Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ζητά άμεσα μέτρα για την προστασία των πυροσβεστών από την πανδημία

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Πυροσβεστική

INTIME NEWS

Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των πυροσβεστών από την πανδημία ζητά με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Επίσης καταγγέλλει πως λόγω των ελλείψεων σε υπαλλήλους στο Πυροσβεστικό Σώμα, υπάρχουν Υπηρεσίες που παραβιάζουν διαταγή του Αρχηγείου του, με βάση την οποία πρέπει να υπάρχει προσωπικό σε εφεδρεία το οποίο θα αντικαθιστά πυροσβέστες της Υπηρεσίας σε περίπτωση που νοσήσουν. Ετσι, χρησιμοποιείται προσωπικό που είναι σε εφεδρεία γι' αυτόν το λόγο.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΑΚΠ, αναφερόμενη στην πανδημία, επισημαίνει πως αντιμέτωποι με τις συνέπειές της βρίσκονται και οι πυροσβέστες, οι οποίοι παραμένουν εκτεθειμένοι εξαιτίας των ελλείψεων στα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

«Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, τα οποία μέρα με τη μέρα αυξάνονται, αλλά και η φύση του επαγγέλματός μας, που επιβάλλει να επεμβαίνουμε σε περιβάλλοντα άκρως επικίνδυνα και επιβλαβή και να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με ανθρώπους που χρειάζονται άμεση βοήθεια, καθιστά ακόμα πιο επισφαλές το πυροσβεστικό έργο. Η προστασία της υγείας και η ασφάλεια του προσωπικού, που είναι διαχρονικό αίτημα, θα έπρεπε αυτήν την περίοδο να είναι η προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας. Αντί γι' αυτό, όμως, εξακολουθεί να ισχύει η ίδια κατάσταση, με τις ελλείψεις σε υλικά και μέσα ατομικής προστασίας για τον κορονοϊό αλλά και για τις επιχειρησιακές δράσεις του ΠΣ», επισημαίνει η ΕΑΚΠ, ενώ για την καθαριότητα τονίζει ότι σχεδόν σε όλες τις Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια του ΠΣ ήταν και είναι ελλιπής, δεν παρέχεται σε καθημερινή βάση και μάλιστα σε ορισμένες Υπηρεσίες είναι ανύπαρκτη.

Η ΕΑΚΠ προσθέτει ότι «από ορισμένες διοικήσεις έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα παρέκκλισης της υπ' αριθμ. πρωτ. 68500 οικ. Φ. 215.4 2/11/2020 Διαταγής Α.Π.Σ., σχετικά με τη λειτουργία των Υπηρεσιών λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στην ΠΥ Ελευσίνας κλήθηκαν υπάλληλοι από την εφεδρεία για την επάνδρωση οχήματος, χωρίς να συντρέχουν έκτακτοι λόγοι που το επιβάλλουν. Στο ΠΚ Ραχών Ικαρίας, το μήνα Νοέμβρη, χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, δεν τηρήθηκε η εναλλαγή - 24ωρη υπηρεσία και 48ωρη κατ' οίκον ανάπαυση - και επίσης κλήθηκε υπάλληλος από την εφεδρεία για εκτέλεση υπηρεσίας. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στην ΠΥ Φλώρινας, με τους υπαλλήλους να εκτελούν 24ωρη υπηρεσία και 24 ώρες κατ' οίκον ανάπαυση, λόγω της έλλειψης προσωπικού, που εντάθηκε μετά την έναρξη λειτουργίας του ΠΚ Πρεσπών, αφού η στελέχωσή του προήλθε κυρίως από υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην ΠΥ Φλώρινας και όχι από νέες προσλήψεις.

Επίσης, στην ΠΥ Θηβών, λόγω της σημαντικής έλλειψης προσωπικού, δεν γίνεται ορθή εφαρμογή της προαναφερόμενης διαταγής, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι αντί να μοιραστούν σε έξι βάρδιες (τρεις στην ενεργή φυλακή και τρεις στην εφεδρεία) να εργάζονται δύο βάρδιες εναλλάξ ανά 24ωρο για τέσσερις μέρες και η τρίτη να παραμένει ουσιαστικά μόνο για τέσσερις μέρες σε κατάσταση εφεδρείας. Καταστρατήγηση της παραπάνω διαταγής παρατηρήθηκε και σε Υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με διαμαρτυρίες υπαλλήλων».

Η ΕΑΚΠ ζητά την τακτική απολύμανση όλων των υπηρεσιών του ΠΣ τουλάχιστον ανά 15ήμερο, που γίνεται η εναλλαγή μεταξύ εφεδρικής και ενεργής βάρδιας φυλακής. Την απολύμανση του εξοπλισμού και την καθαριότητα σε όλες τις Υπηρεσίες του ΠΣ σε καθημερινή βάση, από μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Μέχρι δε να προσληφθεί αυτό, προτείνει ως μεταβατικό μέτρο για τις Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια όπου δεν παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ζητά επίσης επαρκή χορήγηση ιατρικών μασκών, γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικών διαλυμάτων σε όλες τις Υπηρεσίες του ΠΣ και στους πυροσβέστες. Να πραγματοποιούνται τακτικά τεστ σε όλους τους υπαλλήλους, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων και τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Πιστή εφαρμογή και τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Να χορηγηθούν άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα τα κατάλληλα ΜΑΠ, με βάση τις πραγματικές ελλείψεις.

Τέλος, να ενταχθεί το επάγγελμα του πυροσβέστη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα Επαγγέλματα και να θεσπιστεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας για το επιχειρησιακό σκέλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ