Σάββατο 19 Μάη 2018 - Κυριακή 20 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Ενεργειακοί σχεδιασμοί που πληρώνει ο λαός

Η νυχτερινή κινητοποίηση απέτρεψε την εκφόρτωση ανεμογεννητριών
Η νυχτερινή κινητοποίηση απέτρεψε την εκφόρτωση ανεμογεννητριών
Η κινητοποίηση εκατοντάδων κατοίκων της Καρύστου τα ξημερώματα της 3ης Μάη, που απέτρεψε την εκφόρτωση νέων ανεμογεννητριών, ήταν μία από τις πολλές αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μαζικών φορέων της περιοχής ενάντια στην άναρχη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων.

Οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην περιοχή υπολογίζονται σε περίπου 350, ενώ σε φάση αδειοδότησης ή έναρξης εργασιών βρίσκονται άλλες 200 περίπου. Ενδεικτικό είναι πως στην περιοχή του Καβοντόρο κατασκευάζεται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο των Βαλκανίων.

Ομως, για να εγκατασταθεί ένα αιολικό πάρκο, είναι αναγκαία η πραγματοποίηση σημαντικών τεχνικών έργων (δρόμοι, τοιχία, διευθέτηση ρεμάτων, βάσεις για τις ανεμογεννήτριες κ.λπ.) και δικτύου μεταφοράς της Ενέργειας.

Ολος αυτός ο όγκος των εργασιών στο βουνό της Οχης γίνεται σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, με καταπάτηση περιουσιών, με προβλήματα στο περιβάλλον, με απουσία μέτρων αποτροπής πλημμυρών, πυρκαγιών κ.λπ.

Η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, από την άνοιξη του 2017 που βρίσκονταν σε εξέλιξη ακόμη ο σχεδιασμός και η διαδικασία αδειοδοτήσεων, πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι κυρίως εργασίες εγκατάστασης που φανερώνουν στην πράξη τις μεγάλες συνέπειες, ανέπτυξε μια πλούσια δράση ενημέρωσης του λαού της περιοχής, με ανακοινώσεις, εκδήλωση - συγκέντρωση, αρθρογραφία και βέβαια με δράση μέσα στο μαζικό λαϊκό κίνημα.

Ο Δημήτρης Παρασκευάς, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, σημειώνει ότι η παρέμβαση της ΚΟ ανέδειξε τη ρίζα αυτών των προβλημάτων, που δεν είναι άλλη από τον ενεργειακό σχεδιασμό με σκοπό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών, συνολικά της χώρας. Αυτήν τη στρατηγική υπηρετεί και η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, στο πλαίσιο της οποίας τα μονοπώλια των ΑΠΕ ενισχύονται πολύμορφα από κράτος και ΕΕ να τοποθετήσουν κεφάλαια σε χρυσοφόρες επενδύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η περιοχή εξελίσσεται σε μεγάλο παραγωγό Ενέργειας και την ίδια στιγμή οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας τον περασμένο Οκτώβρη - Νοέμβρη σε Κάρυστο και Μαρμάρι. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση φορέων της περιοχής, ενώ η δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής εκφράστηκε και με την κινητοποίηση ενάντια στην εκφόρτωση τμημάτων των ανεμογεννητριών, παρά τις ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος που είχαν έρθει στην Κάρυστο.

«Είμαστε σε επαφή και με τους εργαζόμενους στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, οι οποίοι, παρά την τεράστια κερδοφορία των εταιρειών, δουλεύουν 10ωρα, με μεροκάματα που ξεκινούν από 30 ευρώ για έξι μέρες τη βδομάδα, με την εργοδοσία να επιδιώκει συνεχώς την επέκταση του ωραρίου και την εργασία τις Κυριακές», λέει ο Δ. Παρασκευάς και συμπληρώνει:

«Αυτή η δράση που αναπτύσσει το Κόμμα επιδρά, προβληματίζει λαϊκούς ανθρώπους που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Εχει σημασία να αποκαλυφθεί σε ακόμα περισσότερους η πραγματική αιτία των προβλημάτων, το γεγονός δηλαδή ότι η Ενέργεια είναι χρυσοφόρο εμπόρευμα στα χέρια ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων. Και ότι όσο ο ενεργειακός σχεδιασμός θα έχει για κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, τόσο θα ακριβαίνει η τιμή του ρεύματος, θα δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα στις περιοχές παραγωγής.

Ταυτόχρονα, μέσα στην πάλη αναδεικνύουμε τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, που αποτελεί τη μόνη φιλολαϊκή πρόταση αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων στον κλάδο της Ενέργειας, από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ