Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού σαν κόστος

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων. Από περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στις 12 Αυγούστου
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων. Από περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στις 12 Αυγούστου
Εμείς που μένουμε στις περιοχές που πλημμύρισαν, ξέρουμε καλά ότι η καταστροφή της 9ης Αυγούστου 2020 ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα.

Ολοι ξέρουν ότι:

  • Δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά αντιπλημμυρικά έργα μετά τις συνεχόμενες καταστροφικές πυρκαγιές στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, που άφησαν το βουνό γυμνό.
  • Δεν είχε παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον ποταμό Λήλα που το 2009 είχε ξαναπλημμυρίσει.
  • Δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για τον ποταμό Μεσσάπειο, από την πηγή του έως τις εκβολές του.
  • Συνολικά δεν υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας σύμφωνα με τις ανάγκες των περιοχών, που να περιλαμβάνει μεγάλα έργα και όχι «φτιασιδώματα» για το «φαίνεσθαι» (βλ. σακιά στα ποτάμια και καθάρισμα ποταμιών μετά από σχεδόν 20 χρόνια...).

Το αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι που μέχρι τώρα έχουμε ζήσει τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, να τρέμουμε κάθε καλοκαίρι, να αγχωνόμαστε σε κάθε βροχούλα. Εδώ και καιρό φωνάζαμε - πριν τις πλημμύρες - ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στο να αναδειχθεί το πρόβλημα στην Τοπική Διοίκηση, στη Βουλή, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο. Ομως κυβερνήσεις και τοπικές αρχές καθησύχαζαν.

Εφταιξαν λοιπόν τα «ακραία καιρικά φαινόμενα»;

Εχουν περάσει περισσότερο από 5 μήνες και μερικά συμπεράσματα είναι πλέον ακλόνητα.

Η προστασία της ζωής και της περιουσίας μας δεν είναι προτεραιότητα των κυβερνήσεων, της Τοπικής Διοίκησης και της ΕΕ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ήρθε αμέσως μετά τις πλημμύρες, για να επαναλάβει τη διάθεση 240 εκατ. ευρώ για την παράκαμψη της Χαλκίδας, με βασικό στόχο τη διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εδρεύουν και έχουν εγκαταστάσεις στην περιοχή. Πρόσφατα στη Βουλή ξεκαθάρισε: «Μπαίνουμε σε μία εποχή που η επιλογή για τα μεγάλα πρότζεκτ υποδομών, δηλαδή τα δημόσια έργα, θα πρέπει να υπηρετεί ένα και μόνο στόχο: Την ανάταξη της εθνικής οικονομίας, την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πτυχών της (...) προέχουν έργα υποδομής σιδηροδρομικά για να ενισχύσουμε επιτέλους τη βιομηχανία logistic, δηλαδή τομείς οικονομίας που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση». Δηλαδή προτεραιότητα είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, όχι η προστασία της ζωής και της περιουσίας μας.

Αλλωστε αυτή είναι και η κατεύθυνση της ΕΕ, που καμία κυβέρνηση ή η Τοπική Διοίκηση δεν αμφισβήτησε. Είναι αποκαλυπτική η απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου της ΕΕ Elisa Ferreira στην κατεπείγουσα σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που αποκλείει την αποζημίωση ιδιωτών, δηλαδή λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Οι οκτώ νεκροί, οι εκατοντάδες καταστροφές σπιτιών και λαϊκών περιουσιών και η διάλυση των υποδομών στα χωριά της Εύβοιας φαίνεται πως δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να εκταμιεύσει η ΕΕ χρήματα αποζημίωσης και στήριξης που βέβαια οι ίδιοι οι φορολογούμενοι πληρώνουν.

Μετά από τόσους μήνες η κατάσταση παραμένει ανησυχητική. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχέδιο. Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα είναι στα χαρτιά, χωρίς να εξασφαλίζεται πότε και με ποιους όρους θα προχωρήσουν. Αλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια χορτάσαμε από εξαγγελίες χρηματοδοτήσεων για μεγάλα έργα που δεν είδαμε ποτέ. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι συνάντησαν πολυάριθμες κατηγοριοποιήσεις και εμπόδια για να καταταχθούν στους «πληγέντες», με αποτέλεσμα τόσους μήνες μετά να υπάρχουν εγκαταλελειμμένα σπίτια, να μην έχουν αποκατασταθεί ζημιές σε σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες.

Επομένως, δεν φταίει ούτε ο κακός μας ο καιρός, ούτε οι καθυστερήσεις οφείλονται σε αστοχίες. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής των πολιτικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και επομένως τη λαϊκή ζωή και περιουσία σαν κόστος.

Οι κάτοικοι μπορούν να περιμένουν αποτελέσματα μόνο από τον οργανωμένο αγώνα τους

Δεν εμπιστευόμαστε τις ζωές και τις περιουσίες μας στην κυβέρνηση, στην Περιφέρεια και τους δήμους!

Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές οργανώσαμε τον αγώνα μας για αποκατάσταση των ζημιών στο 100% με ευθύνη του κράτους, για να προχωρήσει άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο που να περιλαμβάνει δασοτεχνικά - αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα. Το κείμενο αυτών των αιτημάτων συγκέντρωσε πάνω από 1.500 υπογραφές στήριξης από τους κατοίκους. Εγιναν μαζικές συνελεύσεις κατοίκων, συνέντευξη Τύπου, συστάθηκαν Επιτροπές Αγώνα, προχωρήσαμε σε συντονισμό. Κάναμε παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια και στο Περιφερειακό. Κάναμε κοινές συμβολικές κινητοποιήσεις στη Γέφυρα του Βασιλικού και της Χαλκίδας.

Ο αγώνας μας είχε αποτελέσματα. Δεν μπόρεσαν να σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας όσο νωρίς ήθελαν. Αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν το πλαίσιό μας και στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια Χαλκίδας και Διρφύων - Μεσσαπίων. Αναγκάστηκαν να ικανοποιήσουν κάποια από τα αιτήματά μας, για έργα καθαριότητας και αποκατάστασης, για απαλλαγή από δημοτικά τέλη στο δήμο Χαλκίδας κ.α.

Αλλωστε, η προσπάθεια που έγινε από πολλά κόμματα και τοπικούς «άρχοντες» να διασπάσουν τους κατοίκους, να μας βάλουν εμπόδια, δείχνει τη δύναμη του αγώνα μας. Μέχρι και ο περιφερειάρχης ήρθε αυτοπροσώπως σε Γενική Συνέλευση να μας καθησυχάσει ότι όλα θα πάνε καλά...

Ο δρόμος της διεκδίκησης και του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε και σε αυτόν συνεχίζουμε!

Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει τον λαό της περιοχής στα μάτια. Με όλες του τις δυνάμεις, μέσα από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, τη Βουλή και την Ευρωβουλή πρόβαλε τα αιτήματα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Οι κομμουνιστές παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και αφού έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας. Καλούμε τον λαό της περιοχής να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο κυβέρνησης, Τοπικής Διοίκησης, των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να βγάλει συμπεράσματα, να καταλογίσει ευθύνες για την κατάσταση που βιώνει στην κυβέρνηση της ΝΔ, στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην Τοπική Διοίκηση και να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική που τον βάζει σε κίνδυνο. Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που μας έφεραν έως εδώ, προϋποθέτει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.


Τάνια ΑΥΛΩΝΙΤΗ
Μέλος του ΤΓ Εύβοιας του ΚΚΕ

«Ανησυχίες» και μπουρδουκλώματα...

Αρθρο κριτικής της πρόσφατης Απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ φιλοξένησε την περασμένη Κυριακή το «Πριν» (ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά το μπουρδούκλωμα που ταλαιπωρεί αυτές τις δυνάμεις στην προσπάθειά τους να αντιπαρατεθούν στην πολιτική και τη γραμμή του Κόμματος.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς, για παράδειγμα, το ότι το «Πριν» κατηγορεί το ΚΚΕ ότι δεν έχει «πρόταση που θα βγάλει το λαό και τους εργαζόμενους από το ρόλο του θεατή», κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα «ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να ενσωματώνει με τα "αντιδεξιά μέτωπα"»!

Και στο καρφί, δηλαδή, και στο πέταλο! Από τη μια, αναπαράγοντας την πολεμική που ασκείται από όλο το φάσμα του οπορτουνισμού, αλλά και από αστικές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, ότι το ΚΚΕ «δεν έχει πρόταση» για τα άμεσα λαϊκά προβλήματα. Και από την άλλη, αναπαράγοντας την αστική μυθολογία περί κοινού αντικυβερνητικού μετώπου ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. Ο,τι θέλεις παίρνεις δηλαδή, απ' όπου θέλεις πιάνεσαι! Αρκεί να οδηγείσαι στο ίδιο συμπέρασμα: Οτι η πολιτική του ΚΚΕ δεν δίνει απάντηση σε αυτό που χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη και ο λαός...

Βέβαια, είναι «άνω ποταμών» ειδικά το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κατηγορούν το ΚΚΕ για «αντιδεξιά μέτωπα» με τον ΣΥΡΙΖΑ! Η γραμμή των «αντιδεξιών μετώπων» είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για την «κυβερνητική εναλλαγή» και την «προοδευτική διακυβέρνηση». Και σ' αυτήν τη γραμμή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει βάλει και βάζει πλάτη με τα συνθήματα και τις αναλύσεις της, που αναπαράγουν όλη τη σχετική ΣΥΡΙΖΑίικη επιχειρηματολογία περί «ακροδεξιού νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη».

Αλλά και με το να υιοθετούν την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκόβει για παράδειγμα τα φαινόμενα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού από τη συνολική αντιδραστικοποίηση του αστικού κράτους και τα ταυτίζει απλώς με την κυβέρνηση ΝΔ και τον Χρυχοσοΐδη, που στο κάτω κάτω της γραφής πήραν τη σκυτάλη από τα αντίστοιχα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αλήθεια, όμως, τι εννοούν όταν μιλάνε για «πολιτικό στόχο ανατροπής», που - όπως λένε - δεν έχει το ΚΚΕ; Ας δούμε για παράδειγμα πώς τοποθετήθηκε το «Πριν» απέναντι στο περίφημο «σχέδιο αντι-Πισσαρίδη» του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Σε πρόσφατο άρθρο του χαρακτήριζε αυτό το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «στρατηγική» που «συγκρούεται» μεν με τη «νεοφιλελεύθερη στρατηγική της ΝΔ», αλλά θα μείνει «ανεφάρμοστο», επειδή «δεν υπάρχουν οι ταξικοί όροι»! Επειδή δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται να διαμορφώσει το κίνημα που θα υποστηρίξει τέτοια κυβερνητικά σχέδια.

Το πιο «ριζοσπαστικό» που βρήκε να πει το ΝΑΡ για το «αντισχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν θα το επιτρέψει η ΕΕ (!) και ότι αποτελεί απλά «απατηλή υπόσχεση», όπως το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»... Δηλαδή «πολιτικός στόχος ανατροπής» είναι η αναβίωση των αυταπατών και προσδοκιών για μια «αριστερή διακυβέρνηση», που με τη στήριξη του λαϊκού κινήματος θα εφαρμόσει ένα άλλο μείγμα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας. Πράγματι, έναν τέτοιο στόχο το ΚΚΕ δεν έχει...

Αλλά αφήνουμε το «Πριν», το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις αντιφάσεις και τα μπουρδουκλώματά τους, ας τα λύσουν μόνοι τους...

Οι εργαζόμενοι, κάθε καλοπροαίρετος αγωνιστής που προβληματίζεται και αναζητά διέξοδο στην πάλη, μπορούν να δουν καλύτερα σήμερα ποια είναι η πολιτική γραμμή που εξασφαλίζει και την κλιμάκωση της αναμέτρησης με την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου και την προοπτική που πρέπει να έχει, για να χειραφετούνται εργατικές - λαϊκές δυνάμεις από τον καπιταλιστικό «μονόδρομο».

Ποια γραμμή μπορεί να απεγκλωβίσει δυνάμεις από τη σοσιαλδημοκρατία σε κάθε εκδοχή της, παλιότερη και καινούργια. Αναπτύσσοντας από τα κάτω πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τραβώντας εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στη δράση ανεξάρτητα από πολιτική αφετηρία και αναφορά. Δίνοντας τη μάχη να ωριμάζει ο προσανατολισμός που βάζει στο στόχαστρο τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό και το κράτος τους και όχι απλά τη μια ή την άλλη αστική κυβέρνηση.

Ποια δύναμη, με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, διατυπώνει θέσεις που θα μπορούσαν σήμερα και όχι αύριο να δώσουν απάντηση στο λαό, αλλά η υλοποίησή τους προϋποθέτει αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις τους, τη στρατηγική τους. Θέσεις που παλεύει να γίνουν υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στόχοι πάλης του, και που αξιοποιεί κάθε βήμα (τη Βουλή, τα όργανα Τοπικής Διοίκησης κ.λπ.) για να τις προβάλει.

Ποια δύναμη δίνει τη μάχη για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, του λαού για το σύνολο των οξυμένων προβλημάτων, με στόχους υπεράσπισης των δικαιωμάτων, αντίστασης στην επίθεση, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύοντας και βάζοντας στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων με βάση τις δυνατότητες της εποχής εργατικών - λαϊκών αναγκών, ανοίγοντας το δρόμο για την εργατική - λαϊκή αντεπίθεση.

Ποια πολιτική αναδεικνύει ως μοναδική πραγματική και ουσιαστική διέξοδο για τον λαό την πάλη για να έρθει ο ίδιος στην εξουσία, για να οργανώσει την οικονομία με βάση την κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική οργάνωση της κοινωνίας.

Η πολιτική του ΚΚΕ έχει δείξει στην πράξη ότι μπορεί να εμπνεύσει δυνάμεις, να προστατέψει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες από τα σχέδια ενσωμάτωσης σε κυβερνητικές εναλλαγές. Αυτή είναι η πραγματική «πολιτική πρόταση ανατροπής», η γραμμή που μπορεί να κάνει τον λαό πρωταγωνιστή με τη σημαία των δικών του συμφερόντων και όχι θεατή και χειροκροτητή των αυταπατών και των κυβερνητικών εναλλαγών στο πλαίσιο του συστήματος.


Δ. Π.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org