Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αραβική...

Αυτές τις μέρες πριν από δέκα χρόνια, ξεκινούσε η «κοσμογονία» της «Αραβικής Ανοιξης», όπως χαρακτηρίστηκε το ντόμινο των μαζικών κινητοποιήσεων σε χώρες της Β. Αφρικής, του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, που με τόση θέρμη «αγκάλιασαν» οι «δυτικές» κυβερνήσεις και τα αστικά επιτελεία. Με αφετηρία την Τυνησία, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στη γειτονική Λιβύη, στην Αίγυπτο, φτάνοντας μέχρι τη Συρία και το Ιράν. Το αίτημα που κυριάρχησε ήταν ο «εκδημοκρατισμός των καθεστώτων». Προβάλλοντας τον «αυθόρμητο» χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, οι οπορτουνιστές στην Ελλάδα έφτασαν να τις παρουσιάζουν ακόμα και ως επανάσταση! Το Facebook και τα άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των διαδηλώσεων και στο συντονισμό τους, πατώντας σ' ένα υπαρκτό κλίμα μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας όχι μόνο για τις κυβερνήσεις αυτών των κρατών αλλά συνολικά για το «διεφθαρμένο και αυταρχικό» πολιτικό σύστημα, στο οποίο οι λαοί απέδιδαν την ευθύνη για την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Αυτήν τη δυσαρέσκεια αξιοποίησαν διάφορα κέντρα ως «εργαλείο» για να προωθήσουν στόχους και σχεδιασμούς σε πλήρη αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα και τις δίκαιες προσδοκίες των λαών.

... βαρυχειμωνιά

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να αποκαλυφθεί ότι η «Αραβική Ανοιξη» καθοδηγήθηκε από αμερικανικά και ευρωπαϊκά κέντρα και υπηρεσίες, σε συνεργασία με τμήματα της αστικής τάξης στις χώρες αυτές, προκειμένου να απαλλαγούν από «μη συνεργάσιμες» κυβερνήσεις και να επιταχυνθεί το ιμπεριαλιστικό σχέδιο της νέας Μέσης Ανατολής. Σε περιπτώσεις όπως η Λιβύη και η Συρία, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι σχέσεις των κυβερνήσεων που ανατράπηκαν με τη Ρωσία και την Κίνα, τους βασικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ - ΕΕ. Δέκα χρόνια μετά, μια ματιά στις χώρες που πρωταγωνίστησαν στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» είναι αρκετή για να αποδείξει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τον λαό η ενσωμάτωση των προσδοκιών του για μια καλύτερη ζωή στους αστικούς - ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις αντιθέσεις, που είναι ξένα προς τα συμφέροντά του. Φάνηκε επίσης καθαρά ο ρόλος του διαδικτύου και αποκαλύφθηκε το εντελώς κάλπικο και επικίνδυνο επιχείρημα ότι τα ελεγχόμενα από πολυεθνικούς ομίλους Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορούν να αξιοποιηθούν από το λαϊκό κίνημα προς όφελός του, σε βάρος δηλαδή της εξουσίας που στηρίζει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Αυτοί είναι οι λόγοι που η «άνοιξη» σκόρπισε ...βαρυχειμωνιά στους λαούς και διαμόρφωσε το έδαφος για νέα όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Ασορτί

Στην προσπάθεια να χτυπηθούν το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες των φοιτητών, για να προχωρήσει ανεμπόδιστα η πολιτική που θέλει τα πανεπιστήμια «ασορτί» με την επιχειρηματική δράση και τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, τα φασιστοειδή «είδαν φως και μπήκαν», επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους ως «σωματοφύλακες» των σχεδιασμών του κεφαλαίου και στην Εκπαίδευση. Με επιχειρήματα όπως «οι παρατάξεις που λυμαίνονται τους φοιτητικούς συλλόγους (...) δρουν ενάντια στο συμφέρον και την ομαλή παρακολούθηση των διαλέξεων για τους φοιτητές...», το «Μέτωπο Νεολαίας» της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής προτείνει στην κυβέρνηση (για να την γλιτώσουν και από το δημοσιονομικό κόστος...) αντί για ίδρυση αστυνομίας, να καταργήσει τον «βούρκο» των παρατάξεων. Ο χρόνος που επέλεξαν γι' αυτήν την άθλια παρέμβαση δεν είναι τυχαίος, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εντείνει τους φραγμούς στις σπουδές και την καταστολή, πιάνοντας το νήμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στα ΑΕΙ από εκεί που το άφησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και δεν είναι βέβαια καθόλου σύμπτωση ότι σχεδόν ταυτόχρονα η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε πως θα νομοθετήσει το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» στις φοιτητικές εκλογές, με τον νέο νόμο - πλαίσιο που ετοιμάζει.

VIP εμβολιασμός

Κοντά σε όλη τη σαπίλα που αναδίδει η εμβολιαστική διαδικασία, με τον ανταγωνισμό των φαρμακευτικών εταιρειών, τις απόρρητες συμφωνίες της ΕΕ και τις μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ πάνω στον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία, θέμα χρόνου ήταν να μάθουμε και για τον «VIP εμβολιασμό». Ετσι, μια βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία - club για μεγάλα εισοδήματα σκέφτηκε να απογειώσει τις σχετικές μπίζνες και άρχισε να πουλάει τη δυνατότητα εμβολιασμού με αντίτιμο 11.260 ευρώ, μαζί με ταξίδι στο Ντουμπάι! Στην τιμή που πληρώνει ο VIP εμβολιαζόμενος περιλαμβάνονται η μετάβαση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο εμβολιασμός του. Και όπως γράφει η σχετική καταχώρηση, «η πραγματική διασκέδαση (για τα μέλη του club) ξεκινάει μετά τον εμβολιασμό», αφού το ταξιδάκι μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες πολυτέλειες, όπως σαφάρι και συμμετοχή σε άλλες δημοφιλείς κοσμικές εκδηλώσεις... Ο «όμορφος» αυτός κόσμος τους, ο κόσμος των παράσιτων, για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται στην πιο κυνική μορφή του. Και δείχνει ότι ο πραγματικός «ιός» είναι ο καπιταλισμός...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1756 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1775 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ φον Σέλινγκ.

1832 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Λιούις Κάρολ (πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούτγουιτζ Ντόντγκσον).

1901 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι.

1918 Ξεσπά στη Φινλανδία σοσιαλιστική επανάσταση και στο νότιο (βιομηχανικό) τμήμα εγκαθιδρύεται εργατική εξουσία. Εναντίον της κινήθηκαν αμέσως τόσο οι αστικές δυνάμεις (με έδρα τον βορρά), όσο και ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, η στρατιωτική υπεροχή του οποίου ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αντεπανάστασης. Το τελευταίο προπύργιο της επανάστασης, το Βίμποργκ, θα πέσει στις 29 Απρίλη 1919.

1918 Ξεκινά στην Πετρούπολη σύσκεψη αντιπροσώπων της επαναστατικής πτέρυγας μιας σειράς σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με θέμα την ίδρυση της Γ' Διεθνούς (27/1-2/2/1918).

1926 Η παγκαλική δικτατορία καθορίζει την υποχρεωτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία ειδικών μαθημάτων για «την καταπολέμησιν του κομμουνισμού».

1932 Ο Α. Χίτλερ εισηγείται το πρόγραμμα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος σε συγκέντρωση βιομήχανων και τραπεζιτών στο Ντίσελντορφ.

1944 Μετά από 900 μέρες σκληρών και ηρωικών μαχών λήγει η πολιορκία του Λένινγκραντ από τις δυνάμεις του Αξονα.

1945 Οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού (60ήΣτρατιά του 1ου Ουκρανικού Μετώπου) απελευθερώνουν τους 7.000 περίπου εναπομείναντες κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς.

1959 Ξεκινά το 21ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ), που διήρκησε έως τις 5/2.

1964 Η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τη ΛΔ της Κίνας, προκαλώντας τη μετά βίας συγκαλυπτόμενη οργή της Ουάσιγκτον, ενώ μετά την αναγνώριση το Πεκίνο απαιτεί από το Παρίσι να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του με την αστική κυβέρνηση της Ταϊβάν.

1973 Στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού υπογράφεται η Συμφωνία για τη Λήξη του Πολέμου και την Αποκατάσταση της Ειρήνης στο Βιετνάμ. Ωστόσο, ο πόλεμος θα μαινόταν για 2 ακόμα χρόνια, ωσότου οι δυνάμεις των Βιετκόνγκ εισέλθουν νικηφόρες στην πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ Σαϊγκόν στις 30/4/1975.

1973 Με απόφαση της συγκλήτου αναστέλλεται επ' αόριστον η λειτουργία του Πολυτεχνείου, επειδή οι φοιτητές συνέχιζαν την απεργία τους. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, της Νομικής, της Φιλοσοφικής και της Φυσικομαθηματικής σχολής πραγματοποιούν διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας. Ομάδες οικοδόμων προσχώρησαν στη διαδήλωση. Διενεργήθηκαν πολλές συλλήψεις από την Ασφάλεια.

1980 Πεθαίνει ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας (πραγματικό όνομα Γιάννης Χατζηανδρέας).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org