Παρασκευή 29 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Να σταματήσει η επέκταση των αιολικών πάρκων σε όλη την έκταση του δήμου Καρύστου

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία απαιτούν να σταματήσει η επέκταση των αιολικών πάρκων σε όλη την έκταση του δήμου Καρύστου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην Ερώτησή τους σημειώνουν:

«Οπως πληροφορηθήκαμε, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει εργασίες εγκατάστασης η εταιρεία ΤΕΡΝΑ για τα 18 αιολικά πάρκα (120 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 360 MW) στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέα.

Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή στο ειδικό ευνοϊκό καθεστώς των "στρατηγικών επενδύσεων" για 8 αιολικά στην Εύβοια (συνολικής ισχύος 437 MW και 102 ανεμογεννητριών), από τα οποία 4 σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο δήμο Καρύστου και συγκεκριμένα στο Νημποριό της Δημοτικής Ενότητας Στύρων.

Η "Ενεργειακή Κοινότητα Εύελπις ΠΕ" έχει καταθέσει αίτημα για άδεια εγκατάστασης 6 ανεμογεννητριών πολύ κοντά στην κορυφή της Οχης και στα αρχαία μεγαλιθικά μνημεία Δρακόσπιτα, σε απόσταση αναπνοής από το δάσος του καστανόλογγου και το καταφύγιο.

Η "Ενεργειακή Κοινότητα Resplan" έχει κάνει αίτηση για 5 ανεμογεννήτριες ακριβώς πάνω από το χωριό Λάλα, πολύ κοντά στα σπίτια του χωριού.

Πρόκειται για πάνω από 200 ανεμογεννήτριες που έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 500 περίπου.

Αέρα στα πανιά των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας δίνει η πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" της ΕΕ που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πραγματικότητα είναι πως η κερδοφόρα διέξοδος στις "πράσινες επενδύσεις" των υπέρογκων κεφαλαίων των επιχειρηματικών ομίλων συμβαδίζει με τα οξυμένα προβλήματα που βιώνει ο λαός. Αυτό επιβεβαιώνει η πείρα της Καρύστου και των άλλων περιοχών.

Παρά τις τεράστιες επενδύσεις ελάχιστες είναι οι μόνιμες νέες θέσεις εργασίας, ενώ παροδικά και για όσο διαρκούν τα έργα εγκατάστασης αυξάνεται το εργατικό δυναμικό με τους γνωστούς άθλιους μισθούς και τη 10ωρη εργασία.

Την ίδια ώρα, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά ακριβαίνει και εξαιτίας της πολυπλόκαμης στήριξης της "απελευθέρωσης της Ενέργειας" (πρόστιμα στην καύση λιγνίτη, επιδότηση στις επενδύσεις ΑΠΕ, πράσινα τέλη στα τιμολόγια, προκλητικές εκπτώσεις στους βιομήχανους κ.λπ.).

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, παράλληλα με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή της Καρύστου, να προχωρούν και οι διακοπές ρεύματος, να αυξάνεται η δυσκολία των λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των αυξημένων κατά 150% τιμολογίων μέσα σε μια δεκαετία.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται μια σειρά από άλλα προβλήματα σε κατοίκους και περιβάλλον. Ετσι, προβλήματα ηχορύπανσης έχουν οικισμοί όπου τοποθετούνται κοντά τους αιολικά πάρκα, ενώ επιπτώσεις θα υπάρξουν από τις πάνω από 700 ανεμογεννήτριες (ποιότητα και επάρκεια υπόγειων υδάτων, κατολισθήσεις κ.λπ.) και μόνο από την αλλαγή της μορφολογίας του βουνού.

Αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής υποβαθμίζονται παραπέρα με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε πολύ μικρή απόσταση (Δρακόσπιτα, φρούρια Φιλάγρας και Αρμενο, αρχαία λατομεία), ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για ελλιπή επίβλεψη κατά τη διάρκεια των έργων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • Για να σταματήσει η επέκταση των αιολικών πάρκων σε όλη την έκταση του δήμου Καρύστου.
  • Για σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών, όπως το λεγόμενο «πράσινο τέλος», και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.
  • Για συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, από δημόσιο φορέα, για την πραγματική αποτύπωση των συνεπειών τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ