Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο χέρι τους

Στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει τη Δευτέρα, ξεχωρίζει η συζήτηση για τις διευρυνόμενες «δημοσιονομικές ανισορροπίες» στις οικονομίες των κρατών - μελών, εξαιτίας της μεγάλης γκάμας μέτρων επεκτατικής πολιτικής που αξιοποιούν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα της πανδημίας, για να ξελασπώσουν το κεφάλαιο από τη βαθιά οικονομική κρίση. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν τρόπους για την ανάσχεση της «δημοσιονομικής αστάθειας» που προκαλεί η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε οι παρεμβάσεις που θα καταληχτούν να ενσωματωθούν στα «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», με ορίζοντα τις εκταμιεύσεις από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης». Ενόψει του Γιούρογκρουπ, η Κομισιόν υπενθυμίζει με νόημα πως όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν δημοσιονομική πολιτική «που θα αποσκοπεί στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων». Προειδοποιεί επίσης ότι οι «εξοικονομήσεις» από τη «δημοσιονομική χαλάρωση» θα πρέπει να είναι «στοχευμένες και προσωρινές, καθώς τυχόν μονιμότερες ρυθμίσεις, εάν δεν χρηματοδοτούνται από αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να επηρεάσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα». Με άλλα λόγια, τα σπασμένα φορτώνονται ήδη στις λαϊκές πλάτες, όχι με έναν, αλλά με πολλούς τρόπους: Με μέτρα στήριξης του κεφαλαίου στο όνομα της πανδημίας, που βαθαίνουν την εκμετάλλευση, με νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις προκειμένου οι κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, και βέβαια με την «προετοιμασία εδάφους», για να τα ξεπληρώσουν όλα αυτά μέχρι δεκάρας οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς προϋπολογισμούς. Στο χέρι τους είναι να μην το επιτρέψουν...

Μάνατζερ...

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τα ΑΕΙ είναι «εμβληματικό», επειδή «θέτει πλέον όλα τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να μην πηγαίνει προς τα κάτω το ελληνικό πανεπιστήμιο». Και τι σημαίνει αυτό; Οπως εξήγησε ο ίδιος, «το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά όλα αυτά τα φαινόμενα δεν το αφήνουν να κάνει κάποια βασικά πράγματα. Δεν μπορούν να γίνουν συνέδρια πολλές φορές ή δραστηριότητες που συνδέουν το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας». Η τεράστια ανεργία, όμως, των απόφοιτων επιστημόνων, οι μισθοί πείνας για τους περισσότερους απ' αυτούς και το τεράστιο «brain drain» στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης δεν οφείλονται στην «κακή σύνδεση» του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Οσο κι αν η κυβέρνηση μοιράζει κάλπικες υποσχέσεις στη νεολαία για δουλειά και καριέρες, η λειτουργία των πανεπιστημίων με όρους ΑΕ και η βαθύτερη διασύνδεσή τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που υποτάσσουν τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα στις ανάγκες των μονοπωλίων, βαθαίνουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, στην κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ, αλλά και στην εκμετάλλευση του επιστημονικού δυναμικού, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό η ένταση της καταστολής στοχοποιεί το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, που παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

... και στιλίστες

Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ήρθε κι ένα ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Αυγής», που ...παρουσίαζε με φωτογραφίες τις στολές που θα φορούν οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί και σημείωνε ανάμεσα στα άλλα: «Ερωτηματικά ωστόσο προκύπτουν για τον σχεδιασμό της στολής: Πόσο κόστισε και πόσο θα κοστίσει συνολικά στον ελληνικό λαό το νέο είδος καταστολής της κυβέρνησης, με τις 1.000 νέες προσλήψεις αστυνομικών; Εγινε διαγωνισμός ή για άλλη μία φορά προτιμήθηκε η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης, όπως έχει συνηθίσει να κάνει η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες, με πρόσχημα την πανδημία;»! Μιλάμε δηλαδή για ερωτήματα ...που καίνε! Γιατί δεν προτείνουν κι έναν κοινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να διαλέξουν μαζί τον σχεδιαστή;

Κοράκια

Σαν τα κοράκια που ανιχνεύουν τη λεία τους από ψηλά, ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας στη Βρετανία άρχισε ξανά να τρίβει τα χέρια του με τη νέα έξαρση των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης του κορονοϊού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κλινικάρχες ειδικά στο Λονδίνο πιέζουν για ανανέωση των συμβάσεων που είχαν υπογράψει πέρυσι με το κράτος, όταν χρειάστηκε να επιστρατευτούν 8.000 κλίνες, 680 χειρουργικά κρεβάτια και 20.000 προσωπικό για να αντιμετωπιστεί το πρώτο κύμα της πανδημίας. Με το αζημίωτο βέβαια, αφού το κράτος δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τον αποζημίωσε με 1 δισ. βρετανικές λίρες (1,126 δισ. ευρώ) για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών εκτός Covid. Η μπάζα που έκαναν τότε οι ιδιώτες, κερδοσκοπώντας με τον ανθρώπινο πόνο, τους άνοιξε την όρεξη, και τώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας φρακάρει ξανά λόγω της έξαρσης, περιμένουν από το κράτος να κάνει κίνηση και να ανανεώσει τα συμβόλαια συνεργασίας που έληξαν. Είναι μάλιστα τέτοια η δίψα τους για κέρδη, που παρά την πίεση στα δημόσια νοσοκομεία το κράτος έχει υπογράψει μερικά μόνο μικρά συμβόλαια με ιδιώτες, αφού οι μεγαλύτεροι διαπραγματεύονται ακόμα σκληρά το αντίτιμο. Ολα αυτά σε ένα σύστημα Υγείας που παρουσιαζόταν ως «πρότυπο» για καπιταλιστική χώρα. Λείπουν πάνω από 100.000 γιατροί και οι λίστες αναμονής για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών φτάνουν σήμερα τα 4,46 εκατομμύρια άτομα, δείχνοντας την απόσταση που χωρίζει τα ιδιωτικοποιημένα και εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας, σε όλο τον κόσμο, από τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 16 Γενάρη

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη συμμετοχή της χώρας στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ). Την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ η ποτοαπαγόρευση.

1968 Το επίσημο τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας ως παγκόσμιας υπερπόντιας δύναμης κηρύσσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον.

1968 Ερευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο με θάρρος και αποφασιστικότητα».

1972 Συρμός του «Ακρόπολις Εξπρές» της γραμμής Αθηνών - Μονάχου συγκρούεται μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα με αμαξοστοιχία της γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης 40 χιλιόμετρα νοτίως της Λάρισας. Οι δυο συρμοί τυλίγονται στις φλόγες, με αποτέλεσμα 18 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 38 να τραυματιστούν.

1979 Γκρεμίζεται στο Ιράν το καθεστώς του σάχη, ο οποίος διαφεύγει στην Αίγυπτο.

1991 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ (Πόλεμος του Κόλπου). Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας θα ξεκινήσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

1992 Το Ειδικό Δικαστήριο βγάζει απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ακολούθως, με ψήφους 7-6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος. Αντιθέτως, στον Δημήτρη Τσοβόλα επιβλήθηκαν ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ενώ στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ποινές που εξαγοράστηκαν.

1998 Πεθαίνει ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.

Κυριακή 17 Γενάρη

1863 Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Κοσταντίν Στανισλάβσκι, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεύματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού (Καλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ 1936, Παράσημο Λένιν 1937 κ.ά.).

1931 Αρχίζει η δίκη των Ανδρόνικου Χαϊτά (Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ), Μήτσου Παπαρήγα, Κώστα Ευτυχιάδη (μελών του ΠΓ), Βασίλη Ασίκη (μέλους της ΚΕ) και Λευτέρη Αποστόλου με το «Ιδιώνυμο».

1961 Δολοφονείται με άγρια βασανιστήρια ο Κονγκολέζος αγωνιστής Πατρίς Λουμούμπα.

1963 Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι διαθέτουν πενήντα χιλιάδες πυρηνικές βόμβες και κεφαλές, έναντι πέντε χιλιάδων της Σοβιετικής Ενωσης.

1964 Πραγματοποιείται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία υιοθέτησε τον λεγόμενο «εκλογικό ελιγμό», με βάση τον οποίο η ΕΔΑ δεν θα είχε υποψήφιους βουλευτές σε 24 εκλογικές περιφέρειες, ώστε να υπερψηφίζονταν οι υποψήφιοι της Ενωσης Κέντρου του Γ. Παπανδρέου.

1984 Πεθαίνει ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (Κώστας Γιαννίδης).

1995 Πάνω από 6.400 άτομα σκοτώνονται και 300.000 μένουν άστεγοι, έπειτα από ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που πλήττει το Κόμπε της Ιαπωνίας.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ