Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Διήμερο διεκδίκησης για ασφαλή σχολεία

Κινητοποιήσεις αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή σε πολλές περιοχές της χώρας

Σε άμεσες παρεμβάσεις για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια προχωρούν εκπαιδευτικοί και γονείς, διεκδικώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, που από την πρώτη στιγμή, μαζί με τους μαθητές, διεκδίκησαν δυναμικά μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα, προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας αύριο, Πέμπτη, στις 2 μ.μ. και στο υπουργείο Υγείας μεθαύριο Παρασκευή την ίδια ώρα, ενώ αντίστοιχες δράσεις προγραμματίζονται και αλλού.

Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης άνοιξαν με διάχυτο τον προβληματισμό και την αγωνία για τους όρους λειτουργίας τους, για να μείνουν ανοιχτά με διασφάλιση της υγείας όλων. Η έναρξη των διά ζώσης μαθημάτων επιβεβαίωσε και στην πράξη πως οι δύο μήνες που τα παιδιά έμειναν μακριά από τις τάξεις καθόλου δεν αξιοποιήθηκαν για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, με δεδομένες και τις καιρικές και επιδημιολογικές συνθήκες στις οποίες θα κληθούν να λειτουργούν. Αντίθετα, από την πρώτη μέρα καταγράφηκαν και προβλήματα υποδομών και ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας.

Με αποφάσεις τους μια σειρά από σωματεία εκπαιδευτικών καλούν την κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία άμεσα με ασφάλεια και υγιεινή για όλους και ειδικότερα να γίνουν: Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις. Αμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς. Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας. Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για τη συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.

Με αντίστοιχα αιτήματα, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί τις Ενώσεις Γονέων να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας προς όλες τις μητέρες, τις εκπαιδευτικούς, τις εργαζόμενες στα σχολεία και την Προσχολική Αγωγή. Καλεί να μετατραπεί η αγανάκτηση σε διεκδίκηση για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, για όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλή σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Αντίστοιχες δράσεις προγραμματίζονται αύριο, Πέμπτη, σε Μακεδονία και Θεσσαλία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους γονείς να βρίσκονται στα σχολεία και να διεκδικήσουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια και σε συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, αύριο, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μαζί με Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων.

Στην Ξάνθη, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρά σε κινητοποίηση αύριο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 2 μ.μ., ενώ επίσης αύριο στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 13.30.

Στην Αλεξανδρούπολη, η Ενωση Γονέων αποφάσισε να προχωρήσει σε αντίστοιχη κινητοποίηση την Παρασκευή 15 Γενάρη στις 12.30 μ.μ. στο δημαρχείο.

Σωματεία εκπαιδευτικών καλούν αύριο σε συγκέντρωση στις 2.15 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Λάρισα. Κινητοποίηση προγραμματίζεται αύριο και στον Βόλο από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών και το Σωματείο Καθαριστριών/στών, στις 2 μ.μ., έξω από τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ