Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία

Οι πλημμύρες στα Φάρσαλα δημιούργησαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες
Οι πλημμύρες στα Φάρσαλα δημιούργησαν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες
Τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, στο εθνικό επαρχιακό - δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και εν γένει έργα υποδομής κ.λπ., προξένησαν οι έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία το τριήμερο Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή. Το εύρος των ζημιών είναι τέτοιο ώστε η Περιφέρεια Θεσσαλίας απέστειλε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερα επλήγησαν περιοχές των δήμων Καλαμπάκας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Βόλου, Ζαγοράς, Νοτίου Πηλίου, Βελεστίνου, Αλμυρού, Παλαμά, Καρδίτσας, Μουζακίου, Τεμπών και Αγιάς.

Στα Τρίκαλα, ο ποταμός Πάμισος πλημμύρισε, προειδοποιώντας για μία ακόμα φορά τους αρμόδιους για τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της μη ανασήκωσης των αναχωμάτων, ενώ στην πολύπαθη περιοχή του Ζάρκου - Φαρκαδόνας τα φουσκωμένα νερά του Πηνειού έπνιξαν για πολλοστή φορά τις καλλιέργειες.

Στην Καρδίτσα, όπως κάθε φορά που θα βρέξει λίγο παραπάνω, συγκεκριμένες περιοχές του νομού πλημμυρίζουν και καταστρέφονται περιουσίες, καθώς ο νομός είναι τελείως αθωράκιστος από τις πλημμύρες, παρά τα ποσά που διαφημίζονται ότι ξοδεύονται για καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών. Τούτη τη φορά, μεγάλες εκτάσεις σε περιοχές και χωριά των δήμων Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου και Σοφάδων σκεπάστηκαν από τα νερά με ανυπολόγιστες ζημιές σε υλικό και ζωικό κεφάλαιο.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» των δήμων της περιοχής, οι τελευταίες πλημμύρες που σκέπασαν εκτεταμένες κατοικημένες και γεωργικές εκτάσεις και οδήγησαν στη μετακίνηση των κατοίκων ενός ολόκληρου οικισμού, αποκάλυψαν ξανά όχι μόνο τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και τον πρόχειρο και ευκαιριακό σχεδιασμό στην επέκταση του σχεδίου πόλης της Καρδίτσας σε περιοχές που είναι δεδομένο ότι κινδυνεύουν άμεσα από πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι ευθύνες, συνεχίζει, βαραίνουν τους δήμους, την Περιφέρεια, όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, και για τις ελλείψεις και για τα έργα που, όπου γίνονται, είναι ανεπαρκή για τις ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσουν, και απαιτεί:

-- Αμεση καταγραφή όλων των ζημιών και πλήρη αποζημίωση σε όλο το νομό και για την παραμικρή ζημιά από τα καιρικά φαινόμενα, ανεξάρτητα αν θα κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

-- Αμεσα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις υπέρ των πληγέντων, που θα περιορίζουν, αν δεν θα εξαλείφουν, τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των όποιων πλημμυρικών φαινομένων.

-- Σχεδιασμό με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που να περιλαμβάνει από απαγορεύσεις επεκτάσεων πόλεων, ορθολογικές χρήσεις γης, απελευθέρωση κρίσιμων παραρεμάτιων περιοχών και διάνοιξη ρεμάτων, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών απορροών ή/και κατακράτησης φερτών υλών, μέχρι τοπικά έργα διευθέτησης εκτροπής της ροής προς ασφαλέστερους αποδέκτες. Τα απαραίτητα αυτά έργα θα έδιναν διέξοδο σε χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών, που μαστίζονται από την ανεργία.

-- Συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών χειμάρρων και ρεμάτων μέχρι την εκβολή τους, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης τους και όχι τμηματικές οριοθετήσεις για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

-- Ειδικά μέτρα για τις καταλήψεις της κοίτης χειμάρρων, τις παράνομες συνδέσεις, τον καθαρισμό των χειμάρρων.

-- Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και διευθετήσεων - οριοθετήσεων με επικαιροποιημένα τοπικά υδρολογικά στοιχεία (ελληνικά δεδομένα).

-- Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός να αποτελέσει ουσιαστική συνιστώσα στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

-- Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα, που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη, την υλοποίηση και τον έλεγχο τήρησης των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας.

Στη Μαγνησία, ζημιές προκάλεσε η θαλασσοταραχή στο παραλιακό μέτωπο του Αϊ - Γιάννη, στο δήμο Ζαγοράς, καθώς η θάλασσα έκοψε το δρόμο και την παραλία στο ύψος της εισόδου του οικισμού, καθιστώντας τους δρόμους απροσπέλαστους. Λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης σημειώθηκε κατολίσθηση στη Δράκεια, σε απόσταση 150 μέτρων έξω από το χωριό, ενώ στην Τσαγκαράδα και τα Λεχώνια από πτώση δέντρων στο δίκτυο της ΔΕΗ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση...

Στο νομό Λάρισας οι ισχυροί άνεμοι, που έφταναν μέχρι και τα 9 μποφόρ στα παράλια, «έβγαλαν» τη θάλασσα κυριολεκτικά στο δρόμο, τα ρέματα φούσκωσαν και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, κυρίως σε επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους.

Ιδιαίτερα στην Κάτω Αιγάνη η θάλασσα έγινε ένα με το ποτάμι που ρέει στην περιοχή, ενώ πλημμύρισαν αγροκτήματα, ποιμνιοστάσια και αποθήκες στο Καλοχώρι. Εκατοντάδες τα καλλιεργήσιμα στρέμματα πλημμύρισαν στα Φάρσαλα, ενώ το νερό περικύκλωσε το χωριό Υπέρεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ