Η Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται και σε Κυπριακό - Αιγαίο
Τριμερή συνάντηση είχαν την περασμένη Τετάρτη στο Ισλαμαμπάντ οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Πακιστάν και Αζερμπαϊτζάν, τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη που είχε γίνει στο Μπακού το 2017. Στο πλαίσιο της τριμερούς, ο Αζέρος ΥΠΕΞ επισκέφτηκε επίσημα το Πακιστάν μετά από 10 χρόνια.
Η «Διακήρυξη του Ισλαμαμπάντ» που εκδόθηκε αναφέρει ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν κοινές προσπάθειες - ειδικά σε διεθνή και περιφερειακά φόρουμ - για την «αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας, των διακρίσεων και των διώξεων κατά των μουσουλμανικών μειονοτήτων», ενώ εξέφρασαν ανησυχίες για σοβαρά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που υφίστανται μουσουλμανικές κοινότητες ανά τον κόσμο, όπως σημειώνεται.
Η Διακήρυξη αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό, για τη διευθέτηση του οποίου οι τρεις πλευρές «συμφώνησαν να στηρίξουν μία δίκαιη, βιώσιμη, ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή λύση, όπως και στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».
Σημειωτέον, η τριμερής συνέπεσε και με επίσημη επίσκεψη που έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στο Πακιστάν, το οποίο αποκάλεσε «δεύτερο σπίτι μας». Αξιοποιώντας τη μουσουλμανική ταυτότητα και το θρησκευτικό στοιχείο, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της να αναπτύξει συμμαχίες για διάφορα ζητήματα. Αλλωστε η πακιστανική κυβέρνηση του Ιμράν Καν - ο οποίος «φλερτάρει» και με την Κίνα - ακούγεται εδώ και καιρό ότι εξετάζει την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο ως «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Αντίστοιχα σενάρια ισχύουν και για την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν.
Να καταγραφεί τέλος ότι η Διακήρυξη εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» των τριών για τις «προσπάθειες αλλαγών στη δημογραφική δομή της περιοχής Τζαμού και Κασμίρ», όπου τον τελευταίο χρόνο έχει αναζωπυρωθεί σοβαρά η αντιπαράθεση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.