Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΙΑΠΩΝΙΑ
Νοσοκομεία «μίας νόσου» με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τον λαό

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φέρνει στο προσκήνιο την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας

Στο «κόκκινο» είναι τα νοσοκομεία της Ιαπωνίας μετά τη νέα έξαρση διάδοσης του κορονοϊού
Στο «κόκκινο» είναι τα νοσοκομεία της Ιαπωνίας μετά τη νέα έξαρση διάδοσης του κορονοϊού
Η Ιαπωνία μέχρι πρόσφατα ήταν μία από τις χώρες που είχαν συγκριτικά αρκετά χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων καθημερινά και αρκετοί την παρουσίαζαν ως μία χώρα με «success story» στη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19.

Ωστόσο, οι αρχές μιλούν ήδη για «τρίτο κύμα» στη χώρα και από τα μέσα Δεκέμβρη ξεκίνησε μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες ξεπερνούν σταθερά τα 4.500 καθημερινά. Για παράδειγμα, στις 10/1 εντοπίζονταν 6.081 νέα κρούσματα σε σχέση με ένα 24ωρο πριν, από 2.374 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός ένα 15ήμερο πριν (στις 28/12). Κι αυτό ενώ τον Νοέμβρη κυμαίνονταν σχεδόν καθημερινά κάτω από 2.000, πέφτοντας περιστασιακά ακόμα και κάτω από τα 1.000, σε πανεθνικό επίπεδο, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πριν από λίγες μέρες υπολογιζόταν ότι τα ποσοστά πληρότητας των νοσοκομειακών κλινών στις οποίες μπορούν να νοσηλευτούν σοβαρά περιστατικά Covid-19 στο Τόκιο έφταναν το 87%, ενώ στην Οσάκα (μία από τις σημαντικότερες μεγαλουπόλεις της χώρας) το 65%. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για 6.000 ανθρώπους (όχι σοβαρών περιστατικών) για τους οποίους, ενώ είχαν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, δεν είχε διασφαλιστεί χώρος νοσηλείας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αφενός για τη δική τους αποθεραπεία, αφετέρου για τον έλεγχο της διασποράς.

Πριν κάποιες μέρες, η κυβέρνηση του Γιοσιχίντε Σούγκα κήρυξε σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» μεγάλες περιφέρειες της χώρας, όπως αυτή του Τόκιο και της Οσάκα, όπου τα κρούσματα αυξάνονται ιδιαίτερα γοργά. Μέχρι πρόσφατα απέφυγε να το κάνει, επικαλούμενη τη «μεγάλη πίεση για την οικονομία», δηλαδή τα μονοπώλια, των οποίων φυσικά οι ανάγκες εξακολουθούν να αποτελούν γνώμονα των αποφάσεών της. Στο όνομα ενίσχυσης της οικονομίας, άλλωστε, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τους προηγούμενους μήνες την πρωτοβουλία «Go to Travel» («Ταξιδέψτε»), επιδοτώντας την επανεκκίνηση της ταξιδιωτικής κίνησης εντός της χώρας, ώστε να στηριχτεί η θέση ομίλων αντίστοιχων κλάδων.

Ομως, παντού όπου βασιλεύει ο νόμος του κέρδους και κυριαρχεί η πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος και ως εμπόρευμα, η «έκτακτη ανάγκη» δεν οδηγεί και σε - έστω - μια έκτακτη στήριξη του συστήματος Υγείας, ώστε να προστατευτεί ουσιαστικά η δημόσια υγεία, με όλα τα όπλα που διαθέτει η σύγχρονη επιστήμη και πρόοδος.

Ετσι, ακόμα και στην 4η ισχυρότερη καπιταλιστική δύναμη στον πλανήτη, που έχει πολλές περγαμηνές στην τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη, τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις και μετατρέπονται σε «ιδρύματα μίας νόσου».

Οι ελλείψεις σε προσωπικό τα έχουν φέρει στα όριά τους. Κι αυτό ενώ στις αρχές της βδομάδας προβλεπόταν ότι μέσα στον επόμενο μήνα τα ημερησίως καταγεγραμμένα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 9.500 και οι ημερήσιοι θάνατοι να φτάσουν τους 200, σε επίπεδα υπερ-τριπλάσια από τα σημερινά.

Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό

Μια σειρά από δημοσιεύματα, επικαλούμενα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μετέδιδαν προ ημερών ότι για κάθε νοσοκομειακή κλίνη (όλων των ειδών κλινών, δηλαδή απλών αλλά και κλινών σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Εντατικής Θεραπείας) στην Ιαπωνία αντιστοιχεί 0,6 νοσοκόμα, όταν η ίδια αναλογία σε ΗΠΑ και Βρετανία είναι 2,84 και 3,09.

Οι ελλείψεις υγειονομικών δυσκολεύουν πολύ τη σωστή τήρηση μέτρων προστασίας, με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να μετατρέπονται σε εστίες διασποράς της νόσου. Για παράδειγμα, στην περιφέρεια Χοκάιντο και συγκεκριμένα στην πόλη Asahikawa, μόνο σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα εντοπίστηκαν πάνω από 200 (εργαζομένων και ασθενών) κρούσματα στο καθένα, με πάνω από 50 νεκρούς.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό «αχρηστεύουν» υποδομές: Πρόσφατα οι περιφερειακές αρχές της Οσάκα ανακοίνωσαν ότι διασφαλίστηκαν 206 παραπάνω κλίνες για τη νοσηλεία σοβαρών περιπτώσεων ασθενών Covid-19, αλλά μόνο οι 143 από αυτές μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας απουσίας επαρκούς προσωπικού, που θα έχει φυσικά την κατάλληλη ειδίκευση.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το πρακτορείο Kyodo, μια σειρά νοσοκομεία «αντιμετωπίζουν» τις ελλείψεις με μετακινήσεις προσωπικού, ανακυκλώνοντας δηλαδή τις «τρύπες» και τα προβλήματα από τον έναν τομέα στον άλλο ή τη μία περιοχή στην άλλη. Στην πόλη Κόμπε το Γενικό Νοσοκομείο μείωσε τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει εξαιτίας τέτοιων προβλημάτων, ενώ και το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης Σαπόρο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δεχτεί νέα περιστατικά. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χοκάιντο μετακίνησε νοσηλεύτριες σε πτέρυγες για ασθενείς Covid-19 μειώνοντας τη λειτουργία άλλων τμημάτων. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γιαμανάσι ακυρώθηκαν προγραμματισμένα χειρουργεία. Η ίδια έρευνα κατέγραφε ότι περιορίζεται δραστικά η υποδοχή επειγόντων περιστατικών, η περίθαλψη καρκινοπαθών. Το 53% των νοσοκομείων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ελλείψεις νοσοκόμων και το 44% ελλείψεις γιατρών.

Την ίδια στιγμή, πολλές ενώσεις υγειονομικών καταγγέλλουν τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, που τους αναγκάζουν μέχρι και να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Κλείνουν μέχρι και πτέρυγες για καρκινοπαθείς

Ερευνα της Ενωσης Δημοτικών Νοσοκομείων της Ιαπωνίας που δημοσιεύτηκε στις 24/12, κατέγραφε ότι το 18% των ιδρυμάτων δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά, εξαιτίας «ελλείψεων σε υποδομές». Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για αύξηση των θανάτων από άλλες σοβαρές νόσους, η αντιμετώπιση των οποίων περνά σε δεύτερη μοίρα, γιατί το σύστημα Υγείας δεν στελεχώνεται και δεν οργανώνεται ολοκληρωμένα και με βάση τις λαϊκές ανάγκες. «Η θεραπεία ενός σοβαρού περιστατικού Covid-19 διαρκεί ένα μήνα. Αν ένα κρεβάτι παραμένει κατειλημμένο τόσο καιρό, άλλοι ασθενείς δεν μπορούν να εισαχθούν στα νοσοκομεία», σημειώνουν, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι επιστήμονες αναγκάζονται να διαλέγουν ποιος θα διατηρήσει το δικαίωμά του στη θεραπεία.

Αποκαλυπτικά είναι και τα «λουκέτα» που μπαίνουν σε πτέρυγες που αφορούν ακόμα και την περίθαλψη καρκινοπαθών. Το Γενικό Νοσοκομείο της Οσάκα ανακοίνωσε τον Δεκέμβρη ότι κλείνει ειδική πτέρυγα νοσηλείας για νεαρούς καρκινοπαθείς, επειδή μετά τις μετακινήσεις προσωπικού για περιστατικά Covid-19 έλειπαν νοσηλεύτριες...

Η συγκεκριμένη πτέρυγα εγκαινιάστηκε το 2018 και απευθυνόταν σε καρκινοπαθείς ηλικίας από 15 έως 39 ετών, είχε σχεδιαστεί ώστε να στηρίξει ολόπλευρα εφήβους και νέους που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια θανατηφόρα ασθένεια και να μην το βάλουν κάτω, σε όλα τα επίπεδα. Για αυτόν το λόγο μάλιστα ήταν στελεχωμένη με επιστημονικό και υγειονομικό προσωπικό που πρόσφερε και ιατροφαρμακευτική, αλλά και ψυχολογική, κοινωνιολογική βοήθεια.

Το κλείσιμο της πτέρυγας χαρακτηρίστηκε «προσωρινό»... Βεβαίως, οι συνέπειες για τους ασθενείς που νοσηλεύονταν εκεί δεν θα είναι καθόλου προσωρινές. Σημειωτέον ότι τον Απρίλη, το ίδιο νοσοκομείο είχε κλείσει («προσωρινά» είχε πει και τότε) ακόμα μία πτέρυγα για καρκινοπαθείς και μία ορθοπεδική. Τον Οκτώβρη έκλεισε, «προσωρινά», και μία γυναικολογική. Ολες αυτές οι πτέρυγες παραμένουν κλειστές.


Α. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια με τους κλινικάρχες αντί για επίταξη, ενώ τα νοσοκομεία γονατίζουν!(2021-03-09 00:00:00.0)
Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας που καλπάζει(2020-11-20 00:00:00.0)
Συνθήκες ασφυξίας για τους υγειονομικούς και τον λαό(2020-11-14 00:00:00.0)
Στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια(2020-11-13 00:00:00.0)
Η «ακτινογραφία» των νοσκομείων(2020-11-12 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία(2020-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ