Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 2»
Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του

Οι ΗΠΑ βολιδοσκοπούν για νέες διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ταχείς ρυθμούς και απανωτές αδειοδοτήσεις η Γερμανία ανοίγει το δρόμο για να συνεχιστεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία, ενώ η ομάδα του νέου Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ζητάει «προσωρινή διακοπή» και μυστικές διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο αγωγός έχει κατασκευαστεί κατά περίπου 92% και οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να συνεχιστούν άμεσα μετά από διακοπή τους λόγω κυρώσεων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ πέρσι τον Δεκέμβρη.

Την Παρασκευή η γερμανική υπηρεσία Ναυτιλίας και Υδρογραφίας (BSH) ανανέωσε την αδειοδότηση για άμεση επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα στα γερμανικά ύδατα.

Πάντως οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν την Παρασκευή, όπως είχε ανακοινωθεί, και παρά την αντίστοιχη αδειοδότηση από τον Δανέζικο Οργανισμό Ενέργειας. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία «Nord Stream 2 AG», πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ο τεχνικός εξοπλισμός, επομένως οι εργασίες θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη.

Η διακοπή των εργασιών θα μπορούσε να δημιουργήσει χώρο για πολιτική προσέγγιση και παζάρεμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ. Ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής σύμβουλος του Μπάιντεν, Νίκολας Μπερνς, προτείνει να ανασταλούν προσωρινά, μαζί με τις εργασίες κατασκευής, και οι αμερικανικές κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η διατλαντική σύγκρουση.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν την κατασκευή του Nord Stream 2 και οι Αμερικανοί να αναστείλουν τις κυρώσεις», δήλωσε ο Μπερνς στην εφημερίδα «Handelsblatt». «Αυτό θα δώσει στη νέα κυβέρνηση (των ΗΠΑ) την ευκαιρία να μιλήσει εμπιστευτικά και ήρεμα με τη γερμανική κυβέρνηση και τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες», δηλαδή να παζαρέψει ανταλλάγματα, να πιέσει σε άλλα ζητήματα κ.λπ.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βερολίνο επέκρινε για ακόμη μια φορά «τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποτρέψουν την ολοκλήρωση του έργου μέσω εκβιασμού, απειλών και εξωεδαφικών κυρώσεων» ως «αθέμιτο ανταγωνισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ