Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μέτρα υπέρ των «πράσινων» μονοπωλίων

Copyright 2021 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μέτρα κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα του αμερικανικού μεγάλου κεφαλαίου, όπως αναμενόταν, προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, επιχειρώντας να τα παρουσιάσει ως ευεργετικά για το λαό, για τη διατήρηση και διάσωση θέσεων εργασίας. Στις ΗΠΑ, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, η οποία επιταχύνθηκε από την πανδημία, εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στην ανεργία και την ανέχεια.

Ο Πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση ενός νόμου του 1933 που επιτάσσει την αγορά περισσότερων αμερικανικών προϊόντων από τις ομοσπονδιακές αρχές. Προωθώντας τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας που στηρίζουν ιδιαίτερα τη διαχειριστική πολιτική του Μπάιντεν, ένα από τα πρώτα μέτρα αφορά στο πέρασμα της ηλεκτροκίνησης στις κρατικές υπηρεσίες. Αργά το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε την αντικατάσταση του στόλου των 650.000 συμβατικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται από ομοσπονδιακές υπηρεσίες με ηλεκτρικά. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια και θα ωφεληθούν μονοπώλια όπως η «Tesla», του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επίσης στην κατοχή της έναν τεράστιο στόλο οχημάτων, τα οποία θα αντικαταστήσουμε με καθαρά ηλεκτρικά οχήματα, που θα κατασκευάζονται εδώ στην Αμερική, από Αμερικανούς εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, με δεδομένη την αυξημένη φτώχεια έχει εξαγγείλει σειρά επιδομάτων για κάποιους μήνες, στο πλαίσιο ενός μείγματος διαχείρισης με «τόνωση της εσωτερικής ζήτησης».

Παράλληλα με την όξυνση προβλημάτων της οικονομίας των ΗΠΑ, φουντώνει ο σφοδρός ανταγωνισμός με διεθνείς ανταγωνιστές, πρώτα από όλους με την Κίνα η οποία σταθερά απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και τη Ρωσία, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα. Αυτά άλλωστε είναι και δύο βασικά πεδία όπου εκδηλώνεται η σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση, για τις απαντήσεις που θα δοθούν και θα είναι πιο αποτελεσματικές για το κεφάλαιο. Το τμήμα των Ρεπουμπλικανών και κυρίως της αστικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων, όπως και εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων που στηρίζουν τον απελθόντα Πρόεδρο Τραμπ είναι σημαντικό.

Οχι τυχαία, ο Τραμπ, που έχει αποσυρθεί στο θέρετρό του στη Φλόριντα, ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκεί γραφείο «για τη διαχείριση της αλληλογραφίας του, των δημόσιων ανακοινώσεών του, των εμφανίσεών του και των δραστηριοτήτων του για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, αλλά και για τη συνέχιση της ατζέντας της πρώην κυβέρνησης μέσω ενεργειών και δημόσιων δράσεων ακτιβισμού», ενώ φαίνεται να προχωράει και ο σχεδιασμός για ίδρυση του λεγόμενου «Πατριωτικού Κόμματος».

Και με αυτήν την πίεση η νέα κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Κίνα. Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι «θα διασφαλίσει πως οι κινεζικές εταιρείες δεν θα μπορούν να καταχραστούν ούτε να ιδιοποιηθούν αμερικανικά τεχνολογικά δεδομένα, ενώ θα εξασφαλιστεί ότι η αμερικανική τεχνολογία δεν καταλήγει να υποστηρίζει κινεζικές κακόβουλες ενέργειες».

Παράλληλα, ο Μπάιντεν έδειξε πως θα ακολουθήσει «σκληρή» γραμμή έναντι της Ρωσίας με πρόσχημα τη μεταχείριση του αντιπολιτευόμενου Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι από την κυβέρνηση Πούτιν, ωστόσο άφησε ανοιχτές τις πόρτες διμερούς διαλόγου σε θέματα όπου διαπιστώνεται σύγκλιση συμφερόντων και εκτιμάται πως υπάρχουν περιθώρια αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας. Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε ότι δεν έχει αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στην πρόσφατη σύλληψη του Ναβάλνι και υποστηρικτών του από τις ρωσικές αρχές, αλλά τόνισε πως έχει διάθεση για συνεννόηση όπου υπάρχει σχετικό έδαφος, αναφέροντας ως παράδειγμα την παράταση ισχύος της συμφωνίας New START που εκπνέει στις αρχές Φλεβάρη. Το θέμα φαίνεται ότι συζητήθηκε και σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνομιλία Μπάιντεν - Μέρκελ

Συνεχίζοντας τις επαφές με ξένους ηγέτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά από την επικοινωνία το Σαββατοκύριακο με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, που κλήθηκε να σχολιάσει εάν αυτό υποκρύπτει κάποια δυσαρέσκεια ή επιφύλαξη από τη μεριά των ΗΠΑ έναντι της Γερμανίας απάντησε σιβυλλικά: «Θα μπορούσατε να το δείτε κι έτσι, αλλά δεν είναι ανάγκη να το δείτε έτσι».

Με την Α. Μέρκελ συζήτησε σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη διμερών σχέσεων. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη συνομιλία των δύο ηγετών τόνισε πως το Βερολίνο είναι έτοιμο «να αναλάβει τις ευθύνες του για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς προκλήσεις σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και τους διατλαντικούς εταίρους του». Ανακοινώθηκε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται να «ενισχυθούν» οι προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού. Η Μέρκελ μάλιστα χαιρέτισε την επιστροφή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί τη Γερμανία το συντομότερο δυνατόν.

Η δίκη Τραμπ

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διεργασίες στο Κογκρέσο για τη νέα (δεύτερη) παραπομπή του Ντ. Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία, που φαίνεται πως θα γίνει στις 9 Φλεβάρη.

Ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, εκδήλωσε την πρόθεσή του να είναι θετικός σε μία συμφωνία για την από κοινού διαχείριση της εξουσίας στο Σώμα με τους Δημοκρατικούς, αποσύροντας αιτήματα που εμπόδιζαν τη λειτουργία του, όπου υπάρχει ισάριθμη κατανομή εδρών (50 - 50) μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης των Δημοκρατικών, που έχουν την πλειοψηφία στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα χάρη στην πλειοψηφική ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, βρισκόταν σε διαφωνία με τον Μακόνελ, σχετικά με το αίτημα των Ρεπουμπλικανών να υποσχεθούν οι Δημοκρατικοί να διατηρήσουν την τακτική της «νομοθετικής κωλυσιεργίας» (γνωστή ως filibuster), η οποία απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 60 ψήφων για την ψήφιση των περισσότερων νομοσχεδίων.

Από την πλευρά του, ο Σούμερ αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι η παραπάνω νομοθετική τακτική θα παραμείνει σε ισχύ. Πάντως φαίνεται διάθεση για να υπάρξει κάποιου είδους διακομματική διαχείριση της εξουσίας στο εν λόγω Σώμα της αμερικανικής Βουλής. Χτες ο Αντονι Μπλίνκεν πήρε την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και αναμένεται η έγκριση να περάσει και στην Ολομέλεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τραμπ και Μπάιντεν ντύνονται «φιλεργατικές» προβιές...(2023-09-29 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» της έντασης μετά την κατάρριψη του μπαλονιού(2023-02-07 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε και τυπικά η νίκη Μπάιντεν(2020-12-16 00:00:00.0)
Προϊδεάζει για «επαναδιαπραγμάτευση» με συμμάχους και αντιπάλους(2020-11-26 00:00:00.0)
Κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ η αντιπαράθεση συνεχίζεται(2020-11-10 00:00:00.0)
Στη Λετονία ο Μπάιντεν(2016-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ