Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Νέα σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Τα νερά του Αχελώου οριακά κάτω από τη γέφυρα Κοράκου
Τα νερά του Αχελώου οριακά κάτω από τη γέφυρα Κοράκου
Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα στα ορεινά της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία, αλλά κυρίως την έλλειψη έργων υποδομής με ευθύνη των κυβερνώντων αλλά και των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Πιο συγκεκριμένα, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων, λόγω κατολισθήσεων. Χτες, στην περιοχή της Πύλης είχε διακοπεί η κίνηση των οχημάτων προς Ροπωτό και Πετροχώρι, ενώ με μεγάλες δυσκολίες γίνεται προς τον Αγιο Προκόπιο. Ακόμα, διακοπή της κυκλοφορίας υπήρξε και στη γέφυρα του Διαλεχτού Τρικάλων.

Αντίστοιχα, ένα βήμα πριν κοπεί ολοκληρωτικά είναι ο δρόμος που συνδέει το Μουζάκι με τα ορεινά χωριά του και το δήμο Αργιθέας. Η κυκλοφορία διεξάγεται προς το παρόν από μία λωρίδα κυκλοφορίας, ωστόσο αν καταρρεύσει το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού όλη η κυκλοφορία προς τα ορεινά χωριά του δήμου Μουζακίου και όλα τα χωριά του δήμου Αργιθέας θα πρέπει να παρακάμπτεται μέσω του δρόμου που οδηγεί στην Πορτή. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε επισημανθεί στους αρμοδίους από κατοίκους, όπως φαίνεται όμως αγνοήθηκε και τους προηγούμενους μήνες δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα, παρότι ολόκληρος ο νομός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Πρόβλημα πρόσβασης υπάρχει στο Λεοντίτο και το Μεσοβούνι του δήμου Αργιθέας, καθώς η προσωρινή πρόσβαση που είχε δημιουργηθεί καταστράφηκε εκ νέου από τα νερά. Σοβαρά θέματα υπάρχουν και στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Στο Πλακωτό, ο δρόμος έχει καταστεί αδιάβατος καθώς κόπηκε στο σημείο που πέρναγε το ρέμα. Παράλληλα, τόσο στο συγκεκριμένο οικισμό όσο και στην Πεζούλα, το πρόβλημα με τις καθιζήσεις επιδεινώθηκε το τελευταίο 24ωρο, ενώ παρουσιάζεται και αυξημένος αριθμός καταπτώσεων σε ολόκληρο το δήμο. Το πρόβλημα εξετάζεται επιτόπου από τους αρμοδίους αλλά είναι φανερό πως δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης είναι δύσκολο να υπάρξει.

Κι ενώ οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση επιχειρούν να απαλλαγούν από τις σοβαρές ευθύνες τους για την απουσία πολιτικής προστασίας για το λαό και την περιουσία του. Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ επισημαίνει πως οι καταστροφές, που σημειώθηκαν ξανά, επιβεβαιώνουν πως παρά τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν το Σεπτέμβρη από τον «Ιανό» και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, κανένας μακροπρόθεσμος και ουσιαστικός σχεδιασμός δεν προχώρησε, δεν αποκαταστάθηκαν οι σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα ανικανότητας της εκάστοτε κυβέρνησης, δημάρχου, περιφερειάρχη κ.λπ. Το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτό με βάση το οποίο μια σειρά από απαραίτητα για το λαό έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούνται "μη επιλέξιμα" ή χρηματοδοτούνται αφού συνδεθούν με άλλα έργα που φέρνουν κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους, αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η συνειδητή επιλογή αποτυπώνεται όλα αυτά τα χρόνια στην κατανομή των κονδυλίων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Θεσσαλίας (ΠΕΠ)», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας, η οποία καταλήγει σημειώνοντας ότι «η ίδια η ζωή και τα γεγονότα κατέδειξαν την αναγκαιότητα για ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στην περιοχή μας, όπως κατ' επανάληψη έχει τονίσει το ΚΚΕ. Είναι προφανές πως για να υπάρξει ένας τέτοιος σχεδιασμός, απαιτείται σκληρός αγώνας από τους ίδιους τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, από όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική κόστους - οφέλους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org