Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές στα χέρια μας»

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

«Τώρα είναι η ώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι φοιτητές σε όλη τη χώρα να υψώσουν τείχος μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται να σαρώσουν ό,τι έχει μείνει από τα δικαιώματά μας. Δεν θα χαρίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας!».

Τα παραπάνω τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με τα Πανεπιστήμια σχεδόν ένα χρόνο κλειστά και νέα αντιδραστικά μέτρα να προωθούνται από την κυβέρνηση, και απευθύνεται στους φοιτητές με πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος με κλειστά Πανεπιστήμια! Ενας χρόνος γεμάτος τηλεκπαίδευση μετ' εμποδίων, με αναβολές κλινικών, εργαστηρίων, πρακτικών ασκήσεων, εξεταστικές χωρίς συγγράμματα, με τους πρωτοετείς φοιτητές να μην έχουν μπει ποτέ σε αμφιθέατρο, ενώ με τους μεγαλύτερους να έχουν ξεχάσει πώς είναι! Ενας χρόνος γεμάτος με τεράστιες δυσκολίες και αβεβαιότητα στα σπίτια μας, αφού πολλοί γονείς απολύθηκαν, άλλοι μπήκαν σε αναστολή, ενώ όλοι αγωνιούμε για την υγεία και το μέλλον μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε!

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση γιατί:

-- Επέλεξε το προηγούμενο διάστημα να λειτουργήσουν διά ζώσης ξενόγλωσσα προπτυχιακά που είναι επί πληρωμή (τυχαίο;), τη στιγμή που όλοι εμείς, οι υπόλοιποι φοιτητές, δεν βλέπουμε τις σχολές ούτε με το κιάλι!

-- Αναγνωρίζει την ανάγκη να πάνε σχολείο τα παιδιά του Δημοτικού για λόγους ένταξης στην κοινωνική ζωή, αλλά και για να μπορούν οι γονείς τους να πάνε για δουλειά (τυχαίο;), αλλά δεν εξασφαλίζει το ίδιο για τους φοιτητές.

-- Δίνει 30 εκατ. ευρώ για αστυνομία και κάμερες στα Πανεπιστήμια αλλά προχωρά σε 8% μείωση του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων για το 2021. Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικές δυνάμεις αλλά από προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα με αποφυγή συγχρωτισμού, σε μικρές ομάδες.

-- Δίνει 1.287.000 ευρώ σε προγράμματα φοιτητικού τουρισμού, αλλά ούτε 1 ευρώ για να μπορέσουν οι φοιτητές να μπουν στα Πανεπιστήμια και να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους με ασφάλεια.

-- Εκανε 73 λιγότερες προσλήψεις καθηγητών από πέρυσι (συνολικά μόλις 400!), τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη παραπάνω εκπαιδευτικού προσωπικού για να διεξαχθούν μαθήματα, κλινικές, εργαστήρια σε περισσότερα ολιγάριθμα κλιμάκια.

-- Ενας στους 10 φοιτητές κατάφερε να γίνει δεκτός σε φοιτητική εστία (από τους ήδη ελάχιστους που δικαιούνται) και την ίδια ώρα η πλειοψηφία των φοιτητών πληρώνει υπέρογκα ποσά για νοίκι.

Να δεσμευθεί η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας, ότι θα μπει ένα τέλος σε αυτήν την κοροϊδία!

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των σχολών μας με ασφάλεια!

Δεν αντέχουμε άλλο να χάνουμε εξάμηνα. Θέλουμε να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία διά ζώσης. Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές!

Δεν ανεχόμαστε να παίζει κανείς με τις σπουδές και το μέλλον μας! Η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση κινούνται με γνώμονα την κάλυψη των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι των αναγκών του λαού και της νεολαίας! Γι' αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την αρχή της πανδημίας, να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, έδωσε εκατομμύρια στους κλινικάρχες και έκοψε 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία (εν μέσω πανδημίας!!!). Γι' αυτό και προχώρησαν σε τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις επιχειρήσεων, όπως τα 130.000.000 ευρώ που δόθηκαν στην AEGEAN, ενώ οι εργαζόμενοι φοιτητές παίρνουν 532 ευρώ το μήνα.

Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων μας το εαρινό εξάμηνο!

Με κλειστές σχολές η κυβέρνηση προχωρά σε νέο χτύπημα των σπουδών μας

Εν μέσω πανδημίας και με τις σχολές μας κλειστές η κυβέρνηση προχωρά άρον άρον, σαν τον κλέφτη, σε σοβαρές αλλαγές που αφορούν τις σπουδές μας. Αν αυτές οι αλλαγές γίνονται για το καλό μας, γιατί προωθούνται πίσω από την πλάτη μας;!

  • Βάζουν όριο σπουδών, ν+1/2ν, απειλώντας με διαγραφές χιλιάδες φοιτητές ενώ οι σπουδές μας με δική τους ευθύνη καθυστερούν. Ενώ αποτελεί πρόκληση και για όσους εργάζονται και παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με δουλειά και σπουδές παράλληλα! Υποβάθμιση για το κύρος των σχολών δεν είναι ο αριθμός των αποφοίτων, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακών εξοπλισμών, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων υπάρχουν στις σχολές μας.
  • Προχωρούν σε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με σκοπό να πετάξουν εκτός σχολών χιλιάδες μαθητές ώστε να τους ωθήσουν στην ιδιωτική Εκπαίδευση.
  • Εξασφαλίζουν πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια! Γι' αυτό, παράλληλα με τον τρόπο εισαγωγής, προχωρούν και στην αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων, όπως έκαναν σε Αρχιτεκτονική και Λογιστική, με σκοπό, μέσα από τη διαβάθμιση των τίτλων σπουδών όλων μας, τα δικαιώματα να συμπιέζονται προς τα κάτω. Τα εργαστήριά μας, τις πρακτικές ασκήσεις που έχουν αναβληθεί επ' αόριστον, περιμένουν στη γωνία τα ιδιωτικά κολέγια, για να τα πουλήσουν, όπως έκαναν με την παιδαγωγική επάρκεια, την ενεργειακή πιστοποίηση και όση γνώση αφαιρείται από το πτυχίο μας.
Οχι στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας! Οι φοιτητές δεν φοράνε φίμωτρο!

Θέλουν, όταν γυρίσουμε στις σχολές μας, όλα να είναι χειρότερα απ' ό,τι τα αφήσαμε 1 χρόνο πριν! Γιατί αυτό θα γίνει με τους μειωμένους προϋπολογισμούς, τις ελλείψεις καθηγητών, τα υποβαθμισμένα εργαστήρια και τον αστυνομικό της σχολής να μας περιμένει στην πόρτα!

Κάθε φορά που φοβούνται την αντίδραση του λαού, προχωρούν σε μέτρα καταστολής και εκφοβισμού! Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι κάρτες εισόδου, τα face control και οι νέες πειθαρχικές ρυθμίσεις κατατίθενται στο ίδιο νομοσχέδιο με τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές!

Στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας μέσα και γύρω από τις σχολές η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση και η σημερινή την ολοκλήρωσε με την κατάργηση του ασύλου, αφού μας έλεγαν ότι "έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα". Τελικά δεν αντιμετωπίστηκε; Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις χτίζουν ένα Πανεπιστήμιο που αναζητά πόρους σε χορηγούς - ευεργέτες, που φτιάχνει επώνυμες έδρες με επιχειρήσεις, που θέλει πελάτες τους φοιτητές! Σε αυτό το Πανεπιστήμιο ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν έχουν θέση!

Οι φωνές που κάνουν κριτική μόνο στο ζήτημα του πού θα υπάγεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά αναγνωρίζουν τις αυξημένες αρμοδιότητες καταστολής, είναι εχθρικές!

Τώρα είναι η ώρα οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι φοιτητές σε όλη τη χώρα να υψώσουν τείχος μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται να σαρώσουν ό,τι έχει μείνει από τα δικαιώματά μας. Δεν θα χαρίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας!

Απαιτούμε - Διεκδικούμε:

-- Οχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση!

-- Να πάψει κάθε συζήτηση για νέα μέτρα καταστολής, πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου, face control και πειθαρχικά μέτρα. Οχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών. Οχι στην περαιτέρω αναγνώριση των τίτλων ιδιωτικών κολεγίων.

-- Να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού.

-- Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία γνώση, να μην επιβαρυνθούμε στην πορεία των σπουδών μας.

-- Προσλήψεις καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων μας. Ιατρικές μονάδες στελεχωμένες σε κάθε Σχολή.

-- Να πραγματοποιούνται rapid test δωρεάν σε ειδικούς χώρους μέσα στα Πανεπιστήμια.

-- Ειδικά για το Α' έτος να ξεκινήσουν με προτεραιότητα τα μαθήματα για τη γρήγορη ένταξη στη φοιτητική ζωή.

-- Αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών από και προς τα Ιδρύματα.

-- Αμεση χρηματοδότηση των σχολών για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες και ένταξη όλων των κονδυλίων (ΕΣΠΑ, χορηγίες, έσοδα ΕΛΚΕ κ.λπ.) στον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με την ευθύνη υπουργείου - Ιδρυμάτων - δήμων - Περιφερειών.

-- Προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, μονιμοποίηση έκτακτων διδασκόντων, βοηθητικών κ.ά. ώστε όλα τα μαθήματα να διεξαχθούν σε ολιγάριθμα κλιμάκια.

-- Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους "κόφτες". Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δεν θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.

-- Να δίνεται μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org