Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προχωρούν σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 23 και 24 Φλεβάρη

Ενάντια στην επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΝΑΤ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΝΑΤ
Σε 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 23 και 24 Φλεβάρη προχωρούν οι ναυτεργάτες, ενάντια στην επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Η προκήρυξη απεργίας συμφωνήθηκε ομόφωνα σε σύσκεψη όλων των ναυτεργατικών σωματείων που έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά από πρωτοβουλία των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των 13 ναυτεργατικών οργανώσεων για να επικυρώσουν την απόφαση.

Οι ναυτεργάτες απαντούν αγωνιστικά στις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης με τις οποίες διαμορφώνεται πλέον το θεσμικό πλαίσιο για την ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, αρχίζοντας από τα ποντοπόρα πλοία, για να επεκταθεί σύντομα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Καθώς η κατάργηση των ΣΣΕ έχει φτάσει στην τελική ευθεία, την περασμένη βδομάδα το ΝΑΤ εξέδωσε εγκύκλιο η οποία προβλέπει την έκδοση «εγκριτικής πράξης για την τροποποίηση του όρου 8», προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 4714/2020, που καταργεί τη ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία. Οι μισθοί των ναυτεργατών σε αυτήν θα καθορίζονται σύμφωνα με τα χαμηλά μισθολόγια της ITF («Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών»). Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται ότι ο πλοιοκτήτης απαλλάσσεται από τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει στο ΝΑΤ για τους Ελληνες αξιωματικούς που θα έχει ναυτολογημένους στο πλοίο, όμως γι' αυτούς τους αξιωματικούς οι κρατήσεις για το ΝΑΤ θα γίνονται κανονικά!

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θ. Ευαγγελάκης, ανοίγοντας τη σύσκεψη, υπογράμμισε: «Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο και πρέπει να απαντήσουμε. Δεν θα τελειώσουμε με μία 48ωρη». Ανέφερε πως η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία θέλει να σμπαραλιάσει κάθε συγκροτημένο δικαίωμα, ωράρια, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, διαμορφώνοντας επικίνδυνες καταστάσεις στα καράβια, για να ενισχύσει την κερδοφορία των εφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου. Σημείωσε ακόμα ότι τα όσα προωθούνται σε βάρος των ναυτεργατών είναι τροχιοδεικτική βολή για όλους τους εργαζόμενους και η απάντηση πρέπει να είναι η ανάλογη.

Την ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση σε αυτήν την επίθεση επισήμαναν στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι και των άλλων ναυτεργατικών σωματείων που πήραν το λόγο στη σύσκεψη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ενημέρωση των ναυτεργατών στα καράβια μπροστά στην απεργία.

Παρεμβάσεις στη διοίκηση του ΝΑΤ και στο υπουργείο Ναυτιλίας

Ακολούθησε παρέμβαση στο ΝΑΤ από τα προεδρεία των σωματείων καθώς στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου του, που είχε καθοριστεί να συνεδριάσει χτες το μεσημέρι, είχε την εγκύκλιο για την τροποποίηση του όρου 8. Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να την αποσύρει.

Σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα 13 σωματεία, αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε ομόφωνα η προκήρυξη 48ωρης απεργίας, ενώ σήμερα, Παρασκευή, στις 12 μ. θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό. Παράλληλα σημειώνεται ότι συγκροτήθηκε και επιτροπή η οποία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προετοιμασία της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ