Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Δολοφονία 17χρονου Παλαιστίνιου

ΡΑΜΑΛΑ.--

Εναν 17χρονο Παλαιστίνιο δολοφόνησαν χτες το μεσημέρι Ισραηλινοί στρατιώτες, με το πρόσχημα ότι προσπάθησε να τους επιτεθεί με μαχαίρι κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Αριέλ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Ο έφηβος, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τα πυρά ενός διοικητή μονάδας μολονότι είχε ακινητοποιηθεί από έναν στρατιώτη, ήταν κάτοικος του παρακείμενου χωριού Καραουάτ Μπάνι και λεγόταν Ατάλλαχ Μοχάμεντ Ριγιάν.

Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεδιπλώνει διαφορετική τακτική για την προώθηση των συμφερόντων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, με την αποφασιστική στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ. Ετσι, ο Ρίτσαρντ Μιλς, πρέσβης των ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανακοίνωσε την επαναφορά της χρηματοδότησης της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και την υποτιθέμενη «στήριξη των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει ως «πρώτο μέλημα» στη Μέση Ανατολή «να στηρίξει μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, αυτή των δύο κρατών, κατά την οποία το Ισραήλ θα ζει σε ειρήνη και ασφάλεια, παράλληλα με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος». Πρόσθεσε δε πως οι ΗΠΑ θα ανοίξουν ξανά το προξενείο τους για τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ, το οποίο έκλεισε η κυβέρνηση Τραμπ όταν μετέφερε εκεί την αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ Αβίβ. Τέλος, ο Μιλς ενθάρρυνε και άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό «δεν υποκαθιστά την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ