Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα προβλήματα από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις Πετριές Εύβοιας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου, έχει ως εξής:

«Την άνοιξη του 2020, εν μέσω περιοριστικών μέτρων, εγκαταστάθηκαν οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου της ΤΕΡΝΑ κοντά στο χωριό Πετριές του δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Οι κάτοικοι των Πετριών και ιδιαίτερα του οικισμού Λιανή Αμμος είναι ανάστατοι καθώς από τότε αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η απόσταση των ανεμογεννητριών από τα σπίτια είναι μικρότερη ακόμη και από το νόμιμο (500 μέτρα). Σε ορισμένους κτηνοτρόφους δημιουργείται πρόβλημα από την εγγύτητα των ανεμογεννητριών με τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις. Επίσης, παρατηρείται σημαντική ηχορύπανση στα σπίτια του οικισμού, καθώς ακόμη και αν τηρείται το όριο των 45dB, αυτό είναι απαράδεκτο για τις αγροτικές περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται συνήθως τα αιολικά πάρκα. Ενδεικτικά, το όριο της ηχορύπανσης για αστικές περιοχές είναι 50dB. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής επιβαρύνονταν ήδη δυο μέρες τη βδομάδα από την ηχορύπανση του παρακείμενου πεδίου βολής.

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων από τους μονοπωλιακούς ομίλους της Ενέργειας, με όρους που εξυπηρετούν το μέγιστο κέρδος τους, αποδεικνύεται πως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών εγκατάστασης, πέρα από το πανάκριβο ρεύμα προς όλους τους καταναλωτές και την ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Ερωτάται ο υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε: Να απομακρυνθούν οι ανεμογεννήτριες που παραβιάζουν το όριο των 500 μέτρων από σπίτια. Να σταματήσει η ηχορύπανση που προκαλούν τα αιολικά πάρκα στον οικισμό.

Να μεταβληθούν τα όρια ηχορύπανσης προς τα κάτω, ώστε να αντιστοιχούν στις πραγματικές συνθήκες των περιοχών όπου εγκαθίστανται τα αιολικά πάρκα και προφανώς δεν είναι αστικές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ