Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας που καλπάζει

Επιτακτική η ανάγκη για νέες κλίνες με μόνιμο προσωπικό και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα

INTIME NEWS

Συνεχίζεται η ασφυκτική κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας στη Θεσσαλία, καθώς η άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια και επείγοντα αιτήματα των υγειονομικών κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους, την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, λόγω του σταθερά υψηλού αριθμού κρουσμάτων. Μόνο χτες ανακοινώθηκαν 155 κρούσματα στη Λάρισα, 107 στη Μαγνησία, 77 στην Καρδίτσα, 38 στα Τρίκαλα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά σε πληρότητα κρεβατιών ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 3 κλίνες ΜΕΘ COVID είναι κενές, ενώ στις απλές κλίνες η πληρότητα αγγίζει το 90%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πληρότητα έχει επιτευχθεί με το κλείσιμο διαφόρων κλινικών σε κάθε νοσοκομείο, γεγονός που έχει κάνει τα νοσοκομεία να ικανοποιούν τις ανάγκες «μίας νόσου».

Ταυτόχρονα, η υποστελέχωση, σε συνδυασμό με τους υγειονομικούς και το υπόλοιπο προσωπικό που νοσούν και μπαίνουν σε καραντίνα, έχει οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου σε μια κλινική με 130 περίπου κρεβάτια, αντιστοιχούν μόνο τέσσερις γιατροί.

Ταυτόχρονα, για να καλυφτούν οι ανάγκες γιατροί και νοσηλευτές στέλνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς καμία προηγούμενη ουσιαστική προετοιμασία - εκπαίδευση στα βασικά.

Οι λιγοστοί ιδιώτες γιατροί που αναλαμβάνουν ευθύνες αυτές τις μέρες δεν μπορεί να κρύψουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει πεισματικά να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μόνο στην Θεσσαλία αριθμεί 2.500 κρεβάτια και εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στη Λάρισα, η προοπτική μετατροπής του Γενικού Νοσοκομείου σε νοσοκομείο αναφοράς συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις της Ενωσης Ιατρών του νοσοκομείου. Ωστόσο, στην πράξη το Νοσοκομείο εξυπηρετεί κατά βάση ασθενείς με COVID και όλα τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά από τα Επείγοντα μεταφέρονται για εξυπηρέτηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Αγνωστη παραμένει η διαχείριση των παθολογικών ασθενών, που χρήζουν εισαγωγής, κατά τις μέρες εφημερίας καθώς και οι δύο Παθολογικές Κλινικές εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο ασθενείς με COVID. Ταυτόχρονα, σε κανένα από τα νοσοκομεία δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, και όσοι έχουν ανάγκη μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Χαλκίδας και αλλού.

Στην Καρδίτσα, από προχτές η ΜΕΘ του νοσοκομείου που νοσηλεύει περιστατικά COVID είναι πλήρης, καθώς και τα 6 διαθέσιμα κρεβάτια φιλοξενούν διασωληνωμένους ασθενείς. Στα όριά της βρίσκεται και η COVID κλινική που φιλοξενείται στην πρώην Χειρουργική καθώς είναι πάνω από 30 οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτήν.

Στα Τρίκαλα, ετοιμάζεται να ανοίξει και 3η πτέρυγα για ασθενείς με κορονοϊό. Μέχρι χτες υπήρχαν 65 νοσηλευόμενοι με COVID, και 10 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, που είναι πλέον γεμάτη. Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιο περιστατικό διασωλήνωση, προβλέπεται η διαδικασία της διακομιδής είτε στο Νοσοκομείο Λαμίας, είτε σε αυτό της Χαλκίδας.

Στο Βόλο, η κατάσταση στο Νοσοκομείο, σε όλα τα τμήματα είναι οριακή. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού νόσησε από κορονοϊό ένας γιατρός και τρεις νοσηλευτές με αποτέλεσμα να έχουν μείνει στη δράση μόλις δύο γιατροί για 100 περίπου αιμοκαθαρόμενους.

Σήμα κινδύνου από χώρους δουλειάς

Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, εμφανίζονται μαζικά κρούσματα σε επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων, αλλά και σε ιδιωτικές κλινικές. Τα ταξικά σωματεία διεκδικούν να εξασφαλιστούν με ευθύνη των επιχειρήσεων ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους, να υπάρξει διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανά εργαζόμενο κ.ά.). Απαιτούν επίσης να γίνονται διαγνωστικά τεστ με ευθύνη και δαπάνη κράτους και επιχειρήσεων, να δημιουργηθεί μόνιμος επαρκής μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφημερίες «τρόμου» με τους υγειονομικούς υπό κατάρρευση και στοιβαγμένους τους ασθενείς(2021-11-10 00:00:00.0)
Εφιάλτης δίχως τέλος για υγειονομικούς, ασθενείς και εργαζόμενους(2021-11-06 00:00:00.0)
Δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και διαρκείς μετακινήσεις του εξουθενωμένου προσωπικού(2021-04-15 00:00:00.0)
Παζάρια με τους κλινικάρχες αντί για επίταξη, ενώ τα νοσοκομεία γονατίζουν!(2021-03-09 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν οι επικίνδυνες συνέπειες από το σύστημα Υγείας της «μίας νόσου»(2021-02-24 00:00:00.0)
Συνθήκες ασφυξίας για τους υγειονομικούς και τον λαό(2020-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ