Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οργιο καταστολής με ξυλοδαρμούς φοιτητών, χημικά και δεκάδες συλλήψεις

Φοιτητές περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ ενώ πραγματοποιούσαν Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους. Δυνάμεις των ΟΠΚΕ έπαιρναν σηκωτούς τους προσαχθέντες, ανάμεσα σε αυτούς και συνδικαλιστές, μέλη ΔΣ φοιτητικών συλλόγων

Από την κινητοποίηση των φοιτητών
Από την κινητοποίηση των φοιτητών
Σε δεκάδες προσαγωγές, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις, κατέληξε η χτεσινή επιχείρηση της αστυνομίας στο χώρο του ΑΠΘ, με την καθοριστική συμβολή των πρυτανικών αρχών, που κάλεσαν τις αστυνομικές δυνάμεις και αργότερα κατέδειξαν στην αστυνομία τους φοιτητές. 31 ήταν τα άτομα στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες, κρατήθηκαν όλο το βράδυ με εντολή του εισαγγελέα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και σήμερα αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία του αυτόφωρου. 29 από αυτούς κατηγορούνται για φθορά δημόσιας περιουσίας, ενώ τουλάχιστον ένας φοιτητής, μέλος ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου, για απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Οργιο καταστολής! Φοιτητές περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ ενώ πραγματοποιούσαν Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους, πιο πέρα μια κλούβα και περιπολικά της αστυνομίας όπου δυνάμεις των ΟΠΚΕ έβαζαν ακόμα και σηκωτούς τους προσαχθέντες, ανάμεσα σε αυτούς και συνδικαλιστές, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Φοιτητικών Συλλόγων. Ενας από αυτούς, με τραύματα στο πρόσωπο και τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες πίσω από την πλάτη του. Αλλος, με το κεφάλι του να σέρνεται στο έδαφος από τους αστυνομικούς, που τον τραβούσαν από τα πόδια, ενώ νωρίτερα τον είχαν ψεκάσει με χημικά στο πρόσωπο. Και τέλος, φοιτητές προσπαθώντας να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους από τη μανία της κρατικής καταστολής να απωθούνται με βία και χημικά έξω από το Πανεπιστήμιο, στον δρόμο, καθώς άνδρες της αστυνομίας τούς αντίκριζαν κυριολεκτικά με το χέρι στη σκανδάλη...

Τέτοιες εικόνες θέλει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια. Καταστολή και όργιο τρομοκρατίας

MotionTeam

Τέτοιες εικόνες θέλει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια. Καταστολή και όργιο τρομοκρατίας
Τα παραπάνω συνέβησαν χτες το μεσημέρι έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, δίνοντας έτσι μια πρώτη εικόνα στους φοιτητές που μάχονται για τα δίκαια αιτήματά τους από το πανεπιστήμιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον απαράδεκτο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που μόλις πριν από λίγες μέρες ψήφισε στη Βουλή.

Τη μη εφαρμογή του νόμου αυτού, των «πανεπιστημίων ΑΕ», που εντείνει την καταστολή στα ιδρύματα, που απειλεί τους φοιτητές με διαγραφές την ώρα που οι σπουδές τους έχουν μπει στον «πάγο», και οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση, διεκδικούσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι που πραγματοποίησαν από το πρωί της Δευτέρας συμβολική κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Παράλληλα, οι φοιτητές διεκδικούν την άμεση λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους, οι οποίες με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένουν κλειστές εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, με λίγα λόγια να γίνουν «φοιτητές ξανά».

«Προσήλωση στη νομιμότητα»...

Τις πρωινές ώρες ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, κάλεσε τον εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας στο χώρο του Πανεπιστημίου, επικαλούμενος τον νόμο Χρυσοχοΐδη - Κεραμέως και με κορωνίδα την «προσήλωση στη νομιμότητα». Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρύτανης είχε ενημερώσει από το προηγούμενο βράδυ τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την κινητοποίηση των φοιτητών, μόλις αυτή ανακοινώθηκε, και χτες το πρωί επικαλέστηκε δήθεν φθορά της πανεπιστημιακής περιουσίας.

Παρά τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες κατέφτασαν και κατέκλυσαν τον χώρο έξω από το κτίριο της Πρυτανείας, οι φοιτητές με μαχητικότητα παρέμειναν στα μπλοκ τους και απαίτησαν με τα συνθήματά τους την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το Πανεπιστήμιο. Ακολούθησαν διαδοχικές απρόκλητες επιθέσεις των αστυνομικών, την ώρα που οι προσαγωγές πραγματοποιούνταν στον σωρό, ακόμα και σε κόσμο πέριξ του ΑΠΘ.

Στο χώρο του ΑΠΘ είχε βρεθεί και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος πραγματοποίησε παρέμβαση στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των προσαχθέντων και στη συνέχεια μετέβη και στη ΓΑΔΘ.

Οι βίαιες προσαγωγές και τα χημικά δεν πτόησαν τους φοιτητές, που αμέσως πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Εγνατία, μέχρι το Αγαλμα Βενιζέλου, με σύνθημα «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία, οι φοιτητές ζητούν μόρφωση - υγεία».

Ακολούθησε νέα συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με την οποία φοιτητές από το ΑΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το ΔΙΠΑΕ, εργατικά σωματεία, μαθητές, υγειονομικοί και εργαζόμενοι του ΑΠΘ απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων. Στο πλευρό των φοιτητικών συλλόγων βρέθηκαν αμέσως μέλη εργατικών σωματείων, όπως και μαθητές με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, στο οποίο έγραψαν «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν θα περάσουν!

Στη συγκέντρωση, ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του ΣΦ Νομικής του ΑΠΘ, κατήγγειλε το γεγονός ότι για ώρες οι προσαχθέντες κρατούνταν χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, τονίζοντας: «Μήπως κρατούνται γιατί αγωνίστηκαν για να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα μέτρα προστασίας; Μήπως επειδή αγωνίστηκαν να μην υπάρχουν αστυνομικοί μέσα στις σχολές αλλά καθηγητές;». Πρόσθεσε πως οι φοιτητές με τους αγώνες τους στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η καταστολή και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν. Επίσης κατήγγειλε τον πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος βρέθηκε στη ΓΑΔΘ προκειμένου να καταδείξει στις αρχές ποιοι φοιτητές πραγματοποίησαν τις δήθεν φθορές που κατήγγειλε. Να σημειωθεί ότι η κατηγορία αυτή - την οποία και η υιοθέτησε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της για τα γεγονότα - δεν στέκει, καθώς δεν βρίσκονταν εντός του κτιρίου της Πρυτανείας όλοι όσοι συνελήφθησαν.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργατικών σωματείων που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών, ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, τόνισε μεταξύ άλλων πως οι εργαζόμενοι μαζί με τους φοιτητές στέλνουν μήνυμα ότι δεν θα περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης να τσακίσει το οργανωμένο κίνημα, να σπάσει τον δίκαιο αγώνα που δίνουν εργαζόμενοι και φοιτητές για μια ζωή με αξιοπρέπεια. «Δεν θα τους περάσει», είπε και πρόσθεσε: «Στην πράξη θα σπάσει ο νόμος τους, η καταστολή τους και ο τσαμπουκάς τους!». Ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, είπε ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο πλευρό των φοιτητών: «Είμαστε εδώ μέχρι οι συναγωνιστές μας, οι συμφοιτητές σας, τα παιδιά μας να αφεθούν ελεύθεροι!». Ο Κώστας Κατσιμένης από το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε πως τα γεγονότα στο ΑΠΘ αποδεικνύουν ότι «ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης οι σχολές είναι κλειστές για τους φοιτητές εδώ και έναν χρόνο, είναι όμως ανοιχτές για την αστυνομία και τα ΜΑΤ, είναι ανοιχτές για τα επιχειρηματικά συμφέροντα». «Φάνηκε πως ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η εγκληματικότητα μέσα στα πανεπιστήμια, άλλα όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στη πολιτική των κυβερνήσεων», είπε η Ροζαλία Πλίτση, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Την καταδίκη της κρατικής καταστολής αλλά και την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών, απαιτώντας παράλληλα την απελευθέρωση των προσαχθέντων, εξέφρασαν με την παρουσία τους και τις ανακοινώσεις τους πλήθος εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Μάλιστα, μέσα σε λίγες ώρες από τα γεγονότα στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, φοιτητές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας βγήκαν στους δρόμους εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους. Πορείες καταδίκης της καταστολής πραγματοποιήθηκαν σε Κατερίνη, Κοζάνη, Ξάνθη, Βόλο, Λάρισα, Ηράκλειο και Χανιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ