Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ο αστυνομικός της Σχολής...

Η θεσμοθέτηση ειδικού σώματος αστυνομικών για τα πανεπιστήμια δεν είναι πρώτη φορά που πέφτει ως πρόταση στο τραπέζι... Και τι δεν έχουν επικαλεστεί κατά καιρούς οι κυβερνήσεις: Την ανομία, τα ναρκωτικά, τις κλοπές, την αντιγραφή στις εξετάσεις (πρόκληση βέβαια να το επικαλείται ο πρώτος διδάξας - ΔΑΠ), και μέσα σε όλα αυτά, τεχνηέντως εντάσσονται και οι καταλήψεις, οι αγωνιστικές διεργασίες των φοιτητών και των συλλόγων τους, που αναφέρονται δίπλα στα διάφορα ποινικά αδικήματα.

Η θέση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι χρόνια γνωστή. Με το μαστίγιο και το καρότο πρέπει να τελειώνουν με το φοιτητικό κίνημα, με το συνδικαλισμό που δεν μπαίνει στα καλούπια του συστήματος. Η λαθροχειρία ωστόσο προέρχεται και σε αυτήν την περίπτωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει «μανούλα» πλέον στο να μασά τα λόγια του και να βαφτίζει το κρέας ψάρι.

Σε πρόσφατο κείμενο της «Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών», παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το νέο αυτό σώμα θα αναφέρεται μάλιστα όχι στις πρυτανικές αρχές, όπως θα αντιστοιχούσε στον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αλλά απευθείας στην Ελληνική Αστυνομία». Και παρακάτω: «Θεωρούμε απαράδεκτο και δηλώνουμε ότι δεν θα συναινέσουμε στη δημιουργία και λειτουργία οποιουδήποτε σώματος φύλαξης ή ασφάλειας που θα βρίσκεται εκτός ελέγχου της πανεπιστημιακής κοινότητας». Το πρόβλημα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ίδια η αστυνομία, οι αυξημένες αρμοδιότητες που θα έχει στο κυνήγι μαγισσών μέσα στα ΑΕΙ, η περαιτέρω ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών, των διδασκόντων και εργαζομένων των πανεπιστημίων, αλλά το πού θα αναφέρεται το νέο σώμα αστυνομικών... Λες και άμα δίνει αναφορά στις πρυτανικές αρχές θα αλλάζει ο χαρακτήρας του, από σώμα καταστολής σε σώμα ...υπεράσπισης των δικαιωμάτων των φοιτητών.

Εδώ κολλάει γάντι η σοφή παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς...». Να θυμίσουμε άλλωστε ότι επί δικής του διακυβέρνησης χτυπήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και ότι το κράτος έχει και συνέχεια, όπως συνέχεια έχουν όμως και η μνήμη και η πείρα πλέον του λαού. Οπως και να 'χει, ο αστυνομικός της Σχολής δεν θα γίνει καθεστώς, είτε με αναφορές στο αστικό κράτος απευθείας, είτε, εμμέσως, με αναφορές στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ