Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αραβική...

Αυτές τις μέρες πριν από δέκα χρόνια, ξεκινούσε η «κοσμογονία» της «Αραβικής Ανοιξης», όπως χαρακτηρίστηκε το ντόμινο των μαζικών κινητοποιήσεων σε χώρες της Β. Αφρικής, του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, που με τόση θέρμη «αγκάλιασαν» οι «δυτικές» κυβερνήσεις και τα αστικά επιτελεία. Με αφετηρία την Τυνησία, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στη γειτονική Λιβύη, στην Αίγυπτο, φτάνοντας μέχρι τη Συρία και το Ιράν. Το αίτημα που κυριάρχησε ήταν ο «εκδημοκρατισμός των καθεστώτων». Προβάλλοντας τον «αυθόρμητο» χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, οι οπορτουνιστές στην Ελλάδα έφτασαν να τις παρουσιάζουν ακόμα και ως επανάσταση! Το Facebook και τα άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των διαδηλώσεων και στο συντονισμό τους, πατώντας σ' ένα υπαρκτό κλίμα μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας όχι μόνο για τις κυβερνήσεις αυτών των κρατών αλλά συνολικά για το «διεφθαρμένο και αυταρχικό» πολιτικό σύστημα, στο οποίο οι λαοί απέδιδαν την ευθύνη για την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Αυτήν τη δυσαρέσκεια αξιοποίησαν διάφορα κέντρα ως «εργαλείο» για να προωθήσουν στόχους και σχεδιασμούς σε πλήρη αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα και τις δίκαιες προσδοκίες των λαών.

... βαρυχειμωνιά

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να αποκαλυφθεί ότι η «Αραβική Ανοιξη» καθοδηγήθηκε από αμερικανικά και ευρωπαϊκά κέντρα και υπηρεσίες, σε συνεργασία με τμήματα της αστικής τάξης στις χώρες αυτές, προκειμένου να απαλλαγούν από «μη συνεργάσιμες» κυβερνήσεις και να επιταχυνθεί το ιμπεριαλιστικό σχέδιο της νέας Μέσης Ανατολής. Σε περιπτώσεις όπως η Λιβύη και η Συρία, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι σχέσεις των κυβερνήσεων που ανατράπηκαν με τη Ρωσία και την Κίνα, τους βασικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ - ΕΕ. Δέκα χρόνια μετά, μια ματιά στις χώρες που πρωταγωνίστησαν στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» είναι αρκετή για να αποδείξει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τον λαό η ενσωμάτωση των προσδοκιών του για μια καλύτερη ζωή στους αστικούς - ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις αντιθέσεις, που είναι ξένα προς τα συμφέροντά του. Φάνηκε επίσης καθαρά ο ρόλος του διαδικτύου και αποκαλύφθηκε το εντελώς κάλπικο και επικίνδυνο επιχείρημα ότι τα ελεγχόμενα από πολυεθνικούς ομίλους Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορούν να αξιοποιηθούν από το λαϊκό κίνημα προς όφελός του, σε βάρος δηλαδή της εξουσίας που στηρίζει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Αυτοί είναι οι λόγοι που η «άνοιξη» σκόρπισε ...βαρυχειμωνιά στους λαούς και διαμόρφωσε το έδαφος για νέα όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Ασορτί

Στην προσπάθεια να χτυπηθούν το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες των φοιτητών, για να προχωρήσει ανεμπόδιστα η πολιτική που θέλει τα πανεπιστήμια «ασορτί» με την επιχειρηματική δράση και τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, τα φασιστοειδή «είδαν φως και μπήκαν», επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους ως «σωματοφύλακες» των σχεδιασμών του κεφαλαίου και στην Εκπαίδευση. Με επιχειρήματα όπως «οι παρατάξεις που λυμαίνονται τους φοιτητικούς συλλόγους (...) δρουν ενάντια στο συμφέρον και την ομαλή παρακολούθηση των διαλέξεων για τους φοιτητές...», το «Μέτωπο Νεολαίας» της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής προτείνει στην κυβέρνηση (για να την γλιτώσουν και από το δημοσιονομικό κόστος...) αντί για ίδρυση αστυνομίας, να καταργήσει τον «βούρκο» των παρατάξεων. Ο χρόνος που επέλεξαν γι' αυτήν την άθλια παρέμβαση δεν είναι τυχαίος, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εντείνει τους φραγμούς στις σπουδές και την καταστολή, πιάνοντας το νήμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στα ΑΕΙ από εκεί που το άφησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και δεν είναι βέβαια καθόλου σύμπτωση ότι σχεδόν ταυτόχρονα η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε πως θα νομοθετήσει το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» στις φοιτητικές εκλογές, με τον νέο νόμο - πλαίσιο που ετοιμάζει.

VIP εμβολιασμός

Κοντά σε όλη τη σαπίλα που αναδίδει η εμβολιαστική διαδικασία, με τον ανταγωνισμό των φαρμακευτικών εταιρειών, τις απόρρητες συμφωνίες της ΕΕ και τις μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ πάνω στον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία, θέμα χρόνου ήταν να μάθουμε και για τον «VIP εμβολιασμό». Ετσι, μια βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία - club για μεγάλα εισοδήματα σκέφτηκε να απογειώσει τις σχετικές μπίζνες και άρχισε να πουλάει τη δυνατότητα εμβολιασμού με αντίτιμο 11.260 ευρώ, μαζί με ταξίδι στο Ντουμπάι! Στην τιμή που πληρώνει ο VIP εμβολιαζόμενος περιλαμβάνονται η μετάβαση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο εμβολιασμός του. Και όπως γράφει η σχετική καταχώρηση, «η πραγματική διασκέδαση (για τα μέλη του club) ξεκινάει μετά τον εμβολιασμό», αφού το ταξιδάκι μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες πολυτέλειες, όπως σαφάρι και συμμετοχή σε άλλες δημοφιλείς κοσμικές εκδηλώσεις... Ο «όμορφος» αυτός κόσμος τους, ο κόσμος των παράσιτων, για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται στην πιο κυνική μορφή του. Και δείχνει ότι ο πραγματικός «ιός» είναι ο καπιταλισμός...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org