε στη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής Γ. Δελής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκίνησε την παρέμβασή του αναφερόμενος στη χτεσινή εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ: «Μπορεί για τους φοιτητές τα πανεπιστήμια να τα κρατάτε κλειστά, για τα ΜΑΤ όμως τα έχετε ορθάνοιχτα. Μπορεί να βιάζεστε να εφαρμόσετε το νόμο της καταστολής που πριν από λίγες μέρες ψηφίσατε, καθόλου όμως δεν βιάζεστε να ανοίξετε τα πανεπιστήμια. Μπορεί να ανάβετε το πράσινο φως στους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού, αλλά το εαρινό εξάμηνο των πανεπιστημίων το παραπέμπετε στην τηλεκπαίδευση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως από τον περσινό Μάρτη, τα μόνα που έκλεισαν και δεν ξανάνοιξαν είναι τα πανεπιστήμια στη χώρα μας, αναφερόμενος στα όσα συνεπάγεται η συνεχιζόμενη τηλεκπαίδευση για τις πρακτικές, τις κλινικές ασκήσεις, τα εργαστήρια, την αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης και σημειώνοντας πως αποκλείονται φοιτητές που δεν διαθέτουν τα μέσα. Η τηλεκπαίδευση τείνει να γίνει παγιωμένη κατάσταση, σημείωσε, καλώντας να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να ανοίξουν τα ιδρύματα, όπως αναγκαίο προσωπικό και αίθουσες, αναπλήρωση χαμένων πρακτικών και για να λυθούν άμεσα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγ. Συρίγος, σημείωσε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια διά ζώσης. Χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνει πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού σε διάστημα μερικών μηνών επικαλούμενος τις διαδικασίες και σημείωσε πως γίνονται μόνο οι κλινικές ασκήσεις από φοιτητές του 6ου έτους των ιατρικών σχολών και οι υπόλοιπες θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές συνθήκες.

«Κάθε κυβέρνηση κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των προθέσεών της. Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι για τρίτο εξάμηνο τα πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά», σχολίασε ο Γ. Δελής. Αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των φοιτητών και ανέδειξε πως το μόνο τμήμα του πανεπιστημίου που σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν έπαψε να λειτουργεί κανονικά, είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα εργαστήρια πιστοποίησης ποιότητας, τα ξενόγλωσσα τμήματα με πανάκριβα δίδακτρα. «Σε μια επίδειξη μάλιστα μέγιστου κυβερνητικού θράσους, ενώ κρατάτε κλειστά τα πανεπιστήμια δεν διστάζετε να νομοθετήσετε και ανώτατα χρονικά όρια στις σπουδές», πρόσθεσε.

«Τα πανεπιστήμια μπορούν και μέσα σε αυτές τις συνθήκες να λειτουργήσουν με ασφάλεια», τόνισε, θυμίζοντας πως και μια σειρά από πρυτανικές αρχές έχουν καταθέσει και πολύ πρακτικές προτάσεις για την επανεκκίνηση των σχολών διά ζώσης, τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει. Ανέδειξε τα συγκεκριμένα μέτρα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι σχολές, όπως αξιοποίηση κτιρίων που υπάρχουν στο ΤΑΙΠΕΔ που μπορούν με παρεμβάσεις να αξιοποιηθούν, περισσότερες βάρδιες εργαστηρίων, προσλήψεις καθηγητών και επικουρικού προσωπικού, δωρεάν τεστ.

«Μαγική εικόνα» χαρακτήρισε τα παραπάνω ο υφυπουργός Παιδείας στη δευτερολογία του, επικαλούμενος το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο και - για μια ακόμα φορά - την επιτροπή ειδικών. Σχολιάζοντας την αναφορά στη λειτουργία των ξενόγλωσσων τμημάτων για φοιτητές εκτός ΕΕ, αναρωτήθηκε «γιατί είναι κακό να έχουν τα πανεπιστήμιά μας εισόδημα από τέτοιες δράσεις;». Σε ό,τι αφορά τις κλινικές ασκήσεις που γίνονται μόνο για τελειοφοίτους της Ιατρικής και όχι τους υπόλοιπους, σημείωσε πως θα εξεταστεί, παραπέμποντας και πάλι στην επιτροπή των ειδικών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org