Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Να μην παραδοθούν οι βουνοκορφές των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Λίμνης Πλαστήρα

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της Λίμνης Πλαστήρα πραγματοποίησε το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα. Η συμβολική κινητοποίηση έγινε με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα γνωμοδοτήσει για τις αναθεωρημένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα.

Τα μέλη του Συντονιστικού εξέφρασαν την αντίθεσή τους τόσο με τις αναθεωρημένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα Αγραφα, όσο και με τη διαδικασία συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο (διά περιφοράς) για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Ο Βασίλης Ελευθερίου, μέλος του Συντονιστικού και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε πως η παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς της Ενέργειας, με την άναρχη διασπορά αιολικών πάρκων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε οικισμούς, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός για συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών προμηνύει σοβαρές επιπτώσεις και καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.


Σε σχέση με τη διαδικασία συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπογράμμισε ότι «η διαφαινόμενη αρνητική τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα - κάτω από την πίεση των αγώνων του κινήματος και των φορέων του, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από το Συντονιστικό - δεν αθωώνει την επιλογή της διαδικασίας που γίνεται το ΔΣ, διά περιφοράς. Με αυτό τον τρόπο δεν δίνεται η δυνατότητα στους φορείς του κινήματος, που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Αγραφα, να τοποθετηθούν για το κρίσιμο ζήτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας Ενέργειας, της λαϊκής περιουσίας, που παραχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο, της καταστροφής των δασών μας».

Καταλήγοντας τόνισε ότι ο λαός της περιοχής χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση, συνεχίζοντας τον πολύμορφο αγώνα ενάντια στην «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, παλεύοντας ταυτόχρονα για πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε επαρκή και φτηνή Ενέργεια, για τη μείωση έως εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ